Katılım
16 Aralık 2022
Mesajlar
56
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3050
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600H 3.30 GHz - 12 Çekirdekli
RAM: 16 GB - 3200 MHz
Disk: 470 GB Samsung SSD
Cinsiyet
Erkek
Bugüne kadar YouTube ile alakalı birçok eğitim videosu izledim. Ve öğrendiklerimi yeni YouTube'a başlayacaklar için burada anlatacağım. Umarım hepiniz faydasını görebilirsiniz.

1- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
Aramalarda üst sıralara çıkabilmek için video başlık ve açıklamalarında konunuzla alakalı anahtar kelimeleri anlamlı bir cümle şeklinde başlığınıza ve açıklama kısmınızın ilk 150 karakterine yazın. Keywordtool.io gibi sitelerden en iyi anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

Eğer videonuz evergreen yani sürekli izlenebilen bir içerik ise başlığı aranabilecek terimlerle doldurabilirsiniz. Eğer videonuz hemen tüketilebilecek bir içerik ise başlığınızı kısa ve dikkat çekici yapabilirsiniz.

Kanalınızın hakkında kısmınızı yine anahtar kelimelerle kanalınızın ne kanalı olduğu ile alakalı yazılar yazın. Etiketlere gelecek olursak etiketler artık pek önemli değil ama yine de doldurmanızda fayda var.

2- İzleyicileri Kanalınızda Tutmak
Video açıklama kısımlarınıza diğer içeriklerinizin oynatma listelerinin linkini bırakın. O linke giden bir izleyici oynatma listesinde birden fazla video olacağı için belki de oradaki 4 5 videonuzu izleyecek. Oynatma listeleri gerçekten çok önemli. Oynatma liste başlığınıza ve açıklamasına yine konunuz ile alakalı anahtar kelimelerle anlamlı cümleler yazmayı unutmayın.

İlk izleyicileriniz çok önemli. Onları kaybetmemek için gerek yorumlarda gerek canlı yayınlarla gerek topluluk sekmesiyle vb. abonelerinizle etkileşime geçin. Etkileşimi yüksek olan videolar daha fazla önerilir. Aynı zamanda aboneleriniz artık bir hayranınız olup abonelikten çıkma olasılıkları azalacaktır. Aynı zamanda bitiş ekranları, kartlar vb. de kullanmayı unutmayın.

3- Gösterim Tıklama Oranı
Gösterim tıklama oranı, videonuzun önerilmesini etkiler. Bu oran videonuzun insanlara gösterilme sayısının videoya tıklanma sayısına bölü müdür? Bu oranı yükseltmek için dikkat çekici küçük resimler (diğer adıyla thumbnail) ve küçük resminizle bağlantılı bir video başlığı yazmalısınız.

Küçük resminizde büyük ve okunaklı yazılar kulanın. Çok yazı yazarsanız videoları gezen bir kullanıcı küçük resminizi sadece 1 sn liğine göreceği için okumadan geçecektir. Kullanıcı ilk bakışta ne olduğunu anlamalı. Aynı zamanda daha canlı ve parlak renkler de kullanarak küçük resminizi daha göz alıcı yapabilirsiniz. Ama clickbait (tık tuzağı) yapmayın. Gösterim tıklama oranı her ne kadar önemli olsa da ortalama izlenme süresi ve yüzdesi de bir o kadar önemli. Alttaki maddede bundan bahsedeceğim.

4- Ortama İzlenme Süresi
İzleyiciyi videonuza çekmeyi başardınız. Peki o izleyici videonuzun ne kadarını izleyecek? Bu da oldukça önem arz ediyor.

Mesela kullanıcı 10 dk lık bir videonuzun 20 saniyesini izleyip çıktıysa YouTube diyor ki demek ki sen clickbait yapmışsın veya videon sıkıcı veya kötü bir video. O zaman ben videonu önerilenlerden yavaş yavaş aşağıya çekeyim.

Bu yüzden videonuzda geçiş efektleri kullanarak, enerjik konuşarak, kaliteli bir ses ve görüntü sunarak, sıkıcı ve gereksiz yerleri keserek, sabit görüntülerden kaçınarak vb. izleyiciyi videonuzda daha uzun süre tutabilrisiniz.

5- YouTube Shorts
YouTube Shorts videoları kanalınızı geliştirmek için büyük bir şans. Normal videolarınızın aralarına shorts atarak daha fazla potansiyel izleyicilere ulaşabilirsiniz.

