Bilginin nesnelliği mümkün müdür?

Hayır. Her bilgi değişkendir. Mesela tarihte bir olay oldu. Bu olay için kaynaklar bulundu. Ama kaynaklar değişebilir. Einstein, stephen hawking gibi adamlarında dediği şeyler değişkendir.
 
Konuyla ne derece alakalı olur bilmem ama insan zihni insan beyninin %99 unu bilmiyor. fakat pisikolojik sorunlarda antipsikotikler, antidepresanlar çerez gibi kullanılıyor. sonuçları yada bu kişilere neler olacağıda hiçbirşekilde umrunda değil insan zihni tanrıyı oynuyor ama yaratıcı bu kapasiteyi ona vermedi bunu anladığında düşünmeyi de bırakabilir.
 
Bilgi zaten nesneldir. -> 1atm basinc altinda saf su 100 derecede kaynar.
Nesnel olmayan sey bilgi olamaz, duyumdur; varsayimdir, iddiadir vs.

Olcum cihazlarin hatali olabilir, gozlemlerde hesap etmedigin bir seyler olabilir fakat bilimsel metod kullanarak eristigin bilgi, nesneldir. Nesnel demek, kesinlikle dogru demek degil cunku. Bazi nesnel bilgiler kesinlikle dogrudur; bazi nesnel bilgilerin yanlisligini henuz bilmiyoruzdur.

Zaten bilimsel metod insanin algisal noksanliklarini ya da bias egiliminin onune gecmek icin olusmus bir sistem.

Elimizde uber bir zaman makinesi olsa ve gecmise gidip Newton, Einstein, Madame Curie, Faraday demeden hepsini oldursek bugun yine ayni kanunlar yine ayni "bilgiler" bize ulasacakti. Faraday yerine Maraday yasasi diyecektin sadece.
 
Şahsen mümkündür. Örneğin çok basit bir örnek: Dünyada daha önce dinozorlar var mıydı? Evet. Ki bu nesnel bir cevap. Nesnel olarak herkes kabul etmese de bu nesnel bilgiyi değiştirmez işte tamda bu yüzden bilginin nesnelliği mümkündür ama bu bazı kesimler tarafından kabul görmeyeceği gerçeğini değiştirmez. Ben olayı olabildiğince basit alarak kendimce cevapladım.
 

Geri
Yukarı