Yazılım ve bilgisayar mühendislği arasındaki fark nedir?

Umut198

Hectopat
Merhaba, yazılım ve bilgisayar mühendisliği arasındaki fark nedir? Bu ikisinden herhangi birini seçen biri için çok fark olur mu (yurt dışına çıkma, iş bulma vb.)?

Çok fark yok bildiğim 3 ders fark var. Yazılım mühendisliği 3 tane sözel ağırlıklı dersler varken bilgisayar mühendisliğinde mekanik ile ilgili dersler oluyor. Tercih sana kalmış çok farkları olan bölümler değiller.

Bro hiç burdan insanlarla uğraşma direk sektörün içinden adamdan öğren derim en iyi şekilde anlarsın kardeşim

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bro hiç burdan insanlarla uğraşma direk sektörün içinden adamdan öğren derim en iyi şekilde anlarsın kardeşim

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şuan arkadan bu videoyu dinliyordum teşekkürler öneri için =D.

Çok fark yok bildiğim 3 ders fark var. Yazılım mühendisliği 3 tane sözel ağırlıklı dersler varken bilgisayar mühendisliğinde mekanik ile ilgili dersler oluyor. Tercih sana kalmış çok farkları olan bölümler değiller.
Bu yorum sadece bir üniversiteye indirgenmiş, genel olarak geçerli olduğunu söylemek mümkün değil.

Ben Türkiye'de üniversite okumadım o yüzden size ancak bu iki bölüm arasındaki farkın genel olarak dünyada nasıl anlaşıldığını açıklayabilirim. Yazılım mühendisliğinde adı üstünde odak yazılımda. Sadece yazılımda. Donanım ve elektronik üstünde genelde ancak yazılım için gerekli olacak kadar basitçe duruluyor. Odak daha çok algoritmalar ve kodlama üzerinde. Bilgisayar mühendisliğiyse hem yazılımı hem donanımı kapsayan bir alan. Bilgisayar elektroniği, bilgisayarı oluşturanlar ve nasıl çalıştıkları olmazsa olmazlar. Örneğin VLSI gibi konuları bilgisayar mühendisliğinde öğrenme ihtimaliniz yazılım mühendisliğine göre çok daha fazla.

İş imkanları benzer olabilir. Bilgisayar mühendisliği okuyan birisi kendisini de geliştirip (ya da direkt) yazılım alanında iş bulabilir. Bu gayet olağan bir durum. Buna karşın yazılım mühendisliği ya da yurt dışında "Computer Science" okumuş birisinin ekstra bir eğitim olmadan elektronik içeren (mesela donanım alanında) bir iş bulması zor.

İhtimal diyorum çünkü bilgisayar mühendisliği biraz ucu açık bırakılabilen bir dal. Bir üniversitenin bilgisayar mühendisliğiyle başka bir üniversiteninkini tam olarak birbirini tutmayabiliyor. Ya da aynı üniversite içinde seçmeli dersler aracılığıyla kendinize bir odak oluşturabiliyorsunuz. O yüzden en iyisi düşündüğünüz üniversitelerdeki insanlara sormak, araştırmak.

Muhendislikleri birbirinden ayirmak zorlasir seviye yukseldikce.

MIT undergrad programlarina bakarsan bu durumu daha net gorursun.

En kaba sekliyle
Bilgisayar Muhendisligi ->Biraz daha elektronik agirlikli CS

CS -> Theory of Computation + Matematik

Yazilim muhendisligi -> Ustteki ikiliden aldigin alt yapi sonrasi spesifik olarak yazilim gelistirme surecleri hakkinda

CS + SWE master'i yapmis birisi olarak yazilim muhendisliginin lisans programi olmayi hak etmedigini dusunuyorum.

Ayni anda ikisini birden veren okullarin programlarina bakip kiyaslama yapabilirsiniz:

Sonra da yurt disinda saygin bir okulun CS programiyla kiyaslayip farki kendiniz gorun.

Muhendislikleri birbirinden ayirmak zorlasir seviye yukseldikce.

MIT undergrad programlarina bakarsan bu durumu daha net gorursun.

En kaba sekliyle
Bilgisayar Muhendisligi ->Biraz daha elektronik agirlikli CS

CS -> Theory of Computation + Matematik

Yazilim muhendisligi -> Ustteki ikiliden aldigin alt yapi sonrasi spesifik olarak yazilim gelistirme surecleri hakkinda

CS + SWE master'i yapmis birisi olarak yazilim muhendisliginin lisans programi olmayi hak etmedigini dusunuyorum.

Ayni anda ikisini birden veren okullarin programlarina bakip kiyaslama yapabilirsiniz:

Sonra da yurt disinda saygin bir okulun CS programiyla kiyaslayip farki kendiniz gorun.
Bana yazılım mühendisliği daha yakın geliyor ama mezun olduktan sonra iş bulmada bilgisayar veya yazılım mühendisliğinde birinin öbürüne göre artısı olur mu?

Bana yazılım mühendisliği daha yakın geliyor ama mezun olduktan sonra iş bulmada bilgisayar veya yazılım mühendisliğinde birinin öbürüne göre artısı olur mu?
Söylediğim gibi yazılım mühendisliği okursanız elektronik içeren işlere girme ihtimaliniz düşük. Girseniz de rahat edemezsiniz büyük ihtimalle. Bunun dışında programlamanın elektronikle kesiştiği bazı alanlarda da bilgisayar mühendisleri tercih edilebilir olabilir.

Ama bunun dışında yazılım pozisyonlarında biri diğerine göre bir avantaj sahibi olmaz. Hele ki ülkemizde bu ayrım dahi yeni yeni yapılmaya başlamışken. O noktada iş bulmak için bölümünüzden çok öğrendikleriniz, kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ve CV'niz işinize yarar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı