YGS ve LYS Çalışmak için İşten Ayrılmak

• Konuyu başlatan jokor
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 1.150

jokor

Kilopat
Meslek lisesi 3. sınıf öğrencisiyim seneye YGS sınavına gireceğim. Hedefim iyi bir yerde bilgisayar mühendisliği. Kendim bu yaz için bir disiplin izlemek istiyorum hatta 1 yıl geç gidip 1 yıl daha çalışarak çok daha iyi yerlere girmek istiyorum ancak. Ben bu zamana kadar yazları çırak olarak çalışırdım bu sene sınav olduğu için çalışmak istemiyorum günlük 6 saat gibi bir çalışma planım var haliyle akşam 8 de eve gelince YGS LYS yalan oluyor.

Sorunum bunu aileme anlatmak, ailem bu isteğimi yazın çalışmamak için bahane olarak görüyor ve tabiri caiz ise benimle dalga geçiyor.

1 yıl geç gidip daha iyi bir yer tuturmak istediğimi söyleyince ''ne yani 1 sene evde mi oturacaksın?'' diyorlar. Hatta 1 sene sonraya puanın düşerse diyerek moralim alt üst oluyor.

Asıl kötü olan ailemin bana güvenmemesi ve benimle iyi bir yere giremeyecekmişim sanki boşuna çalışıyormuşum gibi hissettirmesi.

Örneğin anneme düzgün bir şekilde anlatıyorum o gülmeye başlıyor diyor günde 1, 2 saat çalışsa neyine yetmeyecek. Ne yapıcam bilmiyorum. Lütfen bana yardımcı olun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum aslında şöyle bir yol izleyebilirsin;
İşe gidiyorum diyerek evden çıkıp(tabi patronunlada bu konuyu konuşup) kütüphanede oturup ders çalışabilirsin. Ailen büyük ihtimalle senin aylan olduğunu düşünüyordur ama bu ön yargıyı kırmak kolay değil benim aile düzenimde 3 aşağı 5 yukarı böyleydi. Maalesef bazen yalan söylemek kaçınılmaz olabiliyor.

Bence bu tür durumlarda ailene biraz sert çıkmalısın. Söylediklerini ciddiye almamaları çok yanlış bir şey. Bunu yalanla geçiştirmek yerine kalıcı olarak kırman lazım. Oturup uzunca ciddi bir şekilde ailenle konuşabilirsin bu konuyu. Dediğim gibi sert çıkmaktan korkma.

Arkadaşım bu işin psikolojilik kısmına giriyor. Bu hayatta bir şey başaran insanlar çevresine aldırış etmeyen insanlardır. Sende hedefin doğrultusunda emin adımlarla ilerle. Zaman zaman düşebilirsin ama önemli olan düşdüğün yerden kalkmayı bilmektir. Günde 6 saat çalışmakta kolay bir iş değil. Türkiye'de bunu başaran türün sayısı çok az. Başarsan bile beynin yorulmuş olacak ve dolayısıyla algın kapanacak. Bu durumda da öğrenme zamanın ve öğrendiğin bilginin kalıcılığı azalacak. Sana son tavsiyem ara vererek çalış. Kendini çok yorma. Önemli olan algın açıkken çalışman sonrası senin için boş boş kitaba bakmaktan ötesine geçmez. Sen geçtiğini zannedersin ama sınavda istediğin notu alamayınca anlarsın. Günde 3 ve ya 4 saat çalış ama verimli çalış. Ayrıca meslek lisesinde okuduğun için daha şanlısın çünkü okul puanı katsayın 0,18 ile çarpılıyor. Bu durumda okulun sana daha çok puan verecektir. Başka birinin 50 puan aldığı yerde sen 75 puan alacaksın. Azımsanacak bir fark değil. Anlatacak çok şey var. Eğer daha fazla destek istersen bana Whatsapp üzerinden ulaşabilirsin, sana elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım. Telefon numaram 05397809325.

Dostum sana tavsiyem öncelikle önündeki bir yılı iyi değerlendirmelisin. Ailen sana ilk yılın için kesinlikle müsaade göstermelidirler. Daha önceki lise hayatın vs kötü geçmiş olabilir belki bilemiyorum ama aileni özellikle ilk yıl için inandırman lazım. Eğer çalışıp ilk yıl ortaya elle tutulur bir ilerleme gösterir örneğin iyi sayılabilecek bir puan alırsan ailende sana inanacak ve 2.ci sene için sana izin vereceklerdir. Ama sen daha sınava girmeden 2 sene daha çalışayım dersen haklı olarak sana inanmayacaklardır. Malesefki şartlar bazen bu şekilde olabiliyor. Ben ailenin gözünden bakmak istedim olaya sadece.İlk sene tercih yapmazsan zaten puanın düşmeyecektir.

Eğer ailen o kafada ise gerçekten işin çok zor kardeşim. Ben küçükken işe gitmeme izin vermezlerdi, tam tersi durum vardı. Ben oynamaya diye çıkıp işe giderdim. Berber çırağından tut bir sürü işe girdim. Şuan berberlik dahil olmak üzere bir sürü mesleğim var. Sen hariç başka bir büyüğünü ailene bu konu hakkında konuşması için yönlendir bence. Yada en iyisi öğretmenlerinden biri bu konu hakkında yardımcı olur diye düşünüyorum. Tek çaren bu. Veya çalışma süresi az olan bir işe girmelisin.

Bence bu tür durumlarda ailene biraz sert çıkmalısın. Söylediklerini ciddiye almamaları çok yanlış bir şey. Bunu yalanla geçiştirmek yerine kalıcı olarak kırman lazım. Oturup uzunca ciddi bir şekilde ailenle konuşabilirsin bu konuyu. Dediğim gibi sert çıkmaktan korkma.
Denedim kardeşim inan daha kötü oldu :)

Eğer ailen o kafada ise gerçekten işin çok zor kardeşim. Ben küçükken işe gitmeme izin vermezlerdi, tam tersi durum vardı. Ben oynamaya diye çıkıp işe giderdim. Berber çırağından tut bir sürü işe girdim. Şuan berberlik dahil olmak üzere bir sürü mesleğim var. Sen hariç başka bir büyüğünü ailene bu konu hakkında konuşması için yönlendir bence. Yada en iyisi öğretmenlerinden biri bu konu hakkında yardımcı olur diye düşünüyorum. Tek çaren bu. Veya çalışma süresi az olan bir işe girmelisin.
Son çare rehberlik servisine gideceğim ancak bu seferde 'biz sana çalışma demedik niye böyle yaptın' diyecekler diye korkuyorum bakalım neler olacak :/

Ailene hayatımın sonuna kadar çırak kalacağıma 2 sene adam gibi çalışıp iyi bir meslek olabileceğini anlat. Bende her yaz orada burada çalışırdım fakat geleceğim için son sene bıraktım. Ayrıca 1 yıl evde oturup ders çalışmak gülünç değil. Asıl gülünç olan en önemli seneni çöpe atmak olur.

Arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim hepsini değerlendireceğim gerçekten beni mutlu ettiniz :)

Bence ailemin böyle düşünmesinin sebebi ben ders çalışacağım diyerek evde oyun oynayacağımı dışarı çıkıp dolaşacağımı sanmaları.

Ben kendimi nasıl inandırabilirim, yani derslerimde iyi böyle düşünmelerini gerektirecek bir algıda yaratmadım.

Bilgisayarda ders çalıştığımı görmelerine rağmen oyun oynadığımı sanıyorlar ben bunu nasıl yok edebilirim bilmiyorum.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı