Linux'ta tüm kontrol sende ve ben şahsen normal olarak da Linux kullanıyorum ve Linux'ta oyun konusuna gelirsen ProtonDB ve Wine ile birçok oyun oynayabilirsin hatta istediğin oyunların çalışıp çalışmadığını
protondb sitesinden bakabillirsin. Ama oynanmıyorsa istersen hem Linux hem de Windows kurarsın oyun oynadığında Windows, günlük kullanımda Linux kullanabilirsin. Bana sorsan Linux yazılımcı ve geliştiriciler için iyi bir tercih olur çünkü günlük kullanımda da genellikle terminal kullanıp kod yazdığın için terminale ve kodlara daha bir yatkınlığın, el alışkanlığın olur. Ayrıca Linux de çok fazla kişiselleştirme ve kısayollar atayabiliyorsun ki bilgisayar kullanımını hızlandırıp, daha fazla verim alıp, işlerini de daha kolay yapabilrisin tabii ki belli bir öğrenme ve alışma süresi olacak ama gidip Arch kurmak yerine daha kolay öğrenilebilen Kubuntu(Ubuntu), Fedora, Mint gibi kolay dağıtımlar seçebilirsin ve daha hızlı adapte olursun böylece. MacOS diyorsan zaten onun için Apple ürünü almalısın ki bu bütçe ve ne geliştirdiğine göre değişir çünkü IOS mağzasına falan uygulama geliştiriyorsan zaten bir MacOS işletim sistemin olması lazım, oyun dersen zaten az ve şahsen seni çok kısıtlıyor ama Windows ve Linux de daha özgürsün. Sana tavsiyem bir süre Linux dene zaten sende oradaki özgürlüğü ve kontolü bir kere deneyimlediğinde bir daha günlük kullanım için kesin tercihin Linux olur. İlla kurmana gerek yok sanal makine ya da USB ISO'yu yazdırırsın (eğer ISO yazdıracaksanız kesinlikle Ventoy kullanın çok daha kolay ve avantajları var.) ve dene seçeneği ile kurmadan denersin.