TOGG, "togg.com" alan adı için açtığı davayı kaybetti

Yerli otomobil üretimi için 28 Haziran 2018'de Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB tarafından bir şirket kuruldu biliyorsunuz. 2022 yılının sonunda da seri üretime geçilmesi bekleniyor.

TOGG, "togg.com" için ABD'de dava açtı. Mahkeme TOGG'u haksız buldu. Gerekçede de "TOGG 2018'de kurulmasına rağmen hiçbir faaliyeti olmadığını, hiçbir ürününün olmadığını, hiçbir şey üretmediğini, hiçbir şey satmadığı" gerekçesiyle TOGG'un isteğini reddetti.

Aslında mahkeme de haklı. Sonuçta ortada daha araba yokken alan adı isteğini reddeder. Kurulalı 3 yıl oldu, ortada henüz araba yok. Olmayınca da talebi reddedildi doğal olarak.

 
Ya Amerika taş koymuş ne ya :D.

Tabii ne diyorsun reptilianlar, Bill Gates, Illuminati, Rockefeller, Rothschild Amerika'nın çok gizli üslerinde zaman makinesinde icat edip Türkiye'nin TOGG projesini öğreniyorlar. Sonra Sirius'tan gelen uzaylılar George Gould isimli Mossad ajanı fetöcüyü kaçırıp beynini yıkayarak 2003 senesinde bu siteyi açtırıyor.

Neyse sonra CIA kontrolündeki HAARP bulutları kontrolden çıkınca bu sitenin olduğu server fırtınada zarar görüyor, site çöküyor falan. Büyük resmi göreceğiz.
 
Gerçekten dışkı gibi iş yapıyorsunuz. Yönetim kurulu başkanı bile bu iş olmaz deyip istifa ediyor. Ortada somut bir şey yok. Gelmiş bana seve seve alırız diyorsun. Çocuk halinle kurduğun cümlelere bak. Daha geçen herkese zihinsel engelli demeyi biliyordun beyefendi. Kimsinki sen? Kim neden senin önüne taş koysun? Daha kendi milletin inanmıyor gelmiş bana Amerika diyorsun. Mafya gibi istediğinizi almaya çok alıştınız. Yok öyle şey. Düşün dur şimdi.
 
Bilgi sahibi olmadan, araştırmadan bizi çocuk zihniyetli olmakla suçluyorsunuz. Davaya konu yasa gayet açık:

6.2 Substantive Issues​

Paragraph 4(a) of the Policy provides that the Complainant must prove each of the following elements:

(i) the disputed domain name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the Complainant has rights; and

(ii) the Respondent has no rights or legitimate interests in respect of the disputed domain name; and

(iii) the disputed domain name has been registered and is being used in bad faith.

Kısaca, bir alan adını dava ile alabilmek için aşağıdaki 3 durum aynı anda gerçekleşmeli:
a) davaya konu alan adının, davacının haklarına sahip olduğu bir isim ile aynı veya karışıklığa sebep olacak kadar benzer olması.
b) davalının alan adına dair hiçbir hakkı veya meşru ilgisi olmamalı
c) söz konusu alan adı, kötü niyet ile kaydedilmiş ve kullanılıyