cleancoder
Megapat
Ben 8. sınıfım. İleride iş imkanının fazla olduğunu ve böyle teknolojik işlere meraklı olduğum için yazılımcı olmak istiyorum. Ben mesleğe sahip olmak için 8. sınıftan itibaren neler yapmalıyım, sırasıyla anlatır mısınız? Ama lütfen ya yazılımcı bir kişi veya bu işleri bilen bir kişi yazarsa sevinirim. Bilgisayar mühendisi ile yazılımcı arasında ne fark var? Şimdiden teşekkür ederim.
Bir yazılım uzmanı olarak yazayım. Öncelikle bu mesleği ancak seviyorsan yapabileceğini yoksa parası için falan yapılmayacağını söyleyeyim. Çünkü bu gözler fen lisesi mezunu olup, iyi puan alıp sırf bu meslek popüler diye gelenleri ve daha sonra bu mesleği sevmedikleri için başarılı olamadıklarını/farklı alanlara kaydıklarını gördü.
Yazılımcı diye bir şey yok halk arasında bir isimlendirme bu. Türkiye'de bilgisayar mühendislerinin büyük çoğunluğu Yazılım Geliştirici olarak çalışır, yazılım mühendisleri de aynı şekilde, bilişimle ilgili bölümlerde bu böyle genelde. Fakat bilişimle ilgili bölüm okuyan herkes yazılımcı olmuyor(bilgisayar mühendisliği dahil). Belli bir kısmı veritabanı uzmanı oluyor, sistem mühendisi oluyor, teknoloji şirketlerinin satış birimlerine giriyor, iş analisti oluyor vs. Bir sürü alan var fakat yazılım popüler tabi.
Sana en büyük tavsiyem daha bu yaşlarda, beynin tazeyken İngilizce dil kursuna gitmen ve İngilizce öğrenmendir. Bak gördüğüm bütün iyi yazılımcılar iyi derecede İngilizce biliyordu, bütün kötü olanlarında en büyük ortak noktaları; ortalama altı bir okuldan mezun olmaları ve İngilizce bilmemeleriydi. İstisnalar kaideyi bozmaz ama böyle yani.
İkinci olarak derslerini sakın ihmal etme. Akademik bir başarıyla taçlanmayan bir başarı, özellikle Türkiye gibi ülkelerde çok saygı görmez. Büyük şirketlere giremezsin. O yüzden güzel bir üniversite kazanmaya gayret et. THY, Aselsan, Havelsan, Turkcell gibi kurumlarda çalışmak istiyorsan mutlaka 4 yıllık bir bölümden ve iyi bir okuldan mezun olman gerekir ve tabi ki İngilizce bilmen gerek.
Bunların haricinde yazılım geliştirmeyle hobi olarak uğraşmak başka, profesyonel olarak uğraşmak başkadır. Boşuna mühendisliği yok sonuçta büyük projelere girince daha iyi anlıyorsun fakat eğer bu işten keyif alıyorsan alışıyorsun ve kendini geliştiriyorsun. Tıp gibi ömür boyu öğrenme olan bir sektör, sürekli yeni teknolojiler çıkıyor, 3-4 yıl sonra daha iyisi çıkıyor onu öğreniyorsun ve uyguluyorsun. Bu böyle gidiyor, öğrenme hiç bitmiyor. Tabi bu arada birçok tecrübe kazanıyorsun.
İş imkanları diğer sektörlere göre daha iyi, beyaz yaka konumundasın tabi. Yurt dışına gidip işini yurt dışında yapma şansın var, hatta Türkiye'de yaşayıp yabancı şirketlere uzaktan çalışanlar var. Yani eğer bu mesleği gerçekten severek yaparsan, önün açık, fırsatlar çok fakat dediklerimi iyi analiz et işte. Eğitim hayatında başarılar dilerim..