GTA Benzerleri #1 - The Getaway

Geçmişten başlayarak günümüze doğru çıkmış olan tüm GTA benzeri oyunlara tek tek bakacağımız serinin ilk bölümündeyiz. Bu serinin amacı GTA oyunlarını üstün tutarak diğer oyunlara birer "GTA klonu" olarak bakmak değil. Genelde "suç temalı açık dünya TPS oyunları"nın sevenleri için, bu türün mucidi olan göz bebeğimiz GTA'nın benzeri bir deneyimi bize yaşatmayı hedefleyen yapımlara bakarak; hangisi bunu başarmış, hangisi başaramamış, veya halen daha keyif verebilecek seviyede gizli hazineler var mı, birlikte göreceğiz.

İlk bölümde 2002 yapımı, Sony Playstation 2 özel oyunu olarak çıkışını yapmış The Getaway'e bakıyoruz. Şu an bile sadece PS2 emulator'ü PCSX2 ile oynayabiliyorsunuz.

Oyunumuz "kaçış-firar" gibi anlamlara gelen isminden anlaşıldığı üzere; tek bir gecede nefeslerin tutulup bir sürü aksiyona girildiği Batman misali, başımızın bir anda derde girmesiyle başlayıp soluksuz bir macerayı hedefleyen bir oyun yapısına sahip. Görevlerin haricinde; bir görevden diğerine giderken sürekli polis veya çetelerin peşimize takılıp git gide başımıza daha fazla bela açmaları da, oyuna verilen ismin sebeplerinden biri belli ki.

Oyun muhabbetlerinde bazen hatırlanarak, The Getaway'de hiçbir arayüz bulunmamasının, ve haritada bir noktadan bir noktaya giderken araçta nereye dönüleceğinin araç sinyaliyle gösterilmesi ara ara konuşuldu ve oyun hep bu yenilikçi bakış açısıyla hatırlandı. O zamanlar oyun pek başarı sağlayamamış olsa da böylesine düşünceler yine günümüzde değeri anlaşılacak ve saygı duyulacak cinsten kanımca. Buna ek olarak çok fazla gerçekçi bir bakış açısıyla tasarlanmaya çalışılan oyun, bu yapısıyla en çok GTA IV'e benziyor. Bir benzerliği de, Londra gibi bir başka metropolde geçmesi ve tıpkı Liberty City gibi bazen trafikteki yoğunluğunun saç baş yoldurması.

Oynanış videoma bakabilirsiniz. Ama uzun bir süre otomatik nişan almanın olmadığını zannerek oynamam sizleri oyun hakkında yanıltmasın :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şahsi olarak değerlendirdiğimde, o zamanların birçok oyunu gibi, hatta zamanın oyunlarından bile çok daha kötü bir kayıt sistemi olduğunu, ve oyunun normalde de bayağı zor olduğunu söyleyebilirim. Neyse ki PCSX2'nin kendi içinde bulunan hızlı kayıt sistemiyle, bence bir defa şans verilebilecek, farklı bir deneyim yaratacak değerli bir oyun. Retro sevenlere tavsiye ederim.

Yorumlar

Lisanslı araba markalarının olması şaşırttı beni. Yarış oyunları dışında görülmedik bir şey. :D Honda, Alfa Romeo, land rover bayağı iyi cidden İstanbul'da geçen driver 3 gibi.
 
Lisanslı araba markalarının olması şaşırttı beni. Yarış oyunları dışında görülmedik bir şey. :D Honda, Alfa Romeo, land rover bayağı iyi cidden İstanbul'da geçen driver 3 gibi.
Evet çocukken hep hayalini kurduğumuz bir şeydi 😁Günümüzde imkansız gözüyle bakıyoruz artık.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Player01
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
293
Yorumlar
4
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Player01 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı