İnceleme Zephyrus G15 İncelemesi ve İnce Ayarları

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yurt imkanlarında elimden geldiğince temiz bir şekilde her detayına ayrı ayrı değinerek anlatmaya ve elimden geldiğince Objektif bir şekilde anlatmaya çalıştım. İyi seyirler dilerim.

Cihaz hakkında video dışında özet olarak konuşmam gerekirse:

Bu cihazı alırken oyun veya iş bilgisayarı alıyormuş düşünceniz olmasın. Bu cihaz bir denge cihazı.

Ne iş bilgisayarları gibi (M1 Matebook ThinkBook) pilde performans verebiliyor ne de muadili STRIX G15 ve A15 gibi oyun performansı.

120W RTX ekran kartı ile birçok oyunu keyifle oynayabilirsiniz. Ryzen 7 6800HS'in düşük güç tüketimi ile işlerinizde sizi idare edecek pil performansını bulabilirsiniz.

Cihazın ekrana üflemesi dışında bir sıkıntısı yok, diğer sıkıntılarının çözümünü de rehberde açıklıyorum.
Hepinize iyi seyirler dilerim.
 
6800HS'de bile turbo'nun kapatılması bana mantıklı gelmedi. Diğer 6800h modellerini seçmek üstelik daha riskli. Normalde bu cihazın intel modellerini almak çok daha mantıklı. Hem thunderbolt 4 girişi ile ekran kartı performansı sorunu uzun vadede çözülmüş olur hem de işlemci performans kısmı çözülür.(uv) Ancak fiyatı da ona göre değişiyor malesef. Bu tür cihazlarda legion slim nedense bana hep mantıklı gelmiştir. (örnek bir inceleme videosu) Yine de amd tarafı için g15 bence alınabilecek en iyi cihazlardan biri (hs olması h modellerine göre sıcaklık açısından bir avantaj). Hayırlı olsun tekrardan.
 
6800HS'de bile Turbo'nun kapatılması bana mantıklı gelmedi.

Yine belirteyim. Isınma sorununu çözen Turbo'yu kapatmak değil. %5'e indirmek minimum kullanımı. Oyunlarda stresteki sıcaklığı düşürmek için Turbo'yu kapatıyoruz. Yoksa 80 derece oluyor oyunlarda. Modelin ısınma sorunu Boost'tan gelmiyor.

6800HS'de bile Turbo'nun kapatılması bana mantıklı gelmedi. Diğer 6800h modellerini seçmek üstelik daha riskli. Normalde bu cihazın Intel modellerini almak çok daha mantıklı. Hem Thunderbolt 4 girişi ile ekran kartı performansı sorunu uzun vadede çözülmüş olur hem de işlemci performans kısmı çözülür.(UV) ancak fiyatı da ona göre değişiyor maalesef. Bu tür cihazlarda Legion Slim nedense bana hep mantıklı gelmiştir. (örnek bir inceleme videosu) Yine de AMD tarafı için G15 bence alınabilecek en iyi cihazlardan biri (HS olması h modellerine göre sıcaklık açısından bir avantaj). Hayırlı olsun tekrardan.

Time spy test skoru GPU tarafında düşük. Ayrıca gerçek dünyada Ryzen daha iyi performans veriyor. Güç tüketimi tarafındaki avantajları ve ekran kalitesi olarak Zephyrus daha iyi. Bilemiyorum. Ayrıca ısınma konusunda Intel Slim kaslarda daha korkunç. Dediğim gibi Intel işlemcilerde minimum işlemci kullanımı zaten %5 olarak geliyor. AMD'de de aynısını yapmak sorunu çözüyor.

Render alırken yük altında intel işlemci kendisini 3.3ghze sabitliyor. Fakat amd nin turbosu kapalı hızı 3.2. Gibi gibi.

Cinebench skoru koysalardı o kısımda daha iyi anlayabilirdik.
 
Son düzenleme:
Olması gerekeni söyleyeyim. Normalde tüm ayarlar en yüksek seviyede olduğu halde bile cihazın ısınmaması gerekiyor. GPU tarafında herhangi bir sorun yok ancak asıl sorun işlemci tarafında zaten. Yük altında 94 derece demek zaten cihazın throttle olması demektir. Bu da performans kaybına yol açar. Bu açıdan cihazın skorları 11800h seviyesinde görünüyor. Yani olması gerekenden çok düşük. Güç planı ayarlarını intel işlemcilerde de yapsan aynı sonuçları görürsün ancak asıl olay performans kaybı yaşamamak. Yani 1000mhz çok önemli değil demek bana mantıksız geliyor. Intel tarafında uv çözümü var ancak amd tarafında bir çözümün olmaması en büyük eksisi.
Slim tarafına gelecek olursam öncelikle bu normal bir inceleme. Yani kullanıcı incelemesi değil. Kullanıcı incelemesi olsa zaten bu değerlerin çok daha üstünde sonuçlar alabileceğini tahmin etmek zor değil. Bunu timespy skoru için söylüyorum ki aynı zamanda thunderbolt4 ile zaten e-gpu işine bile rahatça girilir çünkü işlemci bu konuda cidden iyi. Bu arada r23 testi var videoda zaten (16.803-1796) almış. Timespy işlemci skoru da zaten bunu doğrular nitelikte. Yani termal olarak bu işi çözmüş adamlar. (otomatik bir uv yazılımı var mı bilmiyorum ancak sonuç aynı manuel de olsa otomatik de olsa bu sıcaklık sorunu aşılabiliyor intel tarafında) amd tarafında bu durum dediğim gibi en azından mobil için seçmek bana mantıklı gelmiyor. Ha masaüstü dersen durum farklı 5800X3D hala favori işlemcim -)
 
Yük altında 94 derece demek zaten cihazın throttle olması demektir.

AMD işlemcilerde 95'ten itibaren throttle başlıyor. Ayrıca dediğim gibi 94 derece 80W olarak kullanırsan oluyor.

Normalde tüm ayarlar en yüksek seviyede olduğu halde bile cihazın ısınmaması gerekiyor.

Kendi laptop bilgisayarında da emin ol minimum %5 kullanıyorsundur yoksa seninkisi de ısınır.

Bu açıdan cihazın skorları 11800h seviyesinde görünüyor.

Gerçek dünya testlerinde gerisinde bıraktığını rahatlıkla söyleyebilirim. Eski cihazımdan biliyorum.

Yani 1000MHz çok önemli değil demek bana mantıksız geliyor.

Oyunlarda önemsiz diyorum. Testlerde de görünüyor. Ayrıca dediğim gibi cihaz oyun makinesi değil.

Intel tarafında UV çözümü var ancak AMD tarafında bir çözümün olmaması en büyük eksisi.

Watt ayarını düzgün yaparsan ısınmıyor. Nm daha düşük olduğu için. Valorant oynarken 280FPS de 65 dereceyi geçmiyor.

Yani böyle yorumlayabilirim özetle.
 
Ben kendi cihazımda varsayılan windows ayarlarını kullanıyorum. Görsel aşağıda ve söylediğim gibi ısınmıyor. (win 11) (Cihaz turbo modunda+turbo fan kapalı) Yani cihaz boşta gibi takılıyor. Son olarak ne diyelim hayırlı olsun o zaman. Şuan cihazınızdan memnunsanız ve işinizi görüyorsa sorun yok. Hayırlı olsun tekrardan.
 

Dosya Ekleri

  • sdds.jpg
    sdds.jpg
    466 KB · Görüntüleme: 81
Ben kendi cihazımda varsayılan windows ayarlarını kullanıyorum. Görsel aşağıda ve söylediğim gibi ısınmıyor. (win 11) (Cihaz turbo modunda+turbo fan kapalı) Yani cihaz boşta gibi takılıyor. Son olarak ne diyelim hayırlı olsun o zaman. Şuan cihazınızdan memnunsanız ve işinizi görüyorsa sorun yok. Hayırlı olsun tekrardan.
3.15 turbo hızı mı? amd 4.4 te geziyor. Ayrıca zephyrusda fan dönmüyor sürekli. 60 dereceye kadar fanlar çalışmıyor. Ani zıplamaları o yüzden de görüyoruz.
 
Dediğim gibi cihaz otomatik ve varsayılan ayarda. Bence yanlış noktaya bakıyorsun. 5 dakikalık hwinfo aslında çıktığı değerleri, frekansları (bu 5 dakikalık süreçte) yazıyor. Anlık sıçramada mesela 4.5 GHz de 69 görmüş Max olarak. Ortalama değerler ve açılan arkaplan uygulamaları da ortada. Neyse konuyu fazla uzatmayalım zaten şuan evden çıktım. Sen memnunsan çok bir önemi yok dediğim gibi.
 
Ben yine de Turbo mod olmasına rağmen ısı derecesini yüksek buldum. Bunun sebebide Zephyrus olmasından kaynaklandığına eminim. Benimkinde Turbo modda 80 civarında 4 GHz ortalama ile çalışıyordu. Time spy testinde n/a olarak gözüksede kendim baktığımda öyle idi. Sanırım Zephyrus çift kanal bellek ile geliyordu? O yüzden benden yüksek puan aldığınızı düşünüyorum. Time look a katılıyorum keşke AMD de undervolt yapılabilir olsaydı 6800h de. Canavara dönüşebilirdi.( şu anki performansıda iyi ama canavar denemez) Intel bu konuda başarılı olduğunu düşünüyorum. Dediğiniz gibi oyun bilgisayarı olarak çok kabul edemeyiz. Hibrit bir bilgisayar sayabiliriz. AMD de en sevmediğim olay normaldede MHz yüksek çalışması boşta bile yüksek çalışabiliyor. 3.6-3.8 GHz fazla yüksek olmasa da temel işlerdede (Chrome gezmek vs.) Çıkması üzüyor tabii biraz. Umarım AMD bu iki konuda bir güncelleme sağlar bizlere.
 
Son düzenleme:
95 derece çok fazla ya, Zephyrus kasalar sıkıntılıymış gerçekten. 6800HS bir de bu daha sıkıntılı duruyor. Legion 5 Pro 3070/5800H kullanmıştım işlemci 85’i gördüğünde çok diyordum.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı