UEFI Windows 10 Kurulumunda Driver IRQL Not Or Equal Hatası

Konuyu hortlatmak gibi oldu özür dilerim. Bilgisayarımın bu sorununu hala araştırmaya devam ediyorum ve şöyle bir şey farkettim:

xx.gif


Galiba ekran kartımın BIOS' u UEFI desteklemediğinden bu hatayı alıyorum. Fakat anlamadığım bir şey daha var. Neden Clover üzerinden "bootx64.efi" dosyasıyla başlatabiliyorum??
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dediklerinizi deneyeceğim. Fakat sorun tek Windows kurulumunda da değil, OS X kurulumunda da böyle. Yani UEFI destekli herhangi bir işletim sistemi kuramıyorum.

Ayrıca BIOS' umda UEFI' nin getirdiği Secure Boot gibi özellikler de yok.

Dediklerinizi denedim fakat sonuç aynı. Memtest üzerinden baktığımda da sorun olmadığını gördüm.

Ne yapmalıyım?
 
Şimdi yazacaklarım tamamen duruma göre yorum olum herhangi bir çalışma garantisi vermemektedir. Bu uygulamadan sonra TÜM VERİLERİNİZ gidecektir.

Bence Sabit diski söküp başka bir pc 'ye usb üzerinden harici olarak bağlayın. Disk Manager üzerinden GPT olarak disk biçimini değiştirin. Sonra istediğiniz büyüklükte alanlara ayırın ve bunları ntfs olarak formatlayın. Tertemiz herhangi bir işletim sistemi olmayan hard diskinizi yerine geri takıp uefi gpt olarak hazırlanmış flash sürücü ile windows 10 kurulumu yapınız. Tahminimce sorunsuz kurulum gerçekleşmesi lazım. BIOS üzerinden de bazı ayarlarıda açmak gerekiyor diye biliyorum.
 
Onu da denedim. Fakat BIOS UEFI destekli USB' mi açmıyor.

BIOS' ta da herhangi bir sıkıntı yok ayrıca. Acaba BIOS'u modlamam gerekecek mi?

Güncelleme: Laptopuma Ubuntu' yu UEFI olarak kurulum yaptım. UEFI:xxx üzerinden bilgisayarı başlattım ve Live CD şekilde açıldı. Ardından normal kurulum yaptım. Yeniden başlattığımda "_" yanıp sönüyordu CTRL+ALT+DELETE kombinasyonu ile bilgisayarı yeniden başlatıp BIOS' a girdim. BIOS' ta "ubuntu" girdisini gördüm akabinde sistemi o girdiden başlattım. Sorun olmadan SSD' ye kurulmuş bir şekide UEFI destekli Ubuntu açıldı. Şimdi çok küçük bir detay da farkettim. Sorunum yüksek bir ihtimal RAM ile alakalı. Ayrıca boot seçeneklerinde "ubuntu" girdisi olmasına rağmen boot sırasını ayarlarken o girdiyi göremiyorum. Bu da büyük ihtimal BIOS' un kendi sorunu. Uzun lafın kısası bi' yol kaydettim. :D

Güncelleme 2: Ubuntu' yu silip Windows 7 kurdum. RAM' in sorunlu olduğunu düşünerek "Stress Test" yaptım. Sonucunda sistemde kapanma gibi sorun olmadı. Ardından Prime95 üzerinden CPU' ya "Torture Test yaptım. 1 dakikadan az bir sürede sistem kapandı. Sorunlarımın asıl kaynağını bulabildim. Ayrıca UEFI sistem kurmak haricinde de sürekli sistemin kapanması sorunu yaşadım. Fakat termal macunun kuruduğunu düşünerek CPU ve GPU' nun termal macununu yenilemiştim. Sorun yine de devam etti. Asıl sorunum artık CPU.

Bu da video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Güncelleme 3: Laptop' un BIOS' u tamamen UEFI destekli. Ancak BIOS kısıtlı olduğundan ayar yapamıyorum. BIOS' u modlamaya çalışıyorum şuan. Anakarttan BIOS dosyasını AFUWIN üzerinden çıkarttım. AMIBCP üzerinden de BIOS üzerindeki görünmeyen ayarları "USER" moduna geçirip dosyayı kaydettim. Ardından FreeDOS üzerinden BIOS flaşladım. Sonucunda bir sürü ayar açtım. Ancak BIOS üzerinde hala açamadığım sekmeler var. Resimde Kırmızı işaretlenmiş sekmeler görünüyor. Zaten orjinal BIOS' ta sadece bu sekmeler var. Ancak Mavi işaretlenmiş sekmelerde asıl UEFI ayarları ve daha fazla ayarlar bulunuyor. Her ne kadar bu sekmeleri de "USER" moduna da alsam içindeki ayarları da "USER" moduna alsam sekmelere erişemiyorum. Ne yapmalıyım. Yüksek ihtimal BIOS kilidini açabilirsem UEFI konusunda da sorunlarım çözülür.

Adsız.jpg
 
Merhaba,
Yaşadığım sorunun benzerini ancak bu forumda bulabildim ve henüz kayıt olup paylaşmak istedim.
Aynı şekilde Windows kurulumu sırasında "IRQL not less or not equal" hatasını alıyorum. Sistemi yeni kurdum ve özellikleri şu şekilde:

  • MSI B350M VD-H Anakart
  • Ryzen 3 2200G
  • Corsair 4 GB DDR 2400 MHz
  • Sandisk 120 GB SSD
  • Corsair 450Watt Psu

Bunun haricinde sistemimde bir süre eski ekran kartım HD 4870'i kullanmaya karar verdim. Ayrıca, eski sistemdeki HDD'yi de bir süre kullanabileceğimi düşünüyorum.

İlk olarak sistem bağlantılarını yaptıktan sonra (eski ekran kartı ve eski HDD de dahil) eski HDD'de yer alan Windows Vista üzerinden çalıştırmaya (sorunlu olarak çalışacak olsa da en azından işletim sistemi açılır diye düşündüm) çalıştım. Yanlış hatırlamıyorsam, F1 veya F2 tuşlarından birine basmamı istedi, F1e bastım ve sistem açılmadı.

Sonrasında Windows 10 64 Bit yüklemek istedim ancak elimdeki USB 4 GB olduğundan yetersiz kaldı. Ben de Ubuntu 16.04 (yanlış hatırlamıyorsam) 64 bit kurdum. Gayet kısa bir sürede işletim sistemi kuruldu ve sistem sorunsuz çalışmaya başladı. Ancak Steam'i açamadım ve oyun oynamak için uyumsuz olacağından bu işletim sisteminden vazgeçmek istedim.

Bu sefer, Windows 8 32 bit yüklemek istedim, ama kurulum yapacağım SSD problem çıkardı. Ben de araştırmalar sonucu GParted Live ile bu sorunu çözebileceğimi öğrendim ve USB (yine benim 4 GB 2.0 aşırı yavaş USB'im) ile live olarak çalıştırdım. SSD'i ve HDD'yi tamamen silerek NTFS olarak biçimlendirdim.

Tekrar Windows 8 32 bit kurulumu yapmak için USB'ye boot edilebilir şekilde yazdım. Logo geldi, ürün anahtarı sayfası, işletim sistemi dili ve windows'u hangi birime kurmak istediğim vs. Ancak bu aşamadan sonra "IRQL not less or equal" hatası; sonrasında Vista'yla aynı işlemi yaptım, hata kodunu hatırlamıyorum ama yine mavi ekran.

Daha sonra ekran kartını, eski HDD'yi ve USB ile bağlanan wireless adaptörü çıkartarak aynı işlemi denedim; sonuç yine aynı.

Ryzen 3 2200G driver'ını bulmak için sitesine gitttiğimde, ilgili ürünü seçtikten sonra işletim sistemi olarak tek seçenek Windows 10 64 Bit görünüyor. Bunun üzerine acaba kurduğum sistem sadece bu işletim sistemi üzerinde mi çalışacak diye düşündüm ve bugün 16 GB'lık bir USB satın aldım. Bu akşam rufus programıyla USB'ye Windows 10 64 Bit'i kurup, sisteme kurulum yapmayı deneyeceğim.

Ancak bu aşamada asıl sorunun ne olduğu, ya da yaptığım işlemlerde hata mı yaptığım konusunda uyarıda ya da öneri de bulunacak arkadaşlar varsa çok sevinirim.

Bu arada, ubuntuyu UEFI ile sorunsuz kurdum. Windows'ları (Vista hariç) hem UEFI hem de eski usulle kurmayı denedim, yukarıda da açıkladığım gibi olumsuz sonuçlandı.

Tekrar merhaba,

Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi Windows 10 64 Bit kurulumu yaptım ve sorun çözüldü.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı