Anasayfa Haber Intel, 2 Eylül Tarihi İçin ‘Büyük Planlar’ Yapıyor

Intel, 2 Eylül Tarihi İçin ‘Büyük Planlar’ Yapıyor

Intel, 2 Eylül Tarihi İçin 'Büyük Planlar' Yapıyor

Intel, verdiği 2 Eylül tarihi ile birlikte önemli duyurular yapacağının sinyallerini verdi.

Teknoloji devi Intel, 2 Eylül’de muhtemelen çevrimiçi olarak düzenlenecek bir medya etkinliği için basın davetiyeleri gönderdi. 2 Eylül tarihinin yer aldığı davette sadece “paylaşacak büyük bir şeyimiz var …” şeklinde tek satırlık bir metin yer alıyor. Mavi ekibin neler tanıtacağına dair birçok teori ortaya atılsa da ihtimalleri ele alalım.

11. Nesil Tiger Lake Mobil İşlemciler

Intel bu etkinlikte çok yüksek ihtimalle 11. nesil Tiger Lake mobil işlemcilerini tanıtacak. Şirketin kendi 10nm yarı iletken üretimine dayanan bu yongalar adından sıkça bahsettiğimiz Xe grafik mimarisini kullanacak.

Son sızdırılan Tiger Lake işlemcilerin grafik performansına baktığımızda büyük bir sıçrama yapılacağını rahatlıkla söylemek mümkün. Zira orta sınıf Tiger Lake mobil işlemci, NVIDIA’nın harici MX350 GPU’suyla rekabet edebiliyor. Bunun yanında Ryzen 4000 serisi mobil işlemcilerle yapılan karşılaştırmalara da göz atabilirsiniz.

Unutmadan Tiger Lake mobil işlemci ve dahili grafik birimi ile yapılan Battlefield 5 oyun testini de söyleyelim. Yeni Tiger Lake mobil CPU’lar birçok dizüstü bilgisayarda yerini alacak ve bunlardan ilki muhtemelen duyurusu yapılan Acer Swift 5 modeli olacak.

11. Nesil Rocket Lake Masaüstü İşlemciler

Mavililer, 10. nesil Comet Lake ailesini henüz yeni piyasaya sürmüş olsa da 11. nesil hakkında çok sayıda detay öğrendik. Şirket, 2 Eylül’de bu konuda resmi bir duyuru yapmasa da Rocket Lake işlemciler hakkında bazı bilgiler verebilir.

Yeni nesil muhtemelen PCIe 4.0 desteği ve Xe entegre grafikleriyle gelecek. Mevcut LGA1200 soket yapısı ise büyük olasılıkla korunacak. Bu bağlamda Z490 anakartların uyumlu olacağını daha önce duymuştuk. Söylentilere göre maksimum çekirdek sayısı 8 ile sınırlandırılacak ancak mimari geliştirmelerle bu eksik kapatılacak.

Masaüstü kanadında kullanılacak yeni çekirdek mimarisinin ise Cypress Cove olarak adlandırılma ihtimali var. 12. Nesil Alder Lake ise Hybrid Teknolojisi ile tamamen farklı bir yapıda olacak gibi görünüyor. AMD cephesine baktığımızda, Ryzen 4000 serisini duyurmak için son hazırlıklarını yaptığını görüyoruz.

Intel Xe Grafik Mimarisi

Intel Xe mimarisi hakkında bildiklerimizi ayrıntılı bir yazı ile paylaşmıştık. Xe grafiklerini önümüzdeki dönemde çok daha sık duyacağız. Söylediğimiz gibi hem masaüstü hem mobil platformda kullanılacak. Öte yandan entegre çözümleri bir kenara bırakırsak ilerleyen tarihlerde harici ekran kartları (DG2) da görme fırsatımız olacak. Intel zaten 11. nesil ile birlikte grafiklerini geliştirse de sunumunda Xe grafik mimarisi için daha ayrıntılı bilgiler görmeyi umut ediyoruz.