Rusça mı, Almanca mı, yoksa Fransızca mı öğrenilmeli?

Senin yatkınlığını ya da hangisinden keyif alacağını bilemeyiz ki.

Kendimden örnek vereyim, İngilizce biliyordum ve üniversitedeyken İspanyol kız arkadaşımdan B2 düzeyine kadar İspanyolca öğrenmiştim. Sonra 3 yıl önce de Fransızca öğrenmeye karar verip hemen birebir derslere başladım, Fransızcayı çok hızlı ve çok kolay şekilde öğrendim. Bunun nedeni de aynı dil ailesinden olan İspanyolcayı bilmem oldu, tabii Fransızcanın İngilizce ile olan etkileşimi de bunu kolaylaştırdı.

Kısacası aynı dil ailesinden olan dilleri öğrenmek çok kolay oluyor. Mesela Fransızca öğrenirsen sonrasında İspanyolcayı çok daha kolay öğrenirsin. Fransızca ve İspanyolca biliyorken de basit 1-2 aylık bir adaptasyon çalışması ile Portekizceyi de rahat anlayıp okuyabilir duruma gelebilirsin. Fransızca ve İspanyolca biliyorken de İtalyanca gibi yine aynı dil ailesinden olan bir dili öğrenmek daha da kolay hale gelecek.

Senin hangisini seveceğini bilmiyorum ama ben senin yerinde olsam kendi dil öğrenme tecrübelerime göre aynı dil ailesinden birden fazla dilde hakimiyet sağlamak için Fransızca seçerdim. Sonrasında da İspanyolca, 3. dil olarak da İtalyanca/Portekizce ile o dil ailesini komple kapatırdım. Yanında İngilizce de biliyorsan bir sürü alanda rahat iş bulabilirsin.

İngilizceden sonra Almanca üzerine de gidebilirsin. Almanca öğrendikten sonra İskandinav dillerine de yönelebilirsin. Rusça ile de Baltık dillerine giriş yapıyorsun bildiğim kadarıyla ama bunun dışında hiçbir bilgim yok.
Fransızcadan sonra İspanyolca gibi dev bir dili daha kolay öğrenebilme fikri kulağa çok hoş geliyor. İspanyolca çok önemli bir dil, Fransızcadan bile önemli olduğunu düşünüyorum.
Ancak Fransızca öğrenmek bana imkansızmış gibi geliyor. YouTube üzerinden Fransızca yazılmış metinlerin seslendirmelerini dinliyorum ve tırsıyorum. Fransızca ve İspanyolca combosu ile çok güzel şeyler yapılabilir ancak yazılışı ve okunuşu bu kadar ayrı bir dili öğrenebilme konusunda endişelerim var.
 
Ancak Fransızca öğrenmek bana imkansızmış gibi geliyor. YouTube üzerinden Fransızca yazılmış metinlerin seslendirmelerini dinliyorum ve tırsıyorum. Fransızca ve İspanyolca kombosu ile çok güzel şeyler yapılabilir ancak yazılışı ve okunuşu bu kadar ayrı bir dili öğrenebilme konusunda endişelerim var.
Gözünde büyütme, 2 haftada yazım ve okuma kurallarına alışırsın biraz planlı çalışırsan. Can sıkan 2-3 yeri var sadece, onun dışında Almanca daha zor bir dil Fransızcaya göre. 4. yabancı dil olarak Almanca öğrenmeye karar verdim ama bana net şekilde daha zor geldi Fransızca'dan, şimdilik işlerden dolayı onu erteledim. Sonra belli bir düzeye kadar öğrenirim ama İngilizce ve Fransızca kadar üst düzeyde öğrenecek hevesim de yok açıkçası.

Almanların kanlı tarihlerinden dolayı...
Rusların da bir beyaz tarihleri var, sorma. Süt beyazı, yok böyle bir beyaz. :D Kusura bakma da Rusların da tarihi Almanlarınkinden daha az kanlı değil. Soykırım sadece Almanlar tarafından yapılmadı, Polonya'yı sadece Almanlar istila edip de savaşı Almanlar tek başına başlatmadı. Soykırım dersen Rusların da hiç iyi bir tarihi yok bu konuda.
 
Emin misiniz? Kendi Almanca öğretmenimle konuşurken Almancaya göre Fransızca kat ve kat daha zor dedi. Fransızca gerçekten bu kadar kolay mı?
Zorluk kişiye göre değişiyor olabilir. Fransızca bana çok kolay geldi. 3. ayda basit yapılarla konuşmaya başladım, 6. ayda Fransızca iş mülakatını geçtim, 8. ayda DELF B2 yeterlilik sınavını verdim. Almanca için de yakın zamanda başladım ama bana daha zor geldi. Şimdilik dondurdum, sonra B1 düzeyine kadar öğrenirim.

Bu arada söylemem lazım, Fransızca öğrenirken her ay 4-5 gün Fransa'daydım. Fransız çocukluk arkadaşlarımla ve yurt dışındayken de yabancılarla sürekli pratik yapma şansım oldu.
 
Bu arada söylemem lazım, Fransızca öğrenirken her ay 4-5 gün Fransa'daydım. Fransız çocukluk arkadaşlarımla ve yurt dışındayken de yabancılarla sürekli pratik yapma şansım oldu
Büyük ihtimalle bu etken oldu. Pratik yapmadan zor oluyor. B2 İngilizce biliyorum ama konuşmam B1.
 
Fransızca öğrenirken her ay 4-5 gün Fransa'daydım. Fransız çocukluk arkadaşlarımla ve yurt dışındayken de yabancılarla sürekli pratik yapma şansım oldu.
Bu şartlar altında öğrenemeyeceğiniz dil yok ki. :D
Rusların da bir beyaz tarihleri var, sorma. Süt beyazı, yok böyle bir beyaz. :D Kusura bakma da Rusların da tarihi Almanlarınkinden daha az kanlı değil. Soykırım sadece Almanlar tarafından yapılmadı, Polonya'yı sadece Almanlar istila edip de savaşı Almanlar tek başına başlatmadı. Soykırım dersen Rusların da hiç iyi bir tarihi yok bu konuda.
Almanlarınkinin yanında süt beyazı olmasa da beyaz. Her milletinki Almanlarınkinin yanında beyaz.
Ayrıca Ruslara karşı kendimi daha sıcak hissediyorum. Türk ve Rus milleti birbirine benziyor bence.

Fransızca ve İspanyolca ikilisi çok daha tatlı geliyor tabii ancak bir o kadar da korkutucu geliyor benim için. Başarabileceğimi bilsem, önemli bir dil olan İspanyolcayı da daha kolay öğrenebileceğim gazıyla düşünmeden okurdum.
 
Son düzenleme:
Almanlarınkinin yanında süt beyazı olmasa da beyaz. Her milletinki Almanlarınkinin yanında beyaz.
Gerçekten değil. 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaptıklarından dolayı bunu diyorsun ama Rusların da Stalin nedeniyle "kendi hakimiyet alanı içindeki" milletlere neler yaptığını tamamen göz ardı ediyorsun.

Mesela Polonya'yı işgal eden sadece Almanya değildi, Ruslar da Hitler ile anlaşma yapıp birlikte işgal ettiler. Toprakları bölüştüler, kendi tarafında kalan Yahudileri ve Nazilerin istediği kişileri Almanlara verdiler, Naziler Yahudi ve Polonyalılara karşı soykırım yaparken Sovyetler de kendi topraklarındaki farklı etnik gruplara karşı aynısını yaptı.

Bunun da öncesine bakarsak 18. yüzyıl ve sonrasındaki döneminde yaptıkları da hiç beyaz şeyler değil. Ortodoks din kullanımı, etnik ayrıştırma, rakip ülkelerde iç savaş çıkarma gibi bir sürü şeyin içinde oldular ki Osmanlı'nın Balkanlar üzerindeki tüm kontrolü kaybetmesinin tek nedeni Rusların bu yaptıkları oldu.

Büyük ihtimalle bu etken oldu. Pratik yapmadan zor oluyor.
Bir dil pratik yapılmadan doğru ve iyi şekilde öğrenilemez ki. Dil öğrenmenin %10'u ezberse %90'ı tekrar yapmaktan ibaret.
 
Ben Almanca veya Fransızca düşünüyorum. Rusça'nın iş imkanı daha az ama tabii mezunuda daha az onu iyi bir incelemek gerek. Bence bu 3 dil arasından önü en açık Almanca ama tabii senin hedeferinede bağlı mesela dışişlerine girmek istiyorsan Fransızca için daha çok kontenjan açılıyor bu 3 dile göre. Hangisini daha zevkle okuycaksan onu oku veya hangisi kafana en çok yatıyorsa.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı