Zula incelemesi

Zula dendiğinde herkesin aklına P2W gelir ama detaylı bir inceleme yapmak gerekirse:
Zula, madbyte Games tarafından geliştirilen ve lokum Games tarafından dağıtılan, MMOFPS türünde bir video oyunudur.
Madbyte Games Zula'nın dünyaya açılmasını sağlayan ve genel olarak yabancı sunucuları kontrol eden ve Zula'yı geliştiren İstanbul'da kurulmuş bir oyun geliştirme stüdyosudur.
Lokum Games ise Zula'nın Türkiye sunucusuyla ilgilenen ve Zula'nın dağıtımını üstlenen stüdyodur.
Zula "lokum Games" in gelmiş geçmiş en büyük yapı mıdır eski oyunları yabancı şirketlere satılmıştır.
Zula %100 Türk yapımı olan ilk MMOFPS oyunudur.
İlk olarak haziran 2016 da yapımı tamamlanmıştır.
Zula'yı daha yakından tanıdığımıza göre hadi inceleme ve kişisel görüşlerime geçelim.
Zula ilk çıktığında güçlü silahları para yatırmadan almak imkansızdı ama oyunun iyi yaptığı bir şey varsa o da kendini tekrarlamamasıydı kimine göre saçma olabilir ama oynayanların çok sevdiği ve şu anda eskiye nazaran daha az oyuncuya sahip olmasının sebebi buydu.
Oynadıkça silahlarınızı geliştirdiğiniz için sizi oynamaya teşvik ediyordu açtığınız desteler ve kasalardan çıkan her bir özelleştirme çok önemliydi.
Şimdi ise bütün silahları oyun parasıyla alabiliyorsunuz bu harika bir şeydi tabii ki ama oyun P2W olduğu için tepki çekmeye devam ediyordu yapımcılar baskı altında kaldığı için P2W olayını minimuma indirmeye çalıştı her gün hediyeler dağıttılar görevler Zula Pass kontratlar gibi birçok imkan sunuldu ve bununla beraber oyun çok kolaylaştı.
Ama bizi oyuna çeken şey ise oyunun Türk yapımı olmasıydı yanlış anlamayın Türk yapımı olduğu için değil ama başka hangi oyunda ramazan ayında iftar vakti ezan okunuyor ki? Fakat eskisi kadar P2W olmadığı için oyunu oynama gereksinimi duymuyorsunuz günde 1 kere girip hediyeyi alsan yeterdi oynamakla kim uğraşırdı ki eskisi gibi olmayınca da fark ettiğim bir şey oldu o da oyunda silahlarınızı ve hesabınızı geliştirmek gibi bir amaç olmadığı zaman çok boş ve sıkıcı gelmesiydi.
Oynamak isteyen her türlü oynar ama bundan hoşlanmayanlar ya da oyunu hiç oynamamış ve sağdan soldan gördüklerini tekrarlayanlar kötülemeye devam edecek hadi eksileri ve artılarına geçelim.
Artıları iyi yaptığı şeyler.
  1. Oyunun grafikleri çok canlı ve renkli. Grafik kalitesi yeterli.
  2. Optimizasyonu şahane!
  3. Vuruş hissiyatı gerçekten çok iyi. (Crosshair efektleri olsun sesler ve sıktığın kurşunun rakibe değdiği anda çıkardığı ses çok iyi ayrıca oluk oluk kan fışkırıyor)
  4. Türkiye'ye uyarlanmış haritalar var (büyük birçoğunluğu özgün)
  5. Çok fazla özelleştirme seçeneği var eskiye kıyasla elde etmesi de çok kolay olduğu için silahlarınızı keyfinizin kahyasına göre dizayn edebilirsiniz.
  6. Sürekli kendini oynanabilir kılıyor örneğin yeni oyun modları eğlence haritaları sezonlar gibi mesela şu an yaz sezonundayız ve su savaşı modu var kışın kartopu savaşı oynayabiliyorsunuz. (eskiden sadece kışın oynanıyordu sanırım şu an her zaman oynanabiliyor)
  7. Oyunun muadili yok CS:GO ve Valorant ile kıyaslanamaz çünkü çok farklı. Örneğin yine Türk yapımı olan sabotaj CS:GO'nun alternatifi çünkü düpedüz aynı.
  8. Neredeyse hiç hile yok ben hiç hileyle karşılaşmadım ama hileyle karşılaşanlar var ki ben oyunu 3 yıl oynadım 1 kere bile hile görmedim.
  9. E-spor konusunda da kendini geliştirmiş bir yapım oyunu oynamasam bile e-sporunu takip ediyorum.
  10. Küfre acıma yok yapıştırıyorlar muteyi.
  11. Karakter mantığı çok hoş odada listeden bir yer seçiyorsun her sırada farklı bir karakter oluyor (karakterler gerçek hayattan esinlenilmiş memati falan var) eğer derseniz ben bu karakteri çok beğendim almak için can çekişmeyeyim marketten o karakteri satın alıyorsun ve hangi sırada olursan ol kullandığın karakteri alıyorsun.
Eksileri beceremediği noktalar.
  1. Yaş kitlesi çok düşük (oyunun 15 yaş sınırı var ama 15 yaşından büyük birini bulabilmek çok zor)
  2. Türkiye'ye uyarlanmış ama diğer oyunlardan çalıntı haritalar var Dust 2'nin safranbolu olması gibi komik durumlar var.
  3. P2W anlattığım gibi P2W oranı eskiye göre çok dengeli olsa da bu oyunun P2W olduğu gerçeğini değiştirmez karşınıza para babası gelip alayınıza tek atabiliyor fakat para basmadan da bunu yapabilenler var eskiden sadece parayla yapıldığı için çok göze batmıyordu.
  4. Oyun çok sıkıcı eskisi gibi hesap kasmak gibi bir amacınız olmadığı için çok boş ve sıkıcı hale geldi.
  5. Oyunun çok ama çok saçma bir savaş mekaniği var uzun süre oynadıktan sonra ancak fark edebilirsiniz kısaca şöyle açıklayayım bir rakibe ateş ettiğiniz zaman cross hair rakibin üzerindeyse o mermi rakibiniz mapin dışına bile çıksa rakibinize gider yanlış anlamayın spray mekaniği var ama bahsettiğim şey genelde Sniper mücadelelerinde oluyor rakibin sana ateş ediyor mermi sana gelmeden duvarın arkasına geçsen bile vuruluyorsun. Çok değil ama can sıkıcı ayrıca bıçak vs bıçak atarken rakibinize bıçağı saplıyorsunuz hayvan gibi kan çıkıyor ama aslında vuramamışsınız canı gitmiyor sanırım hitbox sorunu.
  6. Oyuna yeni bir animasyon paketi geldi oyuncular yana yana eski animasyonlar için yalvarıyor.
Kısaca oyun eskiden olsa saatlerimi gömeceğim ama şimdi yüzüne bile bakmayacağım insanların ön yargıyla yaklaştığı oynamak isteyen için sorunsuz.
Sizin düşünceleriniz neler.

Kaynakça: Zula (video oyunu) - Vikipedi Hakkımızda | MadByte Games Lokum Games
 
Son düzenleyen: Moderatör:
P2W bir kategori demek biraz olmadı evet ama oynayan bunun P2W oldugunu bilerek oynuyor sonuçta. Eleştirilemez dediğim bu oyunun oynanılmaz anlamına gelmedigini söylemek istedim yani " oyun güzel ama P2W haberin olsun." denilebilir mesela.

Oyunu oynayan büyük bir kitle vardı ki artık yok normal bir şey zaten Valorant çıktı çıkalı bütün Zula videosu çeken kişiler Valorant'a kaydı yani aslında valaront veya CS gibi bir oyun olsaydı Zula emin ol bu kadar ***tan bir oyun olmazdı.
 
Dünyada gördüğüm en kötü en iğrendiğim oyun eğer Zula şirketi oyunu aynı CS:GO'daki gibi bir silah alma sistemi yapsalardı gurur duyup oynardık ama bu şekilde giderse tarihe geçen en kötü oyun olarak izini bırakacak bu kadar.

O zaman bu mesajda hüü CS:GO çakması yazıyor olurdu adım gibi eminim.
 
Grafik ve mekanik olarak başarılı, optimizasyonu ise gerçekten iyi şu anki çöp bilgisayarım bu oyunda 60 FPS veriyorsa bir başarı vardır fakat P2W olduğu için eğlence modlarından başkasını oynamıyorum.
 
Zula tr barıttısını barındırarak kitlesini öyle çanakkale ve çukur gibi büyük şeylerle para ve kitle kazanıyor ve Pay To Win mesala m4a4 var parayla satın alıp herkese tek atıyosun ben ona 175 tl kaptırdım 2018 de şimid baya para ediyo gidin overwach,volarant,csgo gibi oyunlara daha iyi bu oyuna hala para verenlerin taa neyse
Yani kısaca hiç iyibir oyun değil
 
+ Sistemine hiç değinmemişsin oyuna yeni başlayan biri parayı basarak +7 set ile kötü oynayan biri olsa karşıdaki iyi oynayanda M4A1 olsa kim kazanır? Tabii ki de +7 setli adam çünkü +7 ile 1 tane mermi değdirsen zaten adam eriyor aşırı saçma bir olay ayrıca gidiyorsun para veriyorsun + basmaya çalışıyorsun ve basamıyorsun çünkü yakma sistemide var veya o kadar materyal biriktiriyorsun sonra + basmaya çalışıyorsun ve geçmiyor tüm emeklerin çöpe gidiyor.
 
+ Sistemine hiç değinmemişsin oyuna yeni başlayan biri parayı basarak +7 set ile kötü oynayan biri olsa karşıdaki iyi oynayanda M4A1 olsa kim kazanır? Tabii ki de +7 setli adam çünkü +7 ile 1 tane mermi değdirsen zaten adam eriyor aşırı saçma bir olay ayrıca gidiyorsun para veriyorsun + basmaya çalışıyorsun ve basamıyorsun çünkü yakma sistemide var veya o kadar materyal biriktiriyorsun sonra + basmaya çalışıyorsun ve geçmiyor tüm emeklerin çöpe gidiyor.

Katılıyorum zatan kar98 ve AWP aldımı bir de +7 tamam ggsin.
 

Geri
Yukarı