Yazılımcılık artık bitti mi?

Ben de diyorum ki programcılık zaten saydığın iki bölüm ile eşit değil. Çoğu programcılık mezunu iş bile bulamıyor bu dönemde. Yeni mezun pozisyonlarda ne tarz bir bireysel beceriye bakıp eleme yapabilirsin? En kolay ve mantıklı yolu diploma. Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği diploması özellikle geliştirici pozisyonlarda her zaman ilk önceliktir, diğer hiçbir bölüm mezunu bu iki bölüm mezununun önüne geçemez (junior ilanlarda), öte yandan YBS diploması da analist pozisyonlarda önceliktir. Ama programcılığın öncelik olabileceği hiçbir alan yok çünkü mühendisler ve YBS mezunları programcıların çalışabileceği alanlarda öncelikli olarak çalışabiliyor zaten. O yüzden yığılma olmaz, YÖK kontenjanı belli bir kere, daha yüksek puanla tercih ediliyor diye 3 sene içerisinde kontenjanı %300 artmıyor, sadece daha başarılı öğrenciler kazanıyor bu bölümleri o kadar.

2 yıllık programcı arkadaşlarımdan 1'i web yazılım şirketinde 1'i ıt uzmani oldu diğeri ise bilgi işlemde çalışıyor yani iş bence sende bitiyor 2'si 4'u yok bu işin dereceye giremezsen bile azim edersen oluyor.

2 yıllık programcı arkadaşlarımdan 1'i web yazılım şirketinde 1'i ıt uzmani oldu diğeri ise bilgi işlemde çalışıyor yani iş bence sende bitiyor 2'si 4'u yok bu işin dereceye giremezsen bile azim edersen oluyor.

Pozisyona veya şirkete göre değişir. Ancak 2 yıllık diploma ile iş bulmak çok daha zor. Bulanlar illaki vardır, ancak mühendislerin büyük çoğunluğu iş buluyorken programcıların çok az bir kısmı iş bulabiliyor. Eğer bu işin 2'si 4'ü olmasaydı programcılık mezunları DGS çalışıp mühendislik kazanmaya uğraşıyor olmazdı. 1 milyon 800 bin sıralamadaki adamın bile girebildiği programcılık bölümünün özel sektörde hiçbir karşılığı yok, yoldan geçen birini üniversite sınavına sokarsan zaten bu başarıyı gösterebilir. Doğal olarak herkesin alabildiği diploma da işlevsiz oluyor.

Ben zaten YBS okuyup yazılıma yönelim bir yandan bu mesleğe güvenmediğim için pilotaj parası biriktirmeyi düşünen birisiyim ama ben 4 yıl sonra

Ben zaten YBS okuyup yazılıma yönelim bir yandan bu mesleğe güvenmediğim için pilotaj parası biriktirmeyi düşünen birisiyim ama ben 4 yıl sonra iyi bir yazılımcı olsam bile YBS okuduğum için asgarinin üstüne bile iş bulamayacağımı düşünüyorum belki yanılıyorumdur, umarım yanılıyorumdur. İlerisinin daha iyi olmasını isterim yorumların için teşekkürler.
Kendine bir şeyler kat ybs den yüksek lisans yap koşturunca oliy
Pozisyona veya şirkete göre değişir. Ancak 2 yıllık diploma ile iş bulmak çok daha zor. Bulanlar illaki vardır, ancak mühendislerin büyük çoğunluğu iş buluyorken programcıların çok az bir kısmı iş bulabiliyor. Eğer bu işin 2'si 4'ü olmasaydı programcılık mezunları DGS çalışıp mühendislik kazanmaya uğraşıyor olmazdı. 1 milyon 800 bin sıralamadaki adamın bile girebildiği programcılık bölümünün özel sektörde hiçbir karşılığı yok, yoldan geçen birini üniversite sınavına sokarsan zaten bu başarıyı gösterebilir. Doğal olarak herkesin alabildiği diploma da işlevsiz oluyor.
Bazı yerler illaki 4 yillik ister ona bir şey demiyorum lakin çok kesin konuşuyorsun yani bu kadar kesinlik yok kendini bir yere getirirse şans doğabiliyor ybs mezunu arkadaşım şuan mesala yazılım yapıyor çanakkale teknopark da yani yapan bir şekilde yapıyor demekki giren çok var

Merhaba, an itibari ile 21 yaşındayım ve seneye YBS bölümüne gidip 2 yıl yazılım öğrenmeye geriye kalan 2 yıl asgari ücretten iş deneyimine kendimi harcayıp 25 yaşından sonra yurt dışı kovalarım yurt dışında birikim yapar 27 28 gibi pilotaj okurum gibi bir hayalim vardı ama Reddit ve birçok platformlarda yazılımcıların işsiziz diye yakındığını gördüm (gerçi her meslek grubu pilotlar dahi bundan yakınıyor ama yazılım için ayrı bir durum var). Bir taraf yazılım bitmez öğren derken diğer taraf yapay zekanın ve yazılımcı enflasyonunun artmasından dolayı işsiz kalma ihtimalin yüksek bu meslek artık bitti diyorlar. Sizce kurduğum hayal bir hayal mi yoksa potansiyel var mı? Ya da 2 yıl hem yazılım hem YKS tekrar hazırlanır 28 yaşında Türkiye'de pilot olurum gibi 2. bir yolum da var ama 28 yaşına kadar üniversite hayatı korkutuyor. Şunu belirtmek isterim kendimle ilgili övünebileceğim tek şey var o da çalışmak. Çok fazla çalışıyorum tatil dahi vermeden hem ders hem iş olsun çok fazla çalışıyorum yıllardır. Yazılımda da iyi olacağımı düşünüyorum ama tabii ki sektörde önemli. Şunu da yazmama lazım yazımcılık neye göre bitti ben mesela 50k maaş alabilmenin bu mesleğin bitmediğini gösterdiğini düşünüyorum başka biri 100k alıyordur ve bu rakamlar için yazılım bitti diyebilir benim için 50k maaşlı bir iş bayağı iyi bir sonuç.
Ybs oku kendini geliştir mantıklı yüksek lisansta bulursan bilgisayar mühendisliği patlat

Son düzenleme:
Bazı yerler illaki 4 yillik ister ona bir şey demiyorum lakin çok kesin konuşuyorsun yani bu kadar kesinlik yok kendini bir yere getirirse şans doğabiliyor ybs mezunu arkadaşım şuan mesala yazılım yapıyor çanakkale teknopark da yani yapan bir şekilde yapıyor demekki giren çok var

YBS zaten işe yarıyor, ben YBS için değil, programcılık için önermiyorum dedim. YBS örgün okunursa oldukça iyi bir bölüm, ve 4 yıllık bir bölüm. Ben yazılım sektöründe 2 yıllık bölümleri ve açıköğretim bölümleri önermiyorum sadece, çünkü kendim de yazılım sektöründe çalışıyorum (back-end developer olarak). Birçok IK tanıdığım da var ve durum bu şekilde, diploma özellikle de Covid dönemi sonrası süreçte işe alımlarda oldukça önem kazandı.

Öncelikle bu konudaki düşüncem şu, yazılım şirketinde nasıl bir geliştirme süreci var, neyi, nasıl geliştiriyorlar. İşler ve bağlantılar ne bunları bir türlü hayal edemiyorum. O yüzden yazılımda iş var mı yok mu diyemiyorum ben.

Traktör icat edilince çiftçilik bitti mi bitmedi. İnsan kas gücüne olan ihtiyaç azaldı, traktör kullanmayı bilenler bu mesleğe devam etti. Yazılım için de şu an aynısı geçerli. Ai ile sen işini kolaylaştırabilirsin ama senin yerini şu aşamada alamaz. 10 sene sonra alır mı diye sorarsan da 10 sene sonra en uzman cerrahın bile yerini alabilir.

ama gelişecektir

Peki ortalama bir işe hangi sürede girebilirim en az? 1 2 5yıl?
Tecrübene, bilgi birikimine bağlı. Staj yaptığın yer seni beğenirse mezun olmadan bile işe alır. Ama sen kendini geliştirmezsen 10 yılda yine is bulamazsın

Kendine bir şeyler kat ybs den yüksek lisans yap koşturunca oliy

Ybs oku kendini geliştir mantıklı yüksek lisansta bulursan bilgisayar mühendisliği patlat
Yüksek mühendis olmak için mühendis olman gerekiyor. Mühendislik alanında lisans okumadan yl olmuyor maalesef

Traktör icat edilince çiftçilik bitti mi bitmedi. İnsan kas gücüne olan ihtiyaç azaldı, traktör kullanmayı bilenler bu mesleğe devam etti. Yazılım için de şu an aynısı geçerli. Ai ile sen işini kolaylaştırabilirsin ama senin yerini şu aşamada alamaz. 10 sene sonra alır mı diye sorarsan da 10 sene sonra en uzman cerrahın bile yerini alabilir.
Bitmedi ama işçi sayısı da bayağı azaldı bence.

Bitmedi ama işçi sayısı da bayağı azaldı bence.
Evet önceden 50 işçinin kas gücüyle yapılan işi traktörle 5 işçi yapabiliyor. Ama diğer yandan da traktör bakımı, mazot satmak için görevli, diğer motorlu taşıtlar için şoför gibi birçok yeni meslek daha geldi

Geri
Yukarı