Yeni Kullanıcılara Neden Debian Tabanlılar Öneriliyor?

Makaleler
1
Arada bir konu açılıyor, "Linux kullanmak istiyorum ne önerirsiniz" diye. Altındaki yanıtları okumadan biliyorum, "Linux Mint kur kankam on numara bir dağıtım", "Ubuntu kurma bence, çok buglu", "Lubuntu müthiş bir şey, çok az RAM tüketiyor", "İlk defa kullanacaksan kesinlikle Elementary OS kurmalısın, çok kolay bir dağıtım", "Kali Linux kur kanki, tüm hackerlar onu kullanıyor".

Mesela neden kimse Manjaro önermiyor? Linux Mint'in içerisindeki özelliklerin hepsi Manjaro'da da var. Uygulama mağazası gerek Linux Mint'in gerekse Ubuntu'nun mağazasından katbekat daha iyi. Hiçbir kod bilgisi bilmeden Manjaro'yu kurup, uygulamaları yükleyip, kaldırıp, güncelleyebiliyorsunuz.

Yani kısaca burada neden sadece Linux Mint öneriliyor?

Çünkü bir sorunu olduğu anda sorunun aynısını kopyala-yapıştır olarak Google'a yazdığında daha önceden açılmış onlarca konu ile cevap bulabiliyor. Ancak Arch Linux'ta bu Wikiler ile sağlanıyor. Ancak kullanıcı sayısı Debian tabanlılardan az olunca cevap veren kişi sayısı da az oluyor. Ayrıca @illedelinux hocamdan alıntı yapayım:

Bir bilgi daha vereyim.
Arch tabanlı dağıtım sayısı: 19
Debian tabanlı dağıtım sayısı: 122

Arch tabanı çökme riskinden önerilmez. Daha hassastır.

Debian tabanı, hatta Ubuntu tabanlı dağıtımlar da benzer sorunlar yaşamıştım.

Çünkü bir sorunu olduğu anda sorunun aynısını kopyala-yapıştır olarak Google'a yazdığında daha önceden açılmış onlarca konu ile cevap bulabiliyor. Ancak Arch Linux'ta bu Wikiler ile sağlanıyor. Ancak kullanıcı sayısı Debian tabanlılardan az olunca cevap veren kişi sayısı da az oluyor. Ayrıca @illedelinux hocamdan alıntı yapayım:

Bu konuda haklı sayılabilirsiniz ama zaten yeni Linux kuracak kişi Google'dan arama yapmıyor, buraya başlık açıyor. Dediğiniz gibi Arch ve Manjaro'nun wiki sayfaları güzel ama topluluk olarak daha zayıf kalıyorlar.

@GNU or NOT Size tam olarak katılmıyorum. Bir sorunu olsun bu foruma yazınca muhtemelen çözülür.
Forum kullanmayan çok fazla kişi var. Ben de bundan 3-4 yıl önce hiç bir foruma üye değildim. Sadece sorumun cevabını alıp çıkıyordum. Ne zaman ki Linux'ta geliştim, insanlara yardım etme kıvamına geldim, işte o zaman hesap açıp cevap yazmaya başladım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı