Yazılımcı olmak

Ben 8. sınıfım. İleride iş imkanının fazla olduğunu ve böyle teknolojik işlere meraklı olduğum için yazılımcı olmak istiyorum. Ben mesleğe sahip olmak için 8. sınıftan itibaren neler yapmalıyım, sırasıyla anlatır mısınız? Ama lütfen ya yazılımcı bir kişi veya bu işleri bilen bir kişi yazarsa sevinirim. Bilgisayar mühendisi ile yazılımcı arasında ne fark var? Şimdiden teşekkür ederim.

Bir yazılım uzmanı olarak yazayım. Öncelikle bu mesleği ancak seviyorsan yapabileceğini yoksa parası için falan yapılmayacağını söyleyeyim. Çünkü bu gözler fen lisesi mezunu olup, iyi puan alıp sırf bu meslek popüler diye gelenleri ve daha sonra bu mesleği sevmedikleri için başarılı olamadıklarını/farklı alanlara kaydıklarını gördü.

Yazılımcı diye bir şey yok halk arasında bir isimlendirme bu. Türkiye'de bilgisayar mühendislerinin büyük çoğunluğu Yazılım Geliştirici olarak çalışır, yazılım mühendisleri de aynı şekilde, bilişimle ilgili bölümlerde bu böyle genelde. Fakat bilişimle ilgili bölüm okuyan herkes yazılımcı olmuyor(bilgisayar mühendisliği dahil). Belli bir kısmı veritabanı uzmanı oluyor, sistem mühendisi oluyor, teknoloji şirketlerinin satış birimlerine giriyor, iş analisti oluyor vs. Bir sürü alan var fakat yazılım popüler tabi.

Sana en büyük tavsiyem daha bu yaşlarda, beynin tazeyken İngilizce dil kursuna gitmen ve İngilizce öğrenmendir. Bak gördüğüm bütün iyi yazılımcılar iyi derecede İngilizce biliyordu, bütün kötü olanlarında en büyük ortak noktaları; ortalama altı bir okuldan mezun olmaları ve İngilizce bilmemeleriydi. İstisnalar kaideyi bozmaz ama böyle yani.

İkinci olarak derslerini sakın ihmal etme. Akademik bir başarıyla taçlanmayan bir başarı, özellikle Türkiye gibi ülkelerde çok saygı görmez. Büyük şirketlere giremezsin. O yüzden güzel bir üniversite kazanmaya gayret et. THY, Aselsan, Havelsan, Turkcell gibi kurumlarda çalışmak istiyorsan mutlaka 4 yıllık bir bölümden ve iyi bir okuldan mezun olman gerekir ve tabi ki İngilizce bilmen gerek.

Bunların haricinde yazılım geliştirmeyle hobi olarak uğraşmak başka, profesyonel olarak uğraşmak başkadır. Boşuna mühendisliği yok sonuçta büyük projelere girince daha iyi anlıyorsun fakat eğer bu işten keyif alıyorsan alışıyorsun ve kendini geliştiriyorsun. Tıp gibi ömür boyu öğrenme olan bir sektör, sürekli yeni teknolojiler çıkıyor, 3-4 yıl sonra daha iyisi çıkıyor onu öğreniyorsun ve uyguluyorsun. Bu böyle gidiyor, öğrenme hiç bitmiyor. Tabi bu arada birçok tecrübe kazanıyorsun.

İş imkanları diğer sektörlere göre daha iyi, beyaz yaka konumundasın tabi. Yurt dışına gidip işini yurt dışında yapma şansın var, hatta Türkiye'de yaşayıp yabancı şirketlere uzaktan çalışanlar var. Yani eğer bu mesleği gerçekten severek yaparsan, önün açık, fırsatlar çok fakat dediklerimi iyi analiz et işte. Eğitim hayatında başarılar dilerim..

@SaNJaY_TR bilgisayar toplamak için bölüm okumaya gerek yok, tecrübe işi. Ancak önemli bilgisayar parçalarının üretimi için: İşlemci tasarımı ve üretimi, komponent/devre tasarımı ve üretimi, gömülü sistemler tarzı alanlarda uzmanlaşmak istiyorsan, Elektrik Elektronik okuyabilirsin. Ben de bu bölümdeyim.

@SaNJaY_TR bilgisayar toplamak için bölüm okumaya gerek yok, tecrübe işi. Ancak önemli birlgisayar parçalarının üretimi için, işlemci tasarımı ve üretimi, komponent/devre tasarımı ve üretimi, gömülü sistemler tarzı alanlarda uzmanlaşmak istiyorsan, Elektrik Elektronik okuyabilirsin. Ben de bu bölümdeyim.
İşlemci tasarımı, gömülü sistem tasarımı gibi konular çok ayrı bir dünya. Yazılımla pek alakası da yok aslında. Çok aşırı miktarda elektronik bilgisi gerekiyor 😰 😰.

Okul sana sadece bir şeylerin temelini verebilir C# temeli, Java temeli bir miktar HTML/CSS vb. gibi şeyler. Yazılım Mühendisliği olsun Bilgisayar Mühendisliği olsun. Mezun olduğunda 1.sınıf yazılımcıyım diyemeyeceksin kendine. Biraz negatif konuşmuş olabilirim okul konusunda ama ben bu şekilde ilerledim. İlk başta neye ilgin olduğunu bul.

Aksine negatif değil, doğuları yazmışsınız. Tabii ki de okul temelin atıldığı yer oluyor, gerisi kişinin kendisine kalıyor. Hatta sektörden sevdiğim bir abim, "Okulda öğrenmeyi öğrenmiştim" tarzı bir cümle kurmuştu.

Okula özellikle vurgu yapmamın nedeni, bu yaşlarda ilgi kadar akademik başarının da önemli olması. Bunun yanında iyi bir okul, iyi bir çevre ve iyi projelerde daha aktif rol alabilmek anlamına geliyor. Küçük yaştaki dostlarımız bu konulara ilgi duyuyor, biz de duyduk, ancak akademik hayatlarını da aksatmamaları gerek diye düşünüyorum. :)

İşlemci tasarımı, gömülü sistem tasarımı gibi konular çok ayrı bir dünya. Yazılımla pek alakası da yok aslında. Çok aşırı miktarda elektronik bilgisi gerekiyor 😰 😰.
Sorma, kendi içinde bir dünya konu... Bakma böyle yazdım ama kendi içinde hepsinin özerk dünyası var... :D

Aksine negatif değil, doğuları yazmışsınız. Tabii ki de okul temelin atıldığı yer oluyor, gerisi kişinin kendisine kalıyor. Hatta sektörden sevdiğim bir abim, "Okulda öğrenmeyi öğrenmiştim" tarzı bir cümle kurmuştu.

Okula özellikle vurgu yapmamın nedeni, bu yaşlarda ilgi kadar akedemik başarının da önemli olması. Bunun yanında iyi bir okul, iyi bir çevre ve iyi projelerde daha aktif rol alabilmek anlamına geliyor. Küçük yaştaki dostlarımız bu konulara ilgi duyuyor, biz de duyduk, ancak akademik hayatlarını da aksatmamaları gerek diye düşünüyorum. :)
Okulun ders işlevinin yanısıra çevre işlevi çok önemli aslında. Orada yalnızca hocalar gelip ders anlatmıyor. Başka öğrenciler de ders alıyor. Beraber iş yapılırsa arkadaşlarla aşırı miktarda faydalı oluyor.

Okula özellikle vurgu yapmamın nedeni, bu yaşlarda ilgi kadar akedemik başarının da önemli olması. Bunun yanında iyi bir okul, iyi bir çevre ve iyi projelerde daha aktif rol alabilmek anlamına geliyor. Küçük yaştaki dostlarımız bu konulara ilgi duyuyor, biz de duyduk, ancak akademik hayatlarını da aksatmamaları gerek diye düşünüyorum. :)
Okulun ders işlevinin yanısıra çevre işlevi çok önemli aslında. Orada yalnızca hocalar gelip ders anlatmıyor. Başka öğrenciler de ders alıyor. Beraber iş yapılırsa arkadaşlarla aşırı miktarda faydalı oluyor.

Kesinlikle. :)

peki bu konuda bilgimin gelişmesi için elektrik elektronik mi yoksa bilgisayar mühendisliği mi okumam gerekir ya da makine mühendisliği mi daha çok işime yarar. Ben sadece bilgisayar parçalarıyla ilgileniyorum çünkü.
Seçmeli derslere vesaire de göz gezdir donanım ile ilgiliysen Makine daha çok uygun, Elektrik ve elektronik yüksek lisansı da yaparsan tam olur.

Seçmeli derslere vesaire de göz gezdir donanım ile ilgiliysen Makine daha çok uygun, Elektrik ve elektronik yüksek lisansı da yaparsan tam olur.
Makine mühendisliğindeki donanım ile konu sahibi arkadaşın bahsettiği donanım farklı. Makinede dişli çarklar falan var. Konu sahibi ise elektronik donanımlardan bahsediyor. Bunların ortal olanı motor ve türevleri. Ancak onlar da elektrik mühendisliğinde genel olarak.

Eğer donanımda uzmanlaşmak istiyorsan bilgisayar mühendisliği(veya ee) oku ve sonradan yüksek lisansta sana uygun gelen bir bölüme geç. Böyle yapman daha iyi olur çünkü Türkiye'de yan mühendislik bölümleri fazla yok, olanlar da Anadolu'nun ücra köşelerinde oluyor genelde.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı