Zabıt katipliği yapmak

• Konuyu başlatan tii
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 36
  • Görüntüleme 12.441

tii

Kilopat
Makaleler
3
İleride bir adliyede katiplik yapmak istiyorum.

Sorularım şunlar:
Bu işte gelecek var mı?

3 dakikada 90 kelime olduğunu okudum fakat hukuk öğretmeni 3 dakikada yazdığın kelimeyi 3'e bölüp sonucun 90 çıkması gerektiğini söyledi, asıl olay nedir bilen var mı?

Mülakatlara giriş yaptıktan ne kadar süre sonra göreve başlıyoruz?

Maaşları ortalama ne kadar?

KPSS'de kaç puan yapmak gerekli?

Son düzenleyen: Moderatör:
1-bu işte yazı işleri müdürü olmak dışında bir gelecek yok.
2-3 dakikada net olarak 90 kelime yazman lazım.
3-adli ve idari yargı komisyonları farklı olduğu için her komisyon kendi durumuna göre bir başlama planı ayarlıyor. 2018 Mayıs'ta başvuru yaptım 2019 Ocak ayında kazandığımı öğrendim 2019 Mart ayında ise iş başı yaptım.
4-maaş evlilik, çocuk, eğitim durumu hizmet süresi gibi faktörler ile değişiklik göstermek ile beraber ortalama 33.000 TL civarı.
5-KPSS ile 70 alman lazım ancak sen 75 altına düşme.

Bu meslekte 5 seneyi aşmış biri olarak farklı meslek alanlarına yönelmeni naçizane olarak tavsiye ederim. Dışarıdan göründüğü gibi bir meslek kolu değil katiplik. İmkanınız var ise farklı meslek gruplarına yönelin. Merak ettiğiniz başka bir şey var ise buradan sorabilirsiniz.

İleride bir adliyede katiplik yapmak istiyorum.

Sorularım şunlar:
Bu işte gelecek var mı?

3 dakikada 90 kelime olduğunu okudum fakat hukuk öğretmeni 3 dakikada yazdığın kelimeyi 3'e bölüp sonucun 90 çıkması gerektiğini söyledi, asıl olay nedir bilen var mı?

Mülakatlara giriş yaptıktan ne kadar süre sonra göreve başlıyoruz?

Maaşları ortalama ne kadar?

KPSS'de kaç puan yapmak gerekli?
Çalıştığın birime göre değişiyor kimine göre savcılık iyi kimine göre mahkeme ama birlikte çalıştığın hakim ve savcı faktörü de çok önemli gelecek olarak yazı işleri müdürü olursun baş katip gibi bir şey o da ben kadro aldıktan sonra unvan değişikliği ile teknik ya da bilgi işleme gireceğim diye yapıyorum bu işi yoksa yapılacak iş değil.

Merhabalar. Eylül'deki KPSS-94 sınavına girmeyi düşünüyorum, matematiğim iyi olmasa da diğer dersler sayesinde 70 puan üstünü görebileceğimi düşünüyorum. Acaba 3 dakikada 180 doğru yazılan kelime katiplik için yüksek bir şans sunar mı? Demin ilk denememde böyle bir derece yaptım üstelik TKL diye tabir edilen küçük klavyede. Van'da yaşıyorum ve hızlı yazma konusunda pek rakibim olacağını zannetmiyorum açıkçası. @Cavushan @Prod1gy

Merhaba. Eylül'deki KPSS-94 sınavına girmeyi düşünüyorum, matematiğim iyi olmasa da diğer dersler sayesinde 70 puan üstünü görebileceğimi düşünüyorum. Acaba 3 dakikada 180 doğru yazılan kelime katiplik için yüksek bir şans sunar mı? Demin ilk denememde böyle bir derece yaptım üstelik TKL diye tabir edilen küçük klavyede. Van'da yaşıyorum ve hızlı yazma konusunda pek rakibim olacağını zannetmiyorum açıkçası. @Cavushan @Prod1gy

Kelime kelime değil de düz bir metine bakıp 180 doğru kelime yazdıysanız şansınız yüksek yeni mahkemeler kurulacak çoğu ilde, mart nisan gibi yine atamalar olacak bakanlığa şansınız yüksek hem KPSS hem de klavye çalışabilirsiniz.

Kelime kelime değil de düz bir metine bakıp 180 doğru kelime yazdıysanız şansınız yüksek yeni mahkemeler kurulacak çoğu ilde, mart nisan gibi yine atamalar olacak bakanlığa şansınız yüksek hem KPSS hem de klavye çalışabilirsiniz.

Hocam farklı kelimelerden oluşan bir tabloyu değil de, bir bağlam içerisinde olan ve bizzat daha önce sınavlarda çıkmış metinlere benzer metinler üzerinde çalıştım. Bu sabah denediğimde biraz daha geliştirdim kendimi, 195 yazdığım kelimenin 185'i doğruydu. Eylül'deki sınava girersem, Aralık Ocak gibi olmuyor mu atamalar? Bir de hocam şu anda ortaöğretim mezunu bekar icra ve zabıt katiplerinin aldığı maaş nedir acaba? Her sitede farklı bir tutar gördüm. Bir de mahkemede çalışmak en tavsiye edilen departmanmış katiplik mesleğinde, buna katılıyor musunuz? En stressiz ve rahat olanı diyorlar. Sorular çok oldu kusura bakmayın :)

Hocam farklı kelimelerden oluşan bir tabloyu değil de, bir bağlam içerisinde olan ve bizzat daha önce sınavlarda çıkmış metinlere benzer metinler üzerinde çalıştım. Bu sabah denediğimde biraz daha geliştirdim kendimi, 195 yazdığım kelimenin 185'i doğruydu. Eylül'deki sınava girersem, aralık ocak gibi olmuyor mu atamalar? Bir de hocam şu anda ortaöğretim mezunu bekar icra ve zabıt katiplerinin aldığı maaş nedir acaba? Her sitede farklı bir tutar gördüm. Bir de mahkemede çalışmak en tavsiye edilen departmanmış katiplik mesleğinde, buna katılıyor musunuz? En stressiz ve rahat olanı diyorlar. Sorular çok oldu kusura bakmayın :)

Metinlere çalışırsanız 200ü'de geçersiniz, yalnız çok fazla yazanları genelde ağır ceza mahkemelerine alıyorlar haberiniz olsun. Atamalar kasım-aralık-ocak aylarında oluyor. Genelde büyük adliyelerinki önce atanıyor ihtiyaca göre öncelik var. Lise mezunu katibin aldığı net maaşı söyleyeyim sana 31.790₺ çünkü maaşları da ben yapıyorum :) (ilçede mahkeme dışında bilgi işlem ve personel maaşlarını da yapıyorum) taşra yı kimse tercih etmez ama benim için daha avantajlı hem ekonomik açıdan hem de kılık kıyafet açısından.

Ben 1/2'yim, hem asliye ceza mahkemesine hem de sulh hukuk mahkemesine bakıyorum. Toplam 54 derdest dosyam var ama büyük adliyedeki katiplerden daha tecrübeliyim dosya ile alakalı her şeyi yapabiliyorum her iki mahkemede de.

Mahkemede çalışmanın avantajı ne iş yapacağın bellidir, duruşma günleri duruşmalara çıkıyorsun. Duruşma günü dışında ara kararları, yazılacak müzekkereleri ya da diğer kalem işlerini yapıyorsun. En büyük avantajı mahkemenin her şeyin günü belli ve ne iş yapacağın belli ama savcılık öyle değil her saat yeni iddianame yeni adli vakalar çıkıyor. Küçük yerde savcılık da daha rahattır. Aslında yerine göre ve çalıştığın hakim/savcıya göre değişir. Göreceli bir durumdur herkes alıştığı ve öğrendiği yer rahat gelir aslında en önemli kısım bu :)

@Prod1gy

Sınav esnasında heyecandan kesin 170 kelime falan yazarım ben :D Ama Van'daki 2022 alımlarına baktım 170 kelime ile bile rahat girerim gibi. Birisi 213 kelime ile 1. olmuş, torpil mi diye düşünmedim değil, çok imkansız geldi o sayı :) Ancak o tür verilerin girilmesinde torpil dönemiyor sanırım.

2 ayrı mahkeme için çalışmak iş yoğunluğunuzu arttırmıyor mu? Maaşınız aynı mı kalıyor? Gerçi mesai süreniz sabit ancak yine de mental açıdan sizi çok yormuyor mu? Bir de lisans mezunlarının maaşı ne kadar oluyor acaba? Ve "maaşları ben yapıyorum" demişsiniz o kısmı tam anlayamadım. Maaşlar devlet tarafından her bölgede sabit tutarda ödenmiyor mu?

Ağır ceza mahkemelerine alınmak sizce daha mı kötü hocam? Ve taşrada kılık kıyafet açısından nasıl bir avantaj yaşıyorsunuz, daha mı az dikkat etmek zorunda kalıyorsunuz :D Açıkçası ben taşra yerine merkezdeki adliyede çalışmayı yeğlerim, hem evime de yakın. Van'ın taşra ilçelerine hakim bile değilim, hangi bina nerededir bilmiyorum bile, çok uzak kalıyorlar. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla taşrada savcılık, merkezde mahkemede çalışmak daha kolay. Mahkemede çalışmak bana daha planlı, daha stressiz geldiği için tercihim şimdilik orası.

Bu arada hocam katiplik hakkında kötü konuşan insanlar var, saniye başı bir şeyler yazdıklarını ve işin mental açıdan çok yorucu olduğunu söylüyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Dün 2022 KPSS ortaöğretim sınavını çözdüm ve 71,5 puan aldım. Matematik 0 maalesef. Eylül'e kadar tarih sorularına yoğunlaşıp 80 puan almayı hedefliyorum. 80 puan için sizce katiplik tercih etmek mantıklı mı? Sanırım zorunlu değil ama beni bir adım öne çıkarsın diye bilgisayar sertifikası da alacağım, acaba bu sertifikayı da aldıktan sonra şayet 80'lerde bir puan yaparsam bilgi işlem gibi bir alana yönelmek daha mı mantıklı olur?

Bu arada çok teşekkür ederim cevabınız için, forumdaki diğer mesajlarınızı da okudum epey bilgi edindim, iyi ki burdasınız.

@Prod1gy

Sınav esnasında heyecandan kesin 170 kelime falan yazarım ben :D ama Van'daki 2022 alımlarına baktım 170 kelime ile bile rahat girerim gibi. Birisi 213 kelime ile 1. olmuş, torpil mi diye düşünmedim değil, çok imkansız geldi o sayı :) ancak o tür verilerin girilmesinde torpil dönemiyor sanırım.

2 ayrı mahkeme için çalışmak iş yoğunluğunuzu arttırmıyor mu? Maaşınız aynı mı kalıyor? Gerçi mesai süreniz sabit ancak yine de mental açıdan sizi çok yormuyor mu? Bir de lisans mezunlarının maaşı ne kadar oluyor acaba? Ve "maaşları ben yapıyorum" demişsiniz o kısmı tam anlayamadım. Maaşlar devlet tarafından her bölgede sabit tutarda ödenmiyor mu?

Ağır ceza mahkemelerine alınmak sizce daha mı kötü hocam? Ve taşrada kılık kıyafet açısından nasıl bir avantaj yaşıyorsunuz, daha mı az dikkat etmek zorunda kalıyorsunuz :D açıkçası ben taşra yerine merkezdeki adliyede çalışmayı yeğlerim, hem evime de yakın. Van'ın taşra ilçelerine hakim bile değilim, hangi bina nerededir bilmiyorum bile, çok uzak kalıyorlar. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla taşrada savcılık, merkezde mahkemede çalışmak daha kolay. Mahkemede çalışmak bana daha planlı, daha stressiz geldiği için tercihim şimdilik orası.

Bu arada hocam katiplik hakkında kötü konuşan insanlar var, saniye başı bir şeyler yazdıklarını ve işin mental açıdan çok yorucu olduğunu söylüyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Dün 2022 KPSS ortaöğretim sınavını çözdüm ve 71,5 puan aldım. Matematik 0 maalesef. Eylül'e kadar tarih sorularına yoğunlaşıp 80 puan almayı hedefliyorum. 80 puan için sizce katiplik tercih etmek mantıklı mı? Sanırım zorunlu değil ama beni bir adım öne çıkarsın diye bilgisayar sertifikası da alacağım, acaba bu sertifikayı da aldıktan sonra şayet 80'lerde bir puan yaparsam bilgi işlem gibi bir alana yönelmek daha mı mantıklı olur?

Bu arada çok teşekkür ederim cevabınız için, forumdaki diğer mesajlarınızı da okudum epey bilgi edindim, iyi ki buradasınız.

• 2 ayrı mahkemede çalışmak taşra da yoruyor ama dosyamız az o yüzden çok problem olmuyor. Fazla maaş da vermiyorlar yani aynı parayı alıyorsun.
  • Lisans mezunu 32.800₺ alıyor. Büyük şehir farkı var oda 500₺ ahım şahım bir şey bekleme yani :D
  • Eviniz nereye yakınsa orayı tercih edin.
- Katiplik mental açıdan çok yorucu olduğu doğru fakat ilden ile bölgeden bölgeye değişiyor. Göreceli bir durum yani.
  • Matematik yapmadan 80 puan alman çok zor hedefin yüksekse farklı memurlukları da tercih edebilirsin.
  • Bilgisayar sertifikası/daktilo sertifikası alman seni öne çıkarır.
  • Bilgi işlem'e geçme mevzusu olabilir kurum içinde uds(unvan değişikliği sınavı) sınavları oluyor bende elektrik-elektronik teknikeriyim 3 yıl sonra uds sınavı ile adliyenin teknik birimine geçmeyi düşünüyorum.

Rica ederim yardımcı olabildiysem ne güzel :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı