Osmanlı neden yıkıldı?

Devrimleri kaçırdı, matbaanın geç gelmesi, yeni gelişmelere ayak uydurmaması. Çok fazla borçlandı, faizleriyle birlikte işin içinden çıkamadı. Ayrıca Lale Devri sayesinde, devlette artık bir sefa ve keyif dönemi başladı. Alınan borçlar ile yapılan saraylar, altın kaplamalı çeşmeler, kapılar...

Ayrıca batılı devletlerin, belli milletleri Osmanlı'ya karşı kışkırtmaları sonucu çıkan isyanlar. Örnek verecek olursak Britanya'nın, Araplar ile yaptığı anlaşmalar ve onlara vaatleri. Ve bir de bu çöküşün askeri boyutları da var. Mesela yine aynı şekilde askeri teknolojiye ayak uydurulmadığından dolayı üst üste alınan mağlubiyetler ve çıkan askeri isyanlar.
 
Zitvatorok antlaşması ile her şey başladı. Avrupa'da güç kaybetti ve yıkılma döneminin temelini attı.
 
Birçok sebebi var.
Bazı sebebler şunlardır: Osmanlının en geniş sınırlarına ulaşması, merkezi otoritenin zayıflaması, rönesans ve reform hareketlerini sağlayan Avrupa'lı devletin gerisinde kalmak, celali isyanları, fitne ve fesat sokan dinci tarikatlar, coğrafi keşifler, paranın değersizleşmesi, riyakar paşalar, yolsuzluk, rüşvet, iltimas, gereksiz harcamalar, kötü yönetim politikları, padişahların tecrübesizliği, taht kavgaları, kardeş katli gibi durumlardır.

1699 II. Viyana kuşatmasından sonra her şey osmanlı için kötüye gitmeye başladı.
Daha sayayım mı?

Hatalı büyük harf düzenlemesi için yazım denetimi kullandım.
 

Geri
Yukarı