Yılın Oyunu Ödülü İçin God of War: Ragnarök vs Elden Ring

Hangi oyun alırsa alsın hiç birine bu oyun GOTY hak etmedi diyemeyiz. GOW'da, RDR 2'de, Elden Ring'te alsa hepsi kendi türünde en kaliteli oyunlar olarak biliniyor. Souls-like oyunları bana hitap etmiyor ama Elden Ring GOTY alsa, bu oyun nasıl almış demem hak ediyor ki alıyor. O yüzden ödülü kimin alacağını tartışacağınıza böyle kaliteli oyunları deneyim edebileceğiniz için mutlu olun yeterli.
 
Hangi akla hizmet GoW 2018 GOTY ödülünü alıyor anlamıyorum. Son 10 yılın en iyi oyunudur RDR 2 😀

Gönül ister ki Elden Ring alsın GOTY ödülünü fakat zor gibi.

RDR 2 GoW gibi bir oyun değil çünkü herkese hitap etmeyebilir. RDR 2 aşırı yavaş ilerleyen bir oyun bayağı ağır hatta çoğu kişi bu yüzden oyunu sevmiyor. GoW öyle değil dümdüz önüne geleni kes hikayeye göre ilerle geç tarzında yani hiç oyun oynamamıs biri bile kolayca sevebilir.
 
godofwar.png
 
2018'de God of War hikayesiyle kazandı yoksa teknik olarak RDR2'den iyi oyun ben görmedim henüz. Şematik saldırma oyunu olan Elden Ring'e bakınca eğer ragnarok kaliteli bir hikayeye sahipse yine alacaktır. 2019'da Sekiro'nun kazanması o yıl büyük denecek Death Stranding ve Star Wars oyunlarından kaynaklıydı. Ben hala Sekiro'yu bitirmedim, aynı şekilde Elden Ring de 20 saat sonunda bıraktım bana hitap etmiyor souls oyunları veya soulslike denen türevleri.
 
Bana çok yavaş donuk geldi bu oyun siz neden bu kadar sevdiniz ?
Çok sebebi var. Örneğin evreni ve hikayesini bile çok beğendim ben. Sebebine gelecek olursak ben Game of Thrones kitaplarınının büyük bir hayranıyım. Ana seri dahil çoğu George R. R. Martin kitaplarını okudum. Aynı adamın evrenini oluşturduğu bir oyunu oynamak başlı başına güzel.

Düşman çeşitliliği, Boss Savaşları, tekrara düşmeyen combatı, derin hikayesi, sanat tasarımı ve keşfe dayalı yapısı oyunu eşsiz kılıyor. Elden Ring benzeri oyun oynamadım. Piyasadaki diğer oyunların aksine Elden Ring oyuncunun elinden tutup "Git şurada şunu yap." demiyor. Oyuna başladığınızda sizi bir açık dünyaya bırakıyor. Sadece kılıcınız ve siz varsınız. Bir de kaybolmuş hissetmemeniz için ana görev ya da büyük bir yan görev zincirleri için gitmenizi gerektiren yönü gösteren altın bir ışık huzmesi. İleride bir bina mı gördünüz ? Gidin bakın. Pişman olmayacaksınız. Bir mağaramı var ? Girin içine. Epic bir Boss Fight ya da eşsiz bir kılıç sizi bekliyor olabilir. Oyun bu konuda neredeyse hiç tekrara düşmüyor. Kıytırık bir Dungeon bile eşsiz bosslar barındırabiliyor. Klasik bir Ubisoft oyunu gibi içi aynı tip düşmanlarla dolu fortlardan mape 1000 tane koyup yüzlerce saat aynı şekilde savaşmamızı beklemiyor. Klasik Souls oyunlarındaki "Git Gud" mantığı bu oyunda da yok ayrıca. Bir bossta takıldınız mı ? Boss bir yere kaçmıyor. Açık dünyayı keşfedin, level atlayın ve yeni ekipmanlar bulun. İnanın bir oyunda grindlamak sıkıcı değil deseler inanmazdım bunu söyleyen kişiye. Oyun zorla yan görev yaptırmıyor, siz isteyerek keşfediyorsunuz.

İnternette Elden Ring'in keşfe dayalı yapısınının abartıldığını düşünenler var. Piyasadaki bütün oyunlar 10, maksimum 20. saatten sonra tekrara düşüyor. Elden Ring öyle değil. 50. saatten sonra bile tekrara düştüğünü hissetmedim oyunun. Olay HUD'ı kapatıp nereye gideceğimizi bilmemek değil. Olay böyle bir açık dünyada uzunca bir süre kendini tekrar etmeyen eşsiz içerik. Oyundaki kalelerden biri bile başlı başına bir Souls oyunu olabilecek kapasitede. Elbette Elden Ring'de bir süre sonra kendini tekrar ediyor. Fakat oyunda yapabileceklerinizi düşününce bu o kadar da büyük bir eksi değil. Sonuçta en az 50 saat boyunca oyuncuya sürekli yeni bir şeyle karşılaşıyoruz. Bölgeler zaten tamamen birbirinden farklı hissetiriyor. Mesela Assassin's Creed Odyssey'de nereye giderseniz gidin etrafın değiştiğini hissetmezsiniz. Nereye giderseniz gidin düşman tipi aynıdır. Bu oyunda böyle değil ama. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı