İyi Bir Üniversite

Bir üniversitenin iyi mi kötü mü olduğu nasıl anlaşılır? Gençler üniversiteleri genelde ne tip özelliklerine göre yargılıyorlar? Açıkçası, eğitim hayatlarında ihtiyaçları olmayan her özelliklerine göre. Konumu, sosyal hayatı, hocaların vicdan havuzunda boğulup boğulmadığı... Peki iyi bir kariyer yaratmak için bu özelliklerden hangisine cidden ihtiyacımız var? Sosyal ortamı olabilir evet ama bazen öğrencilere bazı şeyler yetmiyor. Misal üniversiteye direkt olarak giden bir otobüse binebileceği bir konumda olmasına rağmen "özel taşıma" gibi taleplerde bulunan öğrenciler.

Hangi Üniversite, Hangi Fırsatları Sunuyor – YEK Eğitim Kurumları


İyi mi kötü mü? Bir üniversitenin iyi mi kötü mü olduğu sizin girdiğiniz bölüme göre çok farklılık gösterecektir. Tıp okuyan biri ile yazılım okuyan birinin bir üniversiteye olan görüşü aynı olamayabilir çünkü her üniversite belli alanlarda kendince gelişiyor ve gelişmekte. Bu alanların belirlenmesinde öğrencilerin ve hocaların ilgileri büyük katkı sağlıyor. Gideceğiniz üniversitenin hangi alanda başarılı olduğunu önceden araştıracaksınız. Tabii, üniversiteye gidince her şeyden şikayetçi olmaya çalışmak istemiyorsanız. Böyle diyorum çünkü her zaman duyduğum şeyler bunlar.

Üniversite Tercihleri | Üsküdar Üniversitesi


Ben üniversitemi seçerken çok araştırdım. İlk başlarda biyomühendislik düşünüyordum sonrasında yazılım oldu en sonda da yazılım ve bilgisayar mühendisliklerini beraber yazmaya karar verdim. Yazılım için bir sürü başarılı üniversite buldum ama bilgisayar için çok fazla seçenek yoktu. Üniversiteleri belirlerken en son öğrencinin sıralaması dışında prof. sayısı (o üniversitede seçeceğim bölüm için) , son zamanlarda yaptıkları işler, geçen sene verdikleri mezun sayıları gibi birkaç özelliğe daha baktım. Sonuç olarak tercih listesinde BANÜ, KTÜ'yü geçerek ilk sıraya yerleşti. Burada yapabileceğim bir şey yok, üniversite her ne kadar yeni olsa da bilgisayar mühendisliği konusunda başarılı. Geldiğimde de gördüğüm üzere her zaman teknoloji ve yazılım üzerinden etkinlikler yapılan bir yer. Öğrenci toplulukları aktif olarak çalışıyor.

Bu yazıda anlatmak istediğim herkesin iyi diye kabul ettiği bir üniversite iyi olmak zorunda değil. Tamam ODTÜ gibi bir üniversiteyi karşılaştırmaya sokamayız ama sıralamanız yetmiyor ise boş boş hayaller kurmak yerine gerçek bir üniversiteyi düşünebilirsiniz. Eğer ODTÜ de ODTÜ diye tutturursanız, bölümünüzdeki sınavlardan yüksek puanlar alırsanız yatay geçiş yapma imkanınız olabilir. Yine de kendinize ve bölümünüze yakışan bir yere gitmeye çalışın. Sırf etrafı gece kulüpleri dolu diye bir üniversite seçmeyin!
  • Beğen
İfadeler: RK800 ve ByOs

Yorumlar

Ben şahsen bu konuda özellikle mühendislikte üniversiteden ziyade insanın kendi çalışmasının ve kendisini geliştirmesinin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum, işin sonunda diplomadan ziyade yapabildiğiniz işe odaklanıyorlar ancak İTÜ, ODTÜ gibi üniversitelerin de CV'yi epey güçlendirdiği su götürmez bir gerçek.
 
Ben şahsen bu konuda özellikle mühendislikte üniversiteden ziyade insanın kendi çalışmasının ve kendisini geliştirmesinin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum, işin sonunda diplomadan ziyade yapabildiğiniz işe odaklanıyorlar ancak İTÜ, ODTÜ gibi üniversitelerin de CV'yi epey güçlendirdiği su götürmez bir gerçek.
Herşey kişide bitiyor ama üniversitenin o alana meraklı olması da bir yandan önemli. Öğrencileri desteklemesi için.
 
Üniversitelerin coğrafi konumu doğuya veya kuzeye gittikçe konforu artar fakat tercih edilmez..
 
Vikingi savaşçı yapan kılıç değildir. Kılıcı kılıç yapan savaşçıdır. Yani Boğaziçiyi iyi yapan şey içindeki öğrencilerdir üniversite değil:).
 
KTÜ hakkında düşünceleriniz nedir?
Köklü bir üniversite. Yazılım mühendisliği için seçmeyi düşünüyordum ama istediği sıralama her yıl artıyor. Bu da talebin çok olduğu anlamına geliyor. Ortalama olarak her yıl 3500 öğrenci mezun ediyor (2023 yılında kaç mezun ettiğini bulamadım). 473 tane Prof. bulunduruyor ama Yazılım Mühendisliğine sadece 1 tane Prof. bakıyor. Araştırma Üniversitesi olarak da seçilmiş bulunmakta. Yanlış yola sapmazsa gelişmeye devam edecek güzel bir üniversite. KTÜ'yü iyice araştırmamışım.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Trencmivront
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
583
Yorumlar
18
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Trencmivront adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Kader mi?
    Olabilir mi? Bunca zamandır uğruna uğraştığın her şey bir yere yazılmış geleceğinden ibaret...
  • Çok Havalısın "Man"
    Günlük hayatta illaki böyle Türkçe içine başka diller katarak konuşan insanlara rastlamışızdır...
  • GRIP/ROLLCAGE
    GRIP bir aksiyon-yarış oyunudur. Yıllar önce Rollcage adıyla çıkan ve orjinalliği ile öne çıkan...
  • Sosyal Medya
    Sosyal medya, modernize edilmiş bir kontrol biçimi. Birşeyin yalan mı yanlış mı olduğunu...
  • Burçlar
    Burçlar, günlük hayatta internet sayesinde yaşamına devam etmeyi başarmış bir tür batıl inanç...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı