Çok çaresiz hissediyorum

xollieN

Hectopat
Katılım
4 Şubat 2021
Mesajlar
68
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Esenlikler, uzatmadan konuya gireceğim 18 yaşındayım 12. sınıf sayısal öğrencisiyim. YKS'ye hazırlanıyorum. TYT netlerim dönem başında 25le başladım şu an 60 civarında, AYT'm sıfırdı 15 civarı anca geliyor. Hemşirelik istiyorum aslında. Dönem başından beri dershaneye gidiyorum ama asla verim almıyorum ama birçok kez konuşmama rağmen dershaneden çıkmama izin vermedi ailem. Dershaneden çıkarsan okulu da bırakırsın diye tehdit ettiler. Evde olduğum günler kendim çalışınca çok daha verimli geçiyor benim için. Bugün rahatsızdım sabah okula gitmedim diye babamla kavga ettik hasta olduğumu bilmesine rağmen annem bir yandan sınıfta kalırsın bu sene artık diye konuşurken babam bağırıp çağırdı hastasın diye yok yazmayacaklar seni falan türlü türlü hakaretlerle. 6 gün özürlü 6 özürsüz devamsızlığım var ki 12 olduğumuz için dilekçe ile devamsızlıkları izinliye de çeviriyorlar. Hafta içi okulla birlikte saat 22.30'da anca eve geliyorum cumartesi saat 18.30 gibi oluyor pazar günü AYT denemelerim oluyor adamakıllı ders çalışacak vakit de olmuyor o kadar yorgunluğun üzerine. Netlerim düşük olduğu için de ayrı hakaret yiyorum senden hiçbir şey olmaz gibi. Dayanacak gücüm kalmadı. Potansiyelimin olduğunu biliyorum kesinlikle ama bireysel çalışmaya ihtiyacım var. Neredeyse her hafta kavga ediyoruz bana bu 3 ay sonra kazandın kazandın kazanamazsan evden defolup gidersin 18 yaşına gelmişsin iş yok ders yok ben seni evde mi tutacağım bir de diyor. Böyle anlatınca basit geliyor olabilir olaylar bilmiyorum belki de yarım yamalak anlattım ama çok çaresiz hissediyorum ne yapacağım bilmiyorum fırsatım olsa bir dakika daha kalmam şu evde yalvarırım bana bi' akıl verin, ağlıyorum sinirden.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benzerleri bizim evde var. Şunun kızının bu kadar neti var şu şöyle okumazsan bir "dışkı" olamazsın diyorlardı. Kendi işimi yapmaya başladım(freelance grafik tasarım) ve 2 yıl faturalarımı kredi kartımı giderlerimi karşıladım. Ev içinde yaşayan ama eve dahil olmayan birisiydim. Oda kiralamış gibiydim.


Dayımın yanında işe başladım şirket hattı verdi 2. telefon da olunca babam bana iş adamı mı oldun biri yetmiyor mu dedi bende bazen sıkılıyorum biri yetmiyor üst üste koyup, dedim... Şimdi kendi işimi de yaparak 3. telefonu almak zorunda kaldım ev içinde tartışma çıktı niye 3 telefon diye.

Okul mu? Annem zorladı diye açıktan okuyorum tek amacı ucuza toplu taşıma kullanabilmek.

İş edinmek asıl konu bir iş öğrenip ona yaslanmak istediğim kadar okuyayım birisine gidipte 100k paralık laptop aldıramazdım üstüne pişkin gibi bu laptop bana kasa lazım diyemezdim.

Kısacası kendinizi kanıtlayın ve zorlarına gitsin. Her gün eve farklı bir teknolojik aletle gidiyorum ve babamın o kadar zoruna gidiyor ki evdeki tüm her teknolojik alet bana bağlı ve kontrolün bende olduğunu bilmesi sırf eğlenmek için cihazları kapatmam ah ah şu duruma gelirseniz çok iyi olur bol şans.
 
Ailen de en az senin kadar panik yapıyor, emin ol. Sana karşı davranışlarının elbet bir gün farkına varacaklardır. Belki de onlar da ilk defa bu nesilde, bu yaşta bir çocuk yetiştiriyor ve onlar da tam olarak ne yapması gerektiğini bilmiyor. Burada senin yapman gereken, koşullardan şikayet etmek yerine koşulları kabullenmen ve uyum sağlaman. Durumu analiz etme demiyorum. Durumu değiştirmeye gücün yetmiyorsa, bu süreci en iyi şekilde atlatabilmek için yapabileceğin en iyi şey, durumu kabullenerek bu dönemden en zararsız şekilde sıyrılmaya çalışmaktır.

Baban 18 yaşından sonra seni kapı dışarı edeceğini söylüyor, ancak yapmayacağından emin olabilirsin. Gemileri yakıp sana başka çare bırakmamak için söylüyor sadece.

Şu ana kadar her seferinde "kesin bu işin içinden çıkamayacağım, geri dönüşü yok artık" dediysem de bir şekilde işler hayal ettiğimden daha iyi gitti. Tam tersi, "bu sefer hallettim, sorun çıkmayacak" dediğim durumlarda ise hiç kimsenin başına patlamayan kabaklar benim başıma patladı.

Üniversite yıllarımda farklı problemler yüzünden çok ağır psikolojik çıkmaza girdim. Şu anda 24 yaşındayım. Belki sana akıl verecek kadar yaşlı değilim ancak tavsiyelerimi ve deneyimlerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım. Benzer dönemlerde benzer durumların içine düşmüşüz.

Ailemle çok kez aram kötü olmuştur okul ders muhabbetlerinden. Yaşıtlarımla kıyasladığımda fiziksel şiddet asla görmedim, ama psikolojik şiddetin her türlüsünü gördüm diyebilirim. Ailemin başarı takıntısı vardı ve ben çıtayı çok yükseltmiştim. Kötülüğümü istediklerinden asla değildi ancak çok yanlış yöntemler seçtiler beni yetiştirmeye çalışırken. O yaşlardayken beni asla anlamadıklarını, ailemle ilgili sorunların sonsuza kadar süreceğini düşünüyordum. Ancak emin ol öyle olmuyor.

Bir süre sonra, şu andaki sorunlarının yerini daha büyük/küçük bir sürü sorun alacak ve bunun ömür boyu süreceğini kabullendikten sonra rahatlıyorsun. Bir şeyi elde etmek değil de onu elde etmek için geçtiğin yollar asıl keyif veren. Elde ettikten sonra aylarca yıllarca bunun için çalıştığın, bir zamanlar hayalin olan şeyin o olduğunu bile unutuveriyorsun.

Maalesef geçtiğimiz sene annemi kaybettik. Annemle anlaşamadığım zıt gittiğim zamanları düşünüyorum ama doğru yaklaşımla onları da ben sakinleştirebilirdim diyorum kendi kendime. Babama o zamanlarda hissettiklerimi yeni yeni anlatabiliyorum ve bunları düşünemediğini iş-güç, geçinme stresi, hayat yorgunluğu içinde benim için de ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ve birçok kez elimizden kayıp gideceksin diye geleceğim hakkında endişelendiklerini söyledi.

Ne olursa olsun kendi kişisel gelişimine odaklan. Asla umutsuzluğa kapılıp gitme. Yıllar sonra, karşıma çıkan şeylere rağmen mücadele ettim ve şu anda elde ettiklerimi bu şekilde elde ettim demek anam babam kızdılar başarısız oldum demekten çok daha iyidir.

Milyarlarca insan yaşadı ve öldü. Her birinin mutlu olduğu şeyler, sevdikleri, hayalleri, hüzünleri ve problemleri oldu. Şu anda hiçbirinin bir önemi yok. Tek önemli olan senin hayatın. Bu hayatının değerini bil ve olaylara pozitif yaklaş. Bu yazıyı yazarken bile aşağıda çok çaresizim yazan bir sürü genç görüyorum. Yani yalnız değilsin ve herkes bir kere bu yollardan geçecek. Bu dönemi şikayet etmeden atlatarak çalışanlar en büyük faydayı görenler olacak.

Bazen dertleştiğin arkadaş(lar)ın varsa birbirinizi de etkileyebilirsiniz. Ne olacağız biz, ailemiz de şöyle zaten, bittik gittik, zaten ülke de şöyle böyle gibi sürekli birbirinize karşı şikayetçi olmanız da durumları kötüleştirebilir. Bu konuda da dikkatli ol ve birbirinizle sorunları değil çözümleri ve hayalleri konuşmaya çalışın. Üzüm üzüme baka baka kararır.

Rahat ol, kontrol edemediğin şeyler için kendini üzme, gazla değil disiplinle çalış. Bu güne kadar iyileşmez gibi gelen her hastalığın iyileşti, her yaran kapandıysa bu da hallolur.

Herhangi bir konuda dertleşmek istediğin, dinleyecek birine ihtiyacın olduğu zaman DM'den yazamaya çekinme. Ve ileride bu sorunlarını aştığında lütfen dönüp arkana bak ve senin gibi insanlara elinden geldiğince destek ol.
zamanı geldiğinde örnek aldığın insanlardan ilham bulabilirsin. Zorlu hayat hikayelerini dinlediğimiz kişiler de senin benim gibi insanlar. Son olarak Atatürk'ün bir sözüyle kapatalım:

"Umutsuz durumlar yoktur. Umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim." Mustafa Kemal Atatürk
 
Ne olursa olsun kendi kişisel gelişimine odaklan.
Patronum, Mentorum ve dayımın her gün bana dediği şey "Kendini geliştir. Kendini geliştir ama kimseye belli etme.".

Şu an işimle alakalı alakasız yapamayacağım şey yok ama herkesin önünde yapmam, yaparım ve yaptım derim herkes sorar bu başarının ve yükselmenin ufak bir hazzı.
 
Patronum, mentorum ve dayımın her gün bana dediği şey "kendini geliştir. Kendini geliştir ama kimseye belli etme.".

Şu an işimle alakalı alakasız yapamayacağım şey yok ama herkesin önünde yapmam, yaparım ve yaptım derim herkes sorar bu başarının ve yükselmenin ufak bir hazzı.

@xollieN dostumun senin gibi bir arkadaşı olsa eminim bu sorunla çok daha rahat başa çıkardı. Karşılaşacağın herhangi bir sorunla rahatça başa çıkacak durumdasın çünkü kendinden emin ve oldukça rahat olduğunu düşünüyorum. Kendi potansiyelini boşa harcamak bana göre kişinin kendisine yapabileceği en büyük kötülük. Olayları algılama şeklimiz kişinin kendisi ve bakış açısıyla alakalıdır. Görüyorum ki sen de bu konuda en başta kendini buna inandırdığın için aşamayacağın problem kalmamış. Umarım ki önünde uzun sağlıklı ve huzurlu bir ömür olur. Başarılar dostum.
 
@xollieN dostumun senin gibi bir arkadaşı olsa eminim bu sorunla çok daha rahat başa çıkardı. Karşılaşacağın herhangi bir sorunla rahatça başa çıkacak durumdasın çünkü kendinden emin ve oldukça rahat olduğunu düşünüyorum. Kendi potansiyelini boşa harcamak bana göre kişinin kendisine yapabileceği en büyük kötülük. Olayları algılama şeklimiz kişinin kendisi ve bakış açısıyla alakalıdır. Görüyorum ki sen de bu konuda en başta kendini buna inandırdığın için aşamayacağın problem kalmamış. Umarım ki önünde uzun sağlıklı ve huzurlu bir ömür olur. Başarılar dostum.
Sağ ol sana da başarılı ve güçlü bir ömür diliyorum.
 

Geri
Yukarı