Ama gidip de 1 video 3 shorts birden atmayın. Çok fazla shorts atarsanız kitlenizin büyük bir kısmı shorts videolarını izleyen kitle olacağı için normal videolarınızı izlemeyebilir. Benim tavsiyem 2 video 1 shorts şeklinde ilerleyin.

6- Alıcısı Fazla Olan İçerikler Üretin
YouTube bir mağaza gibi işliyor. Alıcısı olmayan veya çok az olan içerikler üretirseniz gelişemezsiniz. Bu yüzden alıcısı fazla olan içerikler üretin.

Mesela bir oyun kanalıysanız gidip de hiç oynanmayan bir oyunun videosunu çekmeyin, daha popüler oyunların videosunu çekin.

Eğer 1 yıl boyunca içerik üretmenize rağmen hala gelişemediyseniz demek ki o içeriğin alıcısı yoktur. İçeriğinizi değiştirin ve daha çok alıcısı olan içerikler üretin.

7- Tek Bir Çizgide İlerleyin
Eğer birden fazla konuda çeşit çeşit içerik üretirseniz kitlenizin izlediği içerikler çok karmaşık olacağı için bir videonuz izlenirken diğer videonuz izlenmeyebilir. Bu yüzden tek bir konuda içerik üretin. Bir oyun videosu atıp bir eğitim videosu atmayın mesela. Veya bir yemek videosu atıp bir eğlence videosu atmayın. Tek bir konuda içerik üretin.

8- Video Sıklığı ve Kalitesi
YouTube, sizin buna bir iş olarak bakmanızı istiyor. O yüzden mümkünse düzenli bir şekilde ve kaliteli videolar yüklemelisiniz. Canınız isteyince video atmak kanalınızın gelişmesini yavaşlatabilir.

Mümkünse her hafta 1 veya 2 video atın, eğer oyun kanalı iseniz daha sık video yüklemek daha faydalı olacaktır. Ancak video sıklığını arttıracağım diye video kalitesinden de ödün vermeyin, video sıklığı ile kalitesi arasında denge kurmaya çalışın.

Ama videoları kaliteli yapmak için video sıklığını azaltmanız gerekiyorsa, bu da kabul edilebilir bir seçenek olabilir.

9- Kesinlikle Pes Etmeyin!
YouTube'a birkaç hafta içerik üretip kanalı gelişmediği için pes edip bırakanlar var. Bunu yapmayın. YouTube kesinlikle zaman isteyen ve pes edilmemesi gereken bir platform. Bir kanalın tutması için minimum 3 ay gerekir. Bu süre yaptığınız içeriğe bağlı olarak artabilir. Bu yüzden videolarım izlenmiyor diye kesinlikle pes etmeyin. Devam edin, bir gün emeklerinizin karşılığını alacaksınız :)

Ek Bilgi: Telif Hakkı Meselesi
Bazen bir video yüklediğinizde videonuza telif hakkı gelebilir. Bu yüzden telif hakkını anlamak ve dikkat etmek önem arz ediyor.

2 tür telif hakkı vardır; birincisi otomatik olarak atılan content ID hak talepleri, ikincisi ise manuel olarak atılan telifler.

Content ID hak talepleri genellikle otomatik olarak atılır ve kanalınıza bir zarar vermez. Sadece ilgili videodan para kazanılması engellenir.

Manuel olarak atılan telifler telif hakkı sahibinin lehiyle sonuçlanırsa telif hakkı olan video YouTube'dan kaldırılır ve kanalınıza bir telif hakkı ihtarı eklenir. 90 gün içerisinde 3 adet ihtar alırsanız kanalınız tamamen kapatılır.

Teliften kaçınmak için videoda kullandığınız materyallerin kendinizin eseri olması gerekli. Videolarda müzik kullanacaksanız ise müziğin size ait ya da telifsiz bir müzik olması gerekir. YouTube ses kitaplığı üzerinden yüzlerce telifsiz müziğe erişebilirsiniz.

Bazı müzik videolarının açıklamasında bu müziğin telifli olmadığını belirten yazılar görebilirsiniz. Ama bunun her zaman garantisi yoktur. O yüzden bu tarz müziklerin telifli olup olmadığını tespit ederek veya araştırarak kullanmak en iyisi olacaktır.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı