Zeki olup olmamak derslere mi bağlı?

IQ testi insanların zeka düzeyini "matematiksel" olarak ölçebileceklerini sandıkları saçma sapan bir şeydir.Zeka yöneldiği alana göre kendini gösterir. Matematik,fizik,sanat,astronomi hatta görsel sözel olarak bulunabilir.Yapılması gereken kendini keşfetmektir. Sitelerde bulunan ne kadar zekisin adı altında bulunan zaman israfı sitelere girip testi yüksek çıkarıp ben çok zekiyim diye etrafta dolaşmak değildir.
IQ testinde saydığın tüm alanlarla ilgili sorular ve sorunlar gösteriliyor. Sitelerde bulunanların saçmalık olduğunu herkee biliyor.

Zeka doğuştan gelir. Ve zekayı dersler değil IQ testleri belirler.
IQ testleri insanların zeka düzeyini "matematiksel" ölçebileceğini sandığı saçma sapan bir şeyden ibarettir.Zeka kendi alanına göredir.Matematik fizik sanat görsel duyusal hatta duygusal olarak.Önemli olan zaman israfı olan IQ testlerine girip yüksek çıkarmaya çalışıp yüksek çıkınca zekiyim diye ortalıkta dolaşmak değil,kendini keşfedip zekasının hangi alana göre oluştuğunu aramaktır.
IQ testleri insanların zeka düzeyini "matematiksel" ölçebileceğini sandığı saçma sapan bir şeyden ibarettir.Zeka kendi alanına göredir.Matematik fizik sanat görsel duyusal hatta duygusal olarak.Önemli olan zaman israfı olan IQ testlerine girip yüksek çıkarmaya çalışıp yüksek çıkınca zekiyim diye ortalıkta dolaşmak değil,kendini keşfedip zekasının hangi alana göre oluştuğunu aramaktır.
Pardon gecikmeli geliyormuş bana mesajım iletilmedi sanıp duruyorum :p
IQ testinde saydığın tüm alanlarla ilgili sorular ve sorunlar gösteriliyor. Sitelerde bulunanların saçmalık olduğunu herkee biliyor.
Bu IQ testini niye bu kadar abartıyorsunuz ki sadece bir sayıdan ibaret zekayla gram alakası yok

Pardon gecikmeli geliyormuş bana mesajım iletilmedi sanıp duruyorum :p

Bu IQ testini niye bu kadar abartıyorsunuz ki sadece bir sayıdan ibaret zekayla gram alakası yok
Alakası var ama düşük gelince zeki değilsin diye bir şart yoktur.Ondan dolayı zeka kesinlikle IQ testiyle ölçülmemelidir.

Olmadığını düşünüyorum. Ders çalışsa çok başarılı olacak bir insan ders çalışmak istemeyebilir. Gel gör ki başarılı olmak isteyen herkes derslerde başarılı olur. Günlük 2 saat ders çalışsa zaten aklına kazınır dersler. Sınavda başarısız olmanın zekanla bir alakası yok.

Cok komiksiniz. Kendinizi kandirmayin.
Zeki olmak diye birsey var.
Zeki degilsen istedigin kadar matematik calis beynin almaz. Mol mol bakarsin.

Matematik sadece 4 islem degil.

Zeki olma, bir konuyu, olayi anlayabilme, kavrama ve beyinde mantiksal karsilastirma yapip bir sonuca ulasabilme yetenegidir.
Ne kadar guclu ise okadar ileri zekalisin. Nekadar zayifsa okadar geri zekalisin demektir.

Bazen geri zekali gibi gorunen potansiyel ileri zeki kisiler egitimsizlikten geri zekali gibi gorunebilirLer.
Bunlar gercek geri zekali kisiler degiller, egitilmesi gerek.
Kisinin bu guruptan olup olmadigini anlamak gerek.
Geri zekali ise yapacak bir sey yok.

Merhabalar, genel olarak bilime çok merak duyuyorum. Zaman yolculuğu vs. Bu konu hakkında şu 2 yıldır sayısız araştırmam vardır ancak asla sınavlarda başarılı olamıyorum. Bu zeki olmadığım anlamına mı geliyor?
Sizin hayaliniz zaman makinesi yapmaktır sanırım :D. İşin aslı zeka değil ama insanın kesinlikle psikolojik yeterliliğe sahip olması gerek diye düşünüyorum.

Tamam dostum, sen öyle olduğunu düşünmeye devam et.
IQ testinde ne tür sorulara maruz bıraktıklarını burada çoğunluk bilmiyor, bu sebeple tartıştığınız kişinin cevabı mantıklı bir cevap oluyor.

Konu sahibinin bahsettiği türü akademik yöne kayıyor, bir deliden bile öğrenilebilecek bir şey varken zeka kıyasını tek bir alanda yapmaya gerek yok.

Zeka görece ve çeşitli bir kavramdır. Kıyas gerekir, görsel zekası 'iyi' olan birinin analitik zekası kötü olabilir. Her ikisi iyi veya kötü olabilir. Kısaca kolektif bir durumdur. Tek bir neden veya sonuca bağlı şekilde ölçülemez, duygusal kapasite ve hafıza oldukça büyük bir etkendir.

Evde oturup PC başında yeteneği üzerine emek verip hacker olan iyi birisi, oturduğu yerden kod yazarak veya kapı kollayarak siber güvenlik işinde uzmanlaşıp iyi para kazanabilir. Buna dışarıdan kim baksa 'zeki' birisi der. Ki bence de öyledir ancak yazdıklarımdan anlaşılacağı gibi görece bir kavramdır. Asosyal olabilir, hobisi olmayabilir, tek yeteneği bu olabilir. Kod yazmada çok yeteneklidir ancak 'Zeki' dediğimiz kısım bir başkasına bu bahsettiklerim gibi gelebilir.

Yani zeka; yetenek ve 'çalışma' ile birleştiğinde, ortaya bir şey çıkmış oluyor ve genel görece 'zeki-dahi' olarak adlandırıyoruz.

Senin soruna gelecek olursak, TR eğitim sisteminde zekaya gerek yok, zaman ayırıp çalışarak belirli bir seviyede başarılı olunabilir (derslerde). Zeki kısım, daha verimli çalışıp bir şekilde hayattan da zevk almaya çalışıyor ki bence mantıklı olan hareket bu. 10 saat çalışıp 1. olmaktansa 3 saat verimli çalışıp kalan 7 saati değerlendirmek ve 1. olmak yerine 10. 20. 30. veya sıra mühimsiz asgari başarılı olmak kafi. Şu anki aklım 4-5 yıl önce olsaydı üniversiteyi yarıda bırakırdım. Makine Mühendisi mezunu olmazdım. Nedenini sormayın :)

Merhabalar, genel olarak bilime çok merak duyuyorum. Zaman yolculuğu vs. Bu konu hakkında şu 2 yıldır sayısız araştırmam vardır ancak asla sınavlarda başarılı olamıyorum. Bu zeki olmadığım anlamına mı geliyor?
Bilime karsi merak duyman zeki oldugunu, derslerinde basarisiz olman da zeki olmadigini gostermez.

Bu kadar uzun uzun ne tartisilmis konuda bilmiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı