Yeni başlayan kişiler için Linux önerileri

BilalÇağan

Hectopat
Daha fazla  
Linux hakkında çok da bir bilgim yok maalesef ama 12 13 yıldır deneyebildiğim tüm Windows ve türevlerini denedim. Şu an Windows 10 performance Edition kullanıyorum. Artık sıkıldım ve yeni bir şeyler denemek istiyorum ama bazı sorularım var:

1. İlk defa kullanacak birisi ne kullanmalı, hangi disto daha iyi olur? (aklımda Linux Mint, Zorin OS ve Ubuntu var)
2. Özelleştirme yapmak çok hoşuma gider özelleştirmeler Linux'ta kolay mı?
3. Oyun oynarım genellikle CS2, Linux bu konuda nasıl? Ve bazı oyunları maalesef çok pahalı oldukları içim korsan denemek zorundayım Linux bu konuda nasıl?
4. Bilgisayar mühendisliği okuyorum yazılımla içli dışlıyım bu konuda Linux nasıl?
5. Galiba artık eskisi kadar terminale bağlı değilmiş Linux dağıtımları grafik arayüzünden işlem yapmak benim için daha basit olur ama gerekliyse terminal de öğrenebilirim siz nasıl tavsiye edersiniz? Terminal kullanmak zor mudur?

Okuyup yardımcı olmaya çalışan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk defa kullanacak birisi ne kullanmalı, hangi disto daha iyi olur? (aklımda Linux Mint, Zorin OS ve Ubuntu var)

Ubuntu veya Fedora.
Zorin cilalanmış Ubuntu'dur, gereksizdir.
Ubuntu ağır dersen Linux Mint Cinnamon kurabilirsin. Linux Mint, Ubuntu'yu taban alır. Modlanarak hafifleştirilmiş gibi düşünebilirsin.

Özelleştirme yapmak çok hoşuma gider özelleştirmeler Linux'ta kolay mı?

Masaüstü ortamına göre değişir. GNOME ve KDE'de kolaydır. Ubuntu da Fedora da GNOME kullanır.

3. oyun oynarım genellikle CS2, Linux bu konuda nasıl? Ve bazı oyunları maalesef çok pahalı oldukları içim korsan denemek zorundayım Linux bu konuda nasıl?

Valve, kendi konsolunda oyunların iyi çalışmasını istediği için CS2'de problem yaşamazsın. Korsan konusunda yardım edemeyiz ama çalışır mı? Çalışır ama uğraştırır. Steam kulllanmak zorunlu gibi bir şey.

4. bilgisayar mühendisliği okuyorum yazılımla içli dışlıyım bu konuda Linux nasıl?

Yazılım konusunda bana kalırsa en verimli OS tabanı. macOS ve Linux, Windows'tan çok daha başarılı.

Galiba artık eskisi kadar terminale bağlı değilmiş Linux dağıtımları grafik arayüzünden işlem yapmak benim için daha basit olur ama gerekliyse terminal de öğrenebilirim siz nasıl tavsiye edersiniz? Terminal kullanmak zor mudur?
Terminal kullanmak zor değildir. Hatta terminal kulanmanın arayüzden daha kolay olduğunu anlarsınız zamanla. Örneğin site ara, bul, dosya indir, tıkla, kurulum adımlarını geç yerine sudo apt install bitwarden çok daha hızlı bir kurulum sunacaktır. Terminal kötü değildir ve hayatınızı zorlaştırmaz, aksine kolaylaştırır.

Terminalsiz Linux kullanımı nasıl olurmuş görmek istersen 1 ay terminalsiz GNU/Linux kullanımı blog serisini okuyabilirsin.

Kurulumu nasıl oluyor hocam ve kurduktan sonra neler yapmalıyım? Arayüzü nasıldır beğenmezsem nasıl özelliştirebilirim?
NVIDIA kullanıyorsan sürücü kuracaksın, NVIDIA kullanmıyorsan yapacağın hiçbir şey. Direkt olarak kullanmaya başlayacaksın. Linux çekirdeği NVIDIA ve birkaç kapalı kaynaklı sürücü hariç tüm sürücüleri barındırır. İntel ve AMD için sürücüler hazır şekilde kurulu geliyor.

Kurulum Windows'tan basittir. Windows formatladıysan bunu da yaparsın. Ülke seç, klavye dili seç, disk seç, kullanıcı adı ve şifre seç, bitti.

İnternetten GTK teması indirip .themes klasörüne attığında İnce Ayarlar uygulamasında tema olarak görünecek. Oradan da temayı seçeceksin.

Uzantılar var, istediğin eklentileri kurup özelleştirebilirsin. GNOME Shell Extensions

Ubuntu veya Fedora.
Zorin cilalanmış Ubuntu'dur, gereksizdir.
Ubuntu ağır dersen Linux Mint Cinnamon kurabilirsin. Linux Mint, Ubuntu'yu taban alır. Modlanarak hafifleştirilmiş gibi düşünebilirsin.

Masaüstü ortamına göre değişir. GNOME ve KDE'de kolaydır. Ubuntu da Fedora da GNOME kullanır.

Valve, kendi konsolunda oyunların iyi çalışmasını istediği için CS2'de problem yaşamazsın. Korsan konusunda yardım edemeyiz ama çalışır mı? Çalışır ama uğraştırır. Steam kulllanmak zorunlu gibi bir şey.

Yazılım konusunda bana kalırsa en verimli OS tabanı. macOS ve Linux, Windows'tan çok daha başarılı.

Terminal kullanmak zor değildir. Hatta terminal kulanmanın arayüzden daha kolay olduğunu anlarsınız zamanla. Örneğin site ara, bul, dosya indir, tıkla, kurulum adımlarını geç yerine sudo apt install bitwarden çok daha hızlı bir kurulum sunacaktır. Terminal kötü değildir ve hayatınızı zorlaştırmaz, aksine kolaylaştırır.

Terminalsiz Linux kullanımı nasıl olurmuş görmek istersen 1 ay terminalsiz GNU/Linux kullanımı blog serisini okuyabilirsin.

Çok teşekkürler çok açıklayıcı olmuş. Araştırdığım üzere Linux Mint Cinnamon çok öneriliyor. Zorin'i seçmemin sebebi arayüzünün Windows'a benzer olmasıydı. Nasıl kuracağıma ve kurduktan sonra neler yapmama gerek olduğuna dair bir rehber var mı elinizde? Ayrıca oyunlarda FPS'im düşer mi artar mı?

Çok teşekkürler çok açıklayıcı olmuş. Araştırdığım üzere Linux Mint Cinnamon çok öneriliyor. Zorin'i seçmemin sebebi arayüzünün Windows'a benzer olmasıydı. Nasıl kuracağıma ve kurduktan sonra neler yapmama gerek olduğuna dair bir rehber var mı elinizde? Ayrıca oyunlarda FPS'im düşer mi artar mı?

https://www.protondb.com/ buradan bakabilirsiniz FPS konusuna.

Kurulum için rehber gerekmiyor hocam. Linux dağıtımlarının %90'ı Windows'tan daha kolay kuruluma sahip. Ülke seç, dil seç, disk seç, kullanıcı adı ve şifre seç, bitti.

FPS değişikliği oyuna bağlı. Çoğu oyunda 10-20 FPS artma veya azalma olur. Minecraft veya Steam oyunlarında FPS artışı olur genelde.

ProtonDB sitesinden oyunların Tierlerine bakabilirsin.

Platin tier hiç ayar yapmadan iyi FPS verir.

Gold tier ayar yaparak veya yapmadan Windows ile aynı FPS'i verir. ProtonDB sitesinden inceleyebilirsiniz. Proton, Valve tarafından Steam'deki Windows oyunlarının Linux'ta çalışmasını sağlamak amaçlı geliştirilen bir uyumluluk yazılımıdır.

Kurulum için rehber gerekmiyor hocam. Linux dağıtımlarının %90'ı Windows'tan daha kolay kuruluma sahip. Ülke seç, dil seç, disk seç, kullanıcı adı ve şifre seç, bitti.

FPS değişikliği oyuna bağlı. Çoğu oyunda 10-20 FPS artma veya azalma olur. Minecraft veya Steam oyunlarında FPS artışı olur genelde.

ProtonDB sitesinden oyunların tierlerine bakabilirsin.

Platin tier hiç ayar yapmadan iyi FPS verir.

Gold tier ayar yaparak veya yapmadan Windows ile aynı FPS'i verir. ProtonDB sitesinden inceleyebilirsiniz. Proton, Valve tarafından Steam'deki Windows oyunlarının Linux'ta çalışmasını sağlamak amaçlı geliştirilen bir uyumluluk yazılımıdır.

Şu an blog yazılarınızı okuyorum cevaplar için teşekkürler.

https://www.protondb.com/ buradan bakabilirsiniz FPS konusuna.

Teşekkürler.

Ya abi Fedora son kullanıcı için değil. Her şey en sorunsuz Ubuntu ve Ubuntu tabanlı dağıtımlarla çalışırken Fedora, OpenSUSE vb önermek mantıksız.

Ne anlatıyorsunuz yahu? Ubuntu mu sorunsuz? Bu kadar komik bir cümle daha önce görmemiştim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı