Yüzme Bilmemek

Makaleler
2
Arkadaşlar selam.

16 yaşına geldim ve hala yüzme bilmiyorum. Küçükken çok fazla suyla haşır neşir olmamışım, şu son bir kaç yıldır öyleyim sadece. Ailemle gittiğimiz tatiller de, genelde çok fazla kalabalık olmadığı için plajda falan rahat ederdim ve kafama göre takılırdım. Şimdi ise arkadaşımla plaja gidiyoruz, gideceğiz.

Ben ise yüzme bilmediğim için utanıyorum orada. Halk plajı olduğu için bide kalabalık oluyor. Arkadaşım yüzme biliyor, ben bilmiyorum. O yüzerken ben sadece boyum yeten kısımda kendimce bir şeyler yapıyorum. Arkadaşım, "Öyle bakacağına yüzsene" gibisinden laflar ediyor da; yüz deyince de yüzülmüyor ki. Denemeye de utanıyorum. Dışardan bakılınca, yüzme bilmeyen ve çırpınan bir avel gibi gözükmek istemem kanımca.

Tek yapabildiğim sırt üstü suya yatmak. Başka bir şey yok. Geçen gittiğimizde, varillerden atladım bir kereliğine. Ağzıma burnuma deniz suyu kaçıyor, dolayısıyla kafamı çıkardığımda hoş bir deneyim olmuyor benim için.

Son olarak, dışardan baktığımda çok kolay bir aktivite gibi görünüyor yüzme işi. Çünkü bakıyorum, yüzme hareketlerinden sıra dışı saçma sapan hareketler yaparak da yüzenler oluyor. Lakin başaramıyorum. En kötüsü de, kendimden yaşça küçükler açılmalarına rağmen, ben avel avel bakınıyorum sadece...

Var mı benim gibisi? Neler önerirsiniz?

Ben de 2-3 defa yüzme kursuna gitmiş ama öğrenememiş biriydim.
Sana verebileceğim tavsiyem: atla. Bildiğin havuza atla. Yüzmeye çalış. Tabi yanında baban veya seni yukarı çıkarabilecek biri olması lazım. Ben böyle öğrenmiştim. Atlıyordum, beceremeyince babam beni çıkarıyordu bende tekrar atlıyordum. Böyle böyle öğrendim.

Arkadaşlar selam.

16 yaşına geldim ve hala yüzme bilmiyorum. Küçükken çok fazla suyla haşır neşir olmamışım, şu son bir kaç yıldır öyleyim sadece. Ailemle gittiğimiz tatiller de, genelde çok fazla kalabalık olmadığı için plajda falan rahat ederdim ve kafama göre takılırdım. Şimdi ise arkadaşımla plaja gidiyoruz, gideceğiz.

Ben ise yüzme bilmediğim için utanıyorum orada. Halk plajı olduğu için bide kalabalık oluyor. Arkadaşım yüzme biliyor, ben bilmiyorum. O yüzerken ben sadece boyum yeten kısımda kendimce bir şeyler yapıyorum. Arkadaşım, "Öyle bakacağına yüzsene" gibisinden laflar ediyor da; yüz deyince de yüzülmüyor ki. Denemeye de utanıyorum. Dışardan bakılınca, yüzme bilmeyen ve çırpınan bir avel gibi gözükmek istemem kanımca.

Tek yapabildiğim sırt üstü suya yatmak. Başka bir şey yok. Geçen gittiğimizde, varillerden atladım bir kereliğine. Ağzıma burnuma deniz suyu kaçıyor, dolayısıyla kafamı çıkardığımda hoş bir deneyim olmuyor benim için.

Son olarak, dışardan baktığımda çok kolay bir aktivite gibi görünüyor yüzme işi. Çünkü bakıyorum, yüzme hareketlerinden sıra dışı saçma sapan hareketler yaparak da yüzenler oluyor. Lakin başaramıyorum. En kötüsü de, kendimden yaşça küçükler açılmalarına rağmen, ben avel avel bakınıyorum sadece...

Var mı benim gibisi? Neler önerirsiniz?

Hocam, bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır. Kursa olur, çevrenizde iyi yüzme bilen birine olur çekinmeden sorun gidin öğrenin. Saçma gelebilir hareketler ama öyle düşünmeyin yapmaya çalışın. Dalga geçen olursa bilin ki o kendileri sizden daha üstün olduklarından değil sizden daha altta olduklarındandır. Kimse anasının karnından her şeyi bilerek doğmuyor sonuçta. Kolay gelsin şimdiden, umarım ileride iyi bir yüzücü olursunuz :)

Öncelikle şöyle bir sözle başlayayım bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Ben de yüzmeyi 13 yaşında öğrendim yazlığa gitmiştik orada başta denize bile girmiyordum sonra sürekli kendime iddia koydum. Örneğin yüzmeyi öğrenirsem sevdiğim kız bana gelecek gibi saçma sapan şekilde :D Daha sonra ise hırs yaptım her gün en az 2 saat denizde tek başıma yüzmeye gittim. 2. gün tanıdık bir abim vardı orda komşumuz benden 7-8 yaş büyüktü yanlış hatırlamıyorsam. Beni düz tutuyordu bende kendi kendime çırpınıyordum. Daha sonra beni bıraktı baktım suyun üstünde duruyorum bir de boyumun aştığı bir yerdeydik tabii çırpınarak duruyordum böyle kulaç atmaya başladım korkudan sonra baktım karaya kadar geldim kulaç ata ata. Daha sonra ise diğer yüzme şekillerini yavaştan öğrendim. Şu an ise balıklamayı bırak takla atarak bile suya girebiliyorum :D Yani eğer yanında yardım edebilecek biri varsa yardım iste kendine iddia koy. Ayrıca ben o kurslara falan gidip yüzme öğrenen görmedim açıkçası kardeşim gitti 2 sene. Boyu 1.63 1.65'lik yere giremiyor.

Senin için bir resim çizdim paintten. Mouse ile zor çiziliyor o yüzden biraz kötü oldu. Kusura bakma kötü çizim yapmaya alışık değilim normalde. Gerekli açıklama resimde var.
Yuzme.png

Sana bir kaç tavsiye vereceğim;

Havuzda ve özellikle denizde istesen de batamazsın. Havuzda nefesini tamamen boşaltırsan dibe batarsın.

Suyun için de batmıyoruz madem bu yüzme nedir? Bu suda durar vaziyette iken yapılan haraket dengede durmak içindir.
Yani kafan yukarıda ayağın aşağıda.

Kulaç atarken amaç elini uzağa hızlıca atmak değildir. Elini adeta kürek gibi kullanıp suyu geriye kendini ileriye itmektir.
Bu yüzden parmakların arası kapalı elin de çok hafif şekilde çukurlu olmalı.

Son olarak videolar izleyip tekniğini öğrenebilirsin. Ben biraz mantık ve işleyiş tarafına değindim.

Senin için bir resim çizdim paintten. Mouse ile zor çiziliyor o yüzden biraz kötü oldu. Kusura bakma kötü çizim yapmaya alışık değilim normalde. Gerekli açıklama resimde var.
Eki Görüntüle 322883
Kötü çizim mi? Göremedim hocam, neredeymiş kötü çizim? Kaçmış gitmiş olsa gerek :)

O değilde arkadaş Arctic'te yüzüyor sanırım. Üşütmesin sonra.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı