Yazılım ve oyun için Linux dağıtımı önerisi

Linux'ta tüm kontrol sende ve ben şahsen normal olarak da Linux kullanıyorum ve Linux'ta oyun konusuna gelirsen ProtonDB ve Wine ile birçok oyun oynayabilirsin hatta istediğin oyunların çalışıp çalışmadığını protondb sitesinden bakabillirsin. Ama oynanmıyorsa istersen hem Linux hem de Windows kurarsın oyun oynadığında Windows, günlük kullanımda Linux kullanabilirsin. Bana sorsan Linux yazılımcı ve geliştiriciler için iyi bir tercih olur çünkü günlük kullanımda da genellikle terminal kullanıp kod yazdığın için terminale ve kodlara daha bir yatkınlığın, el alışkanlığın olur. Ayrıca Linux de çok fazla kişiselleştirme ve kısayollar atayabiliyorsun ki bilgisayar kullanımını hızlandırıp, daha fazla verim alıp, işlerini de daha kolay yapabilrisin tabii ki belli bir öğrenme ve alışma süresi olacak ama gidip Arch kurmak yerine daha kolay öğrenilebilen Kubuntu(Ubuntu), Fedora, Mint gibi kolay dağıtımlar seçebilirsin ve daha hızlı adapte olursun böylece. MacOS diyorsan zaten onun için Apple ürünü almalısın ki bu bütçe ve ne geliştirdiğine göre değişir çünkü IOS mağzasına falan uygulama geliştiriyorsan zaten bir MacOS işletim sistemin olması lazım, oyun dersen zaten az ve şahsen seni çok kısıtlıyor ama Windows ve Linux de daha özgürsün. Sana tavsiyem bir süre Linux dene zaten sende oradaki özgürlüğü ve kontolü bir kere deneyimlediğinde bir daha günlük kullanım için kesin tercihin Linux olur. İlla kurmana gerek yok sanal makine ya da USB ISO'yu yazdırırsın (eğer ISO yazdıracaksanız kesinlikle Ventoy kullanın çok daha kolay ve avantajları var.) ve dene seçeneği ile kurmadan denersin.

Linux'ta tüm kontrol sende ve ben şahsen normal olarak da Linux kullanıyorum ve Linux'ta oyun konusuna gelirsen ProtonDB ve Wine ile birçok oyun oynayabilirsin hatta istediğin oyunların çalışıp çalışmadığını protondb sitesinden bakabillirsin. Ama oynanmıyorsa istersen hem Linux hem de Windows kurarsın oyun oynadığında Windows, günlük kullanımda Linux kullanabilirsin. Bana sorsan Linux yazılımcı ve geliştiriciler için iyi bir tercih olur çünkü günlük kullanımda da genellikle terminal kullanıp kod yazdığın için terminale ve kodlara daha bir yatkınlığın, el alışkanlığın olur. Ayrıca Linux de çok fazla kişiselleştirme ve kısayollar atayabiliyorsun ki bilgisayar kullanımını hızlandırıp, daha fazla verim alıp, işlerini de daha kolay yapabilrisin tabii ki belli bir öğrenme ve alışma süresi olacak ama gidip Arch kurmak yerine daha kolay öğrenilebilen Kubuntu(Ubuntu), Fedora, Mint gibi kolay dağıtımlar seçebilirsin ve daha hızlı adapte olursun böylece. MacOS diyorsan zaten onun için Apple ürünü almalısın ki bu bütçe ve ne geliştirdiğine göre değişir çünkü IOS mağzasına falan uygulama geliştiriyorsan zaten bir MacOS işletim sistemin olması lazım, oyun dersen zaten az ve şahsen seni çok kısıtlıyor ama Windows ve Linux de daha özgürsün. Sana tavsiyem bir süre Linux dene zaten sende oradaki özgürlüğü ve kontolü bir kere deneyimlediğinde bir daha günlük kullanım için kesin tercihin Linux olur. İlla kurmana gerek yok sanal makine ya da USB ISO'yu yazdırırsın (eğer ISO yazdıracaksanız kesinlikle Ventoy kullanın çok daha kolay ve avantajları var.) ve dene seçeneği ile kurmadan denersin.
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim hocam. Pop!_OS nasıldır?
Pop!_OS resimlerinde güzel gözüküyor.
Siz hangi dağıtımı kullanıyorsunuz?
Hangi dağıtımı kullanacağıma karar vermeden önce sanal makine ile deneyeceğim.

Pop OS'in tek artısı Nvidia sürücüsünü kurulu biçimde sunması. Arayüz, uygulama menüsü berbat.

Düz Arch Linux veya Endeavour OS ile başlayabilirsiniz. Eğer basit olsun beni işletim sisteminin ayarlarıyla uğraştırmasın hemen kurup kullanayım derseniz Linux Mint veya Fedora kullanabilirsiniz. Ubuntu yazılımcılar için iyi bir seçenektir ama forumda pek önermeyiz GNU felsefesine pek uyan bir dağıtım olmadığından dolayı. Verebilecek çok seçenek var ancak yeni bir kullanıcıya tonla dağıtım sunmaktansa bu kadar seçenek sunmak yeterli. Deneyin görün hocam.

PopOS kullanmadım ama varsayılan olarak Gnome masaüstünü kullanıyor (masaüstlerini görüntü ve çalışma farklılıkları olarak düşünenbilrisiniz) ve Gnome masaüstünde KDE masaüstüne kıyasla daha az kişiselleştirme sunuyor eğer çok fazla kişiselleştirme ile derdiniz yoksa sıkıntı yok ama zaten isterseniz de büyük ihtimalle bakarsanız KDE masaüstünü de yükleyebilirsiniz. Ben dağıtım olarak Fedora ve masaüstü olarak KDE kullanıyorum ve memnunum. Ayrıca şunuda söyleyelim istediğiniz zaman dağıtım değiştirebilirsiniz bir sınırlama ya da ücret yok ama en önemli olan şey hangi dağıtım kullandığınızı pek bir önemi yok bir tane kur ve kullanmaya başla eğer dediğim gibi kişiselleştirme seviyorsanız masaüsütünüzü KDE yapabilirsiniz. Ayrıca yazılım ya da oyun için işte bu dağıtımı kesin kullanmalısın diye birşey de yok herhangi bir dağıtımı kur farketmez çok fazla, ancak güncellemeleri daha hızlı alan gibi farklılıklar olabir ama bunun eksi taraflarında var. Eğer Linux kullanacaksan ya da teknoloji ile uğraşıyorsan sana kanal tavsiyesi olarak Yusuf İpek'i öneririm, TR'de Linux ve teknoloji kanalı olarak güzel bir kanal ve kendi sitelerinden de linux ile ilgili daha önce yaşanmış sorunlarda çözüm bulabilirsin.

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.
Aklımda 4 tane dağıtım var. Hepsini sanal makinede deneyeceğim.

Pop!_OS'in tek artısı NVIDIA sürücüsünü kurulu biçimde sunması. Arayüz, uygulama menüsü berbat.

Düz Arch Linux veya endeavour OS ile başlayabilirsiniz. Eğer basit olsun beni işletim sisteminin ayarlarıyla uğraştırmasın hemen kurup kullanayım derseniz Linux Mint veya Fedora kullanabilirsiniz. Ubuntu yazılımcılar için iyi bir seçenektir ama forumda pek önermeyiz GNU felsefesine pek uyan bir dağıtım olmadığından dolayı. Verebilecek çok seçenek var ancak yeni bir kullanıcıya tonla dağıtım sunmaktansa bu kadar seçenek sunmak yeterli. Deneyin görün hocam.

Tek artısı sürücülerin kurulu gelmesi değil, eğer laptop kullanıyorsanız diğer dağıtımlar da ekran kartları arasında geçiş yapmak işkencedir ancak pop_os! De tek bir tuşunuza bakar.

Pop_os! Bazı kernel sorunlarına sahip, bence ana dağıtım olarak kullanılmaz Zorin OS veya Mint kullanın eğer laptopunuz varsa pop_os! Olabilir.

Tek artısı sürücülerin kurulu gelmesi değil, eğer laptop kullanıyorsanız diğer dağıtımlar da ekran kartları arasında geçiş yapmak işkencedir ancak pop_os! De tek bir tuşunuza bakar.
Araştırmak istemeyen kişi için işkencedir. Tek komuta bakıyor ekran kartları arasında geçiş zaten. Onu da Gnome ve KDE'de panele ekleyebiliyorsunuz zaten yani tek tık mouseunuza kalıyor iş. Böyle ufak bir iş için Pop OS tercih edilmez.

Araştırmak istemeyen kişi için işkencedir. Tek komuta bakıyor ekran kartları arasında geçiş zaten. Onu da GNOME ve KDE'de panele ekleyebiliyorsunuz zaten yani tek tık mouseunuza kalıyor iş. Böyle ufak bir iş için Pop!_OS tercih edilmez.

Kullandığım çoğu dağıtımda Prime, envycontrol vb. hepsini denedim sadece pop_os! Ve Garuda Linux'dan hata vermedi. Hatanın çözümünü bulamadım açıkçası sonrasında uğraşmadım da.

Kullandığım çoğu dağıtımda Prime, envycontrol vb. hepsini denedim sadece pop_os! Ve Garuda Linux'dan hata vermedi. Hatanın çözümünü bulamadım açıkçası sonrasında uğraşmadım da.
Hiçbir dağıtımda envycontrol kullanırken hata almadım, hata alan arkadaşım da olmadı. Hata alan yoktur demiyorum. Çevremde böyle bir şeye denk gelmedim ve hata alanın az olduğunu düşünüyorum ki konu sahibi hata alacak bile olsa bu Pop OS kullanmasını gerektirmez, ekran kartları arası geçişi BIOS üzerinden halledebilir. Hater da değilim, görünüşü hakkında yargılama yaptım dağıtımın. Görünüşünü severse kullanır tabii ki. Yine de "Nvidia driverını hazır sunması" dışında artısı olmadığı yanıtımın arkasındayım. Ki onu da bir artı saymamak lazım çünkü neredeyse her dağıtımda ekran kartı sürücüsü kurmak çok rahat. Arch ve Gentoo gibi dağıtımlarda bile bu kadar basitken bir zahmet Ubuntu tabanında buna "Zor bir şey. Pop OS'in hazır sunması çok güzel." demeyelim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı