Yerli Linux tavsiyesi

Raison

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Güvenlik Görevlisi
Bildiğiniz üzere Microsoft Gazze soykırımında İsrail ordusuna apaçık destek veriyor ve işbirliği yapıyor hatta şirket içerisinde de buna karşı çıkanları işten çıkarıyor. Öyle bir destek sağlıyor ki kişisel veri dokunulmazlığı gibi ilkeleri gözardı edip Filistinlileri kendi yazılımı üzerinden dinleyip ses kaydı depolayıp bunları İsrail'e savaşta kullanması avantaj sağlaması için sunuyor.

Yani demem o ki şu an bizim kullandığımız Microsoft Windows işletim sistemi yarın bir gün çıkarlarımız ters düştüğünde belki de bir savaş zamanında aleyhimize kullanılacak bir koz olacak. Kendimde bir kamu personeli olarak devlet dairelerinin %95'inin çoğunluğunun Microsoft Windows işletim sistemi kullandığını görmekteyim. Halk olarak da büyük çoğunluk olarak aynıyız. Geçen sene veya ondan önceki sene bu işletim sisteminde güncellemeden kaynaklı bir hata meydana geldi ve tren seferleri bile durmuştu hatırlarsanız. Bu bir hata sonucu olmuş olabilir ama yarın kasıtlı olarak bir koz için kullanılmak istenirse neler yapılabilir tahmin bile edemeyiz.

Gerekçemi yeterli şekilde sunduğumu düşünüyorum. Şimdi bundan dolayı yerli bir işletim sistemine geçmek istiyorum. Benim bildiğim sadece Pardus var. Ama yılların alışılmış arayüzü Windows olduğu için ona en benzeyen ilk defa linux kullanan birinin rahatça uyum sağlayabileceği bir yerli linux dağıtımı arıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Yerli meselesini aradan çıkarırsak saf Debian'ı KDE masaüstüyle kullanabilirsiniz, Pardus halihazırda kendi tabanı varken sebepsiz yere bunu bırakıp Debian tabanına geçen kötü bir dağıtım, Pisi'nin de yeterince büyük bir topluluğu yok (Pisi paket yöneticisi Pisi haricinde sadece Solus'ta kullanılıyor) ve yazılımlarla çok uyumsuzluk çıkarıyor.

@Harry Kewell hocamın önerdiği dağıtımı da deneyebilirsiniz.

Windows arayüzüne en çok benzeyen hangisi? Yada herhangi bir dağıtımı Windows arayüzüne benzetebilir miyiz ek bir yükleme ile?

Windows arayüzüne en çok benzeyen hangisi? Ya da herhangi bir dağıtımı Windows arayüzüne benzetebilir miyiz ek bir yükleme ile?
Windows arayüzüne benzeyen şey dağıtımlar değil, dağıtımlarla beraber gelen masaüstü ortamlarıdır, genel olarak KDE Windows'a en çok benzeyen masaüstü ortamıdır. Bazı istisnai durumlar haricinde herhangi bir dağıtıma herhangi bir masaüstü ortamını/pencere yöneticisini kurabilirsiniz, bu sebeple çoğu dağıtım birden fazla masaüstü ortamı seçeneği sunar, örneğin Fedora'yı GNOME, KDE, XFCE, LXQT gibi birçok farklı masaüstüyle kullanabilirsiniz.

Windows arayüzüne en çok benzeyen hangisi? Ya da herhangi bir dağıtımı Windows arayüzüne benzetebilir miyiz ek bir yükleme ile?

Kubuntu kurup Windows arayüzüne benzetebilirsiniz, Pardus kurup Xfce seçip benzetebilirsiniz (tabii GNOME da olabilir ama Xfce'nin kişiselleştirilmesi daha güzel bence) veya Linux Mint kurup, benzetebilirsiniz yani sonuç olarak çoğu dağıtımı Windows'a benzetmeniz mümkün karar sizin.

Hocam Pisi Linux kullanmanızı tavsiye ederim. Zaten yerli diyebileceğimiz karalı iki işletim sistemi var; Pisi Linux ve Milis Linux. Milis yeni olduğu için tavsiye etmem. Ama Pisi Linux'u kurabilirsiniz.

Pisi Linux'u incelediğim bir makalem var, ona bakabilirsiniz:

Bildiğiniz üzere Microsoft Gazze soykırımında İsrail ordusuna apaçık destek veriyor ve işbirliği yapıyor hatta şirket içerisinde de buna karşı çıkanları işten çıkarıyor. Öyle bir destek sağlıyor ki kişisel veri dokunulmazlığı gibi ilkeleri gözardı edip Filistinlileri kendi yazılımı üzerinden dinleyip ses kaydı depolayıp bunları İsrail'e savaşta kullanması avantaj sağlaması için sunuyor.

Yani demem o ki şu an bizim kullandığımız Microsoft Windows işletim sistemi yarın bir gün çıkarlarımız ters düştüğünde belki de bir savaş zamanında aleyhimize kullanılacak bir koz olacak. Kendimde bir kamu personeli olarak devlet dairelerinin %95'inin çoğunluğunun Microsoft Windows işletim sistemi kullandığını görmekteyim. Halk olarak da büyük çoğunluk olarak aynıyız. Geçen sene veya ondan önceki sene bu işletim sisteminde güncellemeden kaynaklı bir hata meydana geldi ve tren seferleri bile durmuştu hatırlarsanız. Bu bir hata sonucu olmuş olabilir ama yarın kasıtlı olarak bir koz için kullanılmak istenirse neler yapılabilir tahmin bile edemeyiz.

Gerekçemi yeterli şekilde sunduğumu düşünüyorum. Şimdi bundan dolayı yerli bir işletim sistemine geçmek istiyorum. Benim bildiğim sadece Pardus var. Ama yılların alışılmış arayüzü Windows olduğu için ona en benzeyen ilk defa linux kullanan birinin rahatça uyum sağlayabileceği bir yerli linux dağıtımı arıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Kubuntu kullanın kde masaüstü Windows 10 anımsatıyor gayet. Yerli ve milli değerler açıkçası Linuxun özgür politikasına ne kadar uyuyor tartışmalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı