Yıl Oldu 2018 Halâ Uzaya Gittiğimize İnananlar Var mı?

Evet hocam sizin dediğiniz Delta-v meselesini de biliyorum ama sorun şurada ki bu olayın Delta-v ile pek alakası kalmıyor yerçekimini dahi bilmedikleri bir gök cismine iniyorlar ve sadece bir hakları var

Yercekimini elbette biliyorlar! Dedim ya, Apollo gorevlerinin yapildigi zamandaki teknolojimiz insanlarin sandigi kadar kotu degil di. Goremedikleri cisimlerin kutlesini ve yercekimini hesaplamayi insanlar newtondan beri biliyorlar. Cunku newton mekanikleri bunu aciklamaya yardimci oluyor. Kaldi ki probe gonderiyorlar, denemeler yapiyorlar, fotograflar cekiyorlar. 1946 senesinde ilk uzaydan fotograf cekiliyor : The first photograph of Earth taken from space | Cosmos
Uzaydan fotograf cekip gondermek ciddi bir mesele, 1946 yilindaki bilgisayar sistemlerini dusunursen eger. Kaldi ki Ay gorevleri bundan kabaca 20 sene sonra ciddi ciddi ele aliniyor ki 20 sene buyuk zaman dilimi bilimsel gelisme icin. Zira Bohr atom modeli zaten 1910 lu yillarin basinda olusturuluyor. Atom modelini olusturduktan 10 sene sonra kuantum mekanigin temelleri atiliyor. Yani 20.yy da bilim cok ivmeli hareket ediyor.

Ayrica deltav hesaplamalarinda yanlislik var. Detaya girmek istemiyorum ama yorunge hiziyla ilgili degil bu mesele. Gidip kendilerini rastgele birakmiyorlar aya. Once yorungeye giriyor, sonra yorungede "Retro" atesleme yaparak yorungeyi daraltiyorlar. Yeterince yaklastiktan sonra, ki Ay'da yuksek daglar ve atmosfer olmadigi icin cok cok yaklasabilmek mumkun, Ay'a yorungenin en yakin noktasinda yine "Retro" atesleme yaparak yere dik bir sekilde dusmeye basliyorlar. Bu noktadan sonra tek yapmalari gereken Ay'in g kuvvetinden biraz az olacak sekilde ters yonde atesleme yapmalari. Yani dunyanin G'si kabaca 10 ise , sen 9 m/s ivme kazandiracak kadar gaza basarsan saniyede 1 metre hizla yere dusersin. Yaptiklari bu. Delta-V hesabinin temeli inis-kalkis zorlugu ayarlamaktan ziyade, Ay'a gidip gelecek kadar yakit-kutle-guc dengesini kurup kurmamalarindan ileri geliyor ki bunu ikinci dunya savasi sonrasinda gelisen roket teknolojisi ile asabiliyorlar.

Tekrar sunun altini cizeyim, burada ne kadar theorycrafting yapsak da, Amerika'nin kesin gidip gitmedigi bilinemez. Pekala yalan soyluyor olabilirler. Ama o donem icin teorik bilgi eksikligi, finansal kaynak eksikligi ya da teknolojinin yeterince gelismemis olmasi gibi bir durum soz konusu degil. Su an Turkiye dahi istese Ay'a gidip gelecek bir uzay programi yapabilir, gayet yetismis bilgili muhendislerimiz var. Ama kimse bunun icin para vermez, cunku hic bir getirisi yok : )

Gidildiğine inanıyorum güncel kanıtlar yeterli gibi ama içimdeki ses yine sorguluyor. Şuan dünya'nın bir ucundan bir ucuna gitmek günler alıyor oraya nasıl tek seferde gidildi (denemeleri saymıyorum asıl gidişten söz ediyorum). Meridyen değiştirdiğinde bile insan Jet Lag oluyor. Suyun altına inersek basınç göğe yaklaşırsak basınç. Oraya çıkan kozmonot, astranot vs. Onlara neler oluyor acaba diye düşünüyorum ve bu bakımdan beni birazcık iteliyor gibi.

İncelemek üzere 1969'da ayda, astronotların çektiği fotoğrafları Nasa'dan isteyen gazetecilere Nasa'nın cevabı;
Kaybettik!

Günümüz teknolojisiyle Fotoğraftaki hileler açığa çıkarılabilir.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı