İnsanlar, neden diğer canlılara göre daha fazla kilo alır?

bir hayvanın yapamayacağı bir çok şeyi yapamıyor musunuz? iradeniz var sizin.

Hayvanlarda irade olmadigini nereden biliyoruz? Pek cok hayvan da benim yapamadigim seyleri yapiyor. Ornegin sirtlan suruleri yaslanmis ve artik kosamayan suru uyelerine yemek goturuyorlar, benzer seyi biz insanlar ne kadar yapabiliyoruz?
 
kültür dediğimiz şeyi tarih bilim felsefe şekillendirir bizim kültürümüzde neden birini aşağılamak için hayvan sözcüğüne başvuruyoruz? sadece bilimsel olarak bakmamalıyız herşeye bilim dediğimiz deney ve gözleme dayandığı gibi büyük bir kısmı teorilerdir.
 
Çünkü sen 30 dakikalık bir market alışverişinde birkaç yıllık yemek stoğu bile yapabilirken doğadaki hayvanlar beslenebilmek için neredeyse günlük olarak avlanmak zorundalar. Senin ufacık eforunla haftalarca/aylarca yaptığın stoğu hayvanlar yapamadığı için senden binlerce kat daha fazla efor harcıyor. Dolayısıyla yedikleri besinler harcadıkları enerjiyi nötrlüyor.

Hayvanlara oturduğu yerde yemek getirecek bir Getir'i, Yemeksepeti, kuryesi vs. yok :) 0 efor ile karnın doyuyor.

İddianı çürütmek de kolay. Tembel bir hayvan alın (örnek kedi) ve bolca besleyin. Eforsuz beslenen evcil kedinin ne kadar kilo aldığını kendin gözlemlersin artık.

Oturduğu yerde çalışıp günlük 6000 adım bile atmayan insanlar da bir zahmet spor yapsın. Hem sağlıkları, hem fiziksel görünümleri için.
 
Bu irade kavramını açar mısınız? Neden iradeleri yok? Mesela köpekler olasılıklara göre karar verebiliyor. Aynı bizim gibi. Bu iradenin bir göstergesi değil mi ya da eş cinsellik?
insanlar hayvanların güçlerini işlerine yarar bir şekilde kullanmışlardır narkotikte köpeklerin kullanılması gibi veya yük taşımak için at, eşek ve deve gibi. bir köpeğe uyuşturucu vermek onu uyuşturucuya duyarlı hale getirip daha çok uyuşturucu istemesi durumunu nasıl irade niteliğinde görebiliriz? eş cinsellik ile ilgili söylediğinizi anlayamadım açabilir misiniz?
 
eş cinsellik ile ilgili söylediğinizi anlayamadım açabilir misiniz?
Hayvanlar yararı olmadığını bile bile eş cinsel ilişkiler kuruyor.
insanlar hayvanların güçlerini işlerine yarar bir şekilde kullanmışlardır narkotikte köpeklerin kullanılması gibi veya yük taşımak için at, eşek ve deve gibi. bir köpeğe uyuşturucu vermek onu uyuşturucuya duyarlı hale getirip daha çok uyuşturucu istemesi durumunu nasıl irade niteliğinde görebiliriz
Siz özel yetiştirilen hayvanlardan bahsediyorsunuz. Doğaya baktığımız zaman hayvanlar içi yardımlaşma, ayrıca bal arıları. Bal arılarında gözlemlenmiş ki bazı bal arıları bilişsel haritalara sahip yani uzun yol yerine kısa yolu tercih edebiliyor. Ya da bazı hayvanların avlarını saklaması olaysal yorumlaya varmaz mı?
 
Her hayvanın farklı yönleri diğerlerinden fazla gelişmiş olmasını kabul ediyorum. Şahit olduğum olay köydeki eşeğin su ve ev arasındaki yolu kendi kendine gitmesi. Bunları kabul ediyorum fakat insanı sadece bilimsel olarak "şudur" diyemeyiz. Bunları irade olarak kabul edemeyiz. İnsanın eşrefi mahlukat olduğu gerçeğini hatırlamak gerek. Salt akılla düşünülen yalnızca aklı tatmin eder salt duygusal olan yalnızca duyguyu tatmin eder salt ruhsal olan sadece ruhu tatmin eder insan bu özelliklerini salt kullanamaz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı