Yeni işlemci ve ekran kartı takıldıktan sonra yapılması gerekenler neler?

Temiz kurulum önerenlere “cahil” denilmiş, “mahalle bilgisayarcısı” denilmiş. 😂 Şöyle bir surumda temiz kurulum öneren insanlar sistemde olası bir çakışmanın, hatanın önüne geçmek isteyen kişilerdir. “adapte olmak, kaynaşmak” konusuna bende katılmıyorum fakat konu bilgisayar ve upgrade olunca garantici olmak en mantıklısı.

Temiz kurulum önerenlere “cahil” denilmiş, “mahalle bilgisayarcısı” denilmiş. 😂 Şöyle bir surumda temiz kurulum öneren insanlar sistemde olası bir çakışmanın, hatanın önüne geçmek isteyen kişilerdir. “adapte olmak, kaynaşmak” konusuna bende katılmıyorum fakat konu bilgisayar ve upgrade olunca garantici olmak en mantıklısı.
İşlemci komut seti ile haberleşmeye yarayan aygıtın adıdır. Sürücüsü yoktur, chipset ile de alakası yoktur, o da anakartla alakalı yani güncellemesen de olur.

Şu anki işletim sistemimi 1600 AF ile kullanıyordum daha sonra 5600X'e geçtim, daha sonrasında 5800X3D'ye geçtim. 1600 AF'ye OC yapmıştım, 5600X'e OC yapmıştım ve sıfır çakışma, neden biliyor musun? Çünkü işlemcin çıkınca BIOS sıfırlanır, aklında bulunsun. Windows'daki yazılımsal OC'nin hiçbir dayanağı yoktur.

Garantici misin onu bilemem. Kendin yaparsın, beni bağlamaz. Kimse kusura bakmasın ama cahilce yorumlar bunlar.

İşlemci komut seti ile haberleşmeye yarayan aygıtın adıdır. Sürücüsü yoktur, chipset ile de alakası yoktur, o da anakartla alakalı yani güncellemesen de olur.

Şu anki işletim sistemimi 1600 AF ile kullanıyordum daha sonra 5600X'e geçtim, daha sonrasında 5800x3D'ye geçtim. 1600 AF'ye OC yapmıştım, 5600X'e OC yapmıştım ve sıfır çakışma, neden biliyor musun? Çünkü işlemcin çıkınca BIOS sıfırlanır, aklında bulunsun. Windows'taki yazılımsal OC'nin hiçbir dayanağı yoktur.

Garantici misin onu bilemem. Kendin yaparsın, beni bağlamaz. Kimse kusura bakmasın ama cahilce yorumlar bunlar.

Ben Overclock'tan ya da işlemci çıkartılınca bios sıfırlanmasından bahsetmedim zaten dostum. “işlemcinin chipset ile alakası yoktur” diyen biriyle tartışmayacağım gerçekten. Kusura bakma ama ben cahilim. 😂

Ben Overclock'tan ya da işlemci çıkartılınca bios sıfırlanmasından bahsetmedim zaten dostum. “işlemcinin chipset ile alakası yoktur” diyen biriyle tartışmayacağım gerçekten. Kusura bakma ama ben cahilim. 😂
Chipset sürücüsü güncellemesinin işlemci değişimi ile alakası nedir cahil dostum?

Chipset sürücüsü güncellemesinin işlemci değişimi ile alakası nedir cahil dostum?

Ben “chipset sürücüsünü güncelle” demiş miyim PC filozofu ve okuduğunu direkt olarak anlayan dostum benim? Kaldı ki bu konuyla alakalı yorum ya da tavsiye içeren tek bir kelimem dahi yok. Bak cümle bile demiyorum, kelimem dahi yok diyorum. Chipset güncellemesi yapmasının işlemci değişsin değişmesin fark etmeden gerekli bir güncellemeyse işlemci ve sistem stabilitesini arttırdığını Ryzen serisi işlemcilerin ve AM4 soket anakartların ilk çıkışıyla beraber hepimiz gördük. (özellikle AMD kullananlar olarak) bu durumda “chipset güncellemesinin işlemciyle bir alakası yoktur” diyen birisin ve hâlâ daha konuşmaya devam edebiliyorsun…

Ben “chipset sürücüsünü güncelle” demiş miyim PC filozofu ve okuduğunu direkt olarak anlayan dostum benim? Kaldı ki bu konuyla alakalı yorum ya da tavsiye içeren tek bir kelimem dahi yok. Bak cümle bile demiyorum, kelimem dahi yok diyorum. Chipset güncellemesi yapmasının işlemci değişsin değişmesin fark etmeden gerekli bir güncellemeyse işlemci ve sistem stabilitesini arttırdığını Ryzen serisi işlemcilerin ve AM4 soket anakartların ilk çıkışıyla beraber hepimiz gördük. (özellikle AMD kullananlar olarak) bu durumda “chipset güncellemesinin işlemciyle bir alakası yoktur” diyen birisin ve hâlâ daha konuşmaya devam edebiliyorsun…
Okuduğunu iyi anlayamıyorsun, işlemcinin chipset ile alakalı olmadığını söylemedim. Kaldı ki yoktur zaten, chipset sürücüsü anakartla ilgilidir. Örneğin X570 anakart kullanıyorsan X570 chipsetini güncelleyerek işlemcini değil anakart chipsetinle işletim sistemi arasındaki iletişimi stabilize edersin. Zaten chipset sürücüsü indirirken işlemci değil, chipsetini seçersin. Bu da kanıt olsun sana.

Mesajımda bahsettiğim de sana değil, chipset güncelle diyen arkadaşlaraydı. Chipset sürücüsünü hiç yüklemesen bile olur, bırak işlemci değişiminde yüklemeyi. Tabii sen üzerine alındın ve chipset sürücüsünün işlemci ile alakası olduğunu zannettin, olsun. Zamanla bilgilenirsin, öğrenmemek ayıp. Belki bir şeyler kaparsın.

Son düzenleme:
Çünkü işlemcin çıkınca BIOS sıfırlanır, aklında bulunsun.

İşlemcini söktüğünde BIOS sıfırlanmaz. Sen işlemcini değiştirdiğin için sistem değişiklik algılar öyle default ayarlara çeker. Söktüğün işlemciyi geri takarsan sıfırlanmaz. Aklında bulunsun.

İşlemcini söktüğünde BIOS sıfırlanmaz. Sen işlemcini değiştirdiğin için sistem değişiklik algılar öyle default ayarlara çeker. Söktüğün işlemciyi geri takarsan sıfırlanmaz. Aklında bulunsun.
Konu başlığına göre yorum yapıyorum dostum, sakin ol. :)

Okuduğunu iyi anlayamıyorsun, işlemcinin chipset ile alakalı olmadığını söylemedim. Kaldı ki yoktur zaten, chipset sürücüsü anakartla ilgilidir. Örneğin X570 anakart kullanıyorsan X570 chipsetini güncelleyerek işlemcini değil anakart chipsetinle işletim sistemi arasındaki iletişimi stabilize edersin.

Mesajımda bahsettiğim de sana değil, chipset güncelle diyen arkadaşlaraydı. Chipset sürücüsünü hiç yüklemesen bile olur, bırak işlemci değişiminde yüklemeyi. Tabii sen üzerine alındın ve chipset sürücüsünün işlemci ile alakası olduğunu zannettin, olsun. Zamanla bilgilenirsin, öğrenmemek ayıp. Belki bir şeyler kaparsın.

Direkt olarak sizin cümlelerinizi alıntılıyorum; “işlemci komut seti ile haberleşmeye yarayan aygıtın adıdır. Sürücüsü yoktur, chipset ile de alakası yoktur, o da anakartla alakalı yani güncellemesen de olur.” burada işlemci ve chipsetin bir alakasının olmadığını siz söylediniz. Gördüğünüz gibi, benim okumakta ya da okuduğumu anlamakta bir sorunum yok maalesef çünkü bunlar direkt olarak sizin kurduğunuz cümleler. Alıntıladığımı söyleyen siz bu sefer de “anakart chipsetinle işletim sistemi arasındaki iletşimi stabilize edersiniz” diyen siz. Bu stabiliteye işlemcinin diğer bileşenlerle iletişiminin iyileştirilmesi yapılmadan nasıl ulaşılabileceğini açıklayabilir misiniz bana lütfen? Ben chipset sürücüsünün işlemci ile alakası olduğunu zamnetmiyorum. Direkt olarak işlemciyle de alakalı diyorum. Sadece işlemci değil tüm anakart bileşenleriyle, PC'yi oluşturan ve işletim sisteminin çalışmasını sağlayan tüm bileşenler etkisi olduğunu söylüyorum. Umarım zamanla bilgilenirsin, evet öğrenmemek ayıp yine umarım öğrenirsin demekten başka çarem kalmıyor maalesef sizin adınıza. Daha kapmanız ya da öğrenmeniz gereken birçok şey var belli ki. Bunun için size ilk tavsiyem işletim sistemi ve PC bileşenleri arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğuna, işlendiğine dair birkaç yararlı, öğretici, eğitici makaleler falan okumanız olacak. Ya da boş verin chipseti hiç kurmadan PC'nizi kullanmaya devam edin. 👍 Bundan sonra yazacaklarınıza cevap vermeyeceğim hocam, kusura bakmayın. Şu durumda bırakın ben “cahil” kalayım. Siz de bir cahille uğraşmayın, değerli vaktinizi harcamayın. Bırakalım siz de PC filozofu ya da kendinizi nerede görüyorsanız o şekilde kalın. Ben sizi böyle kabul ettim.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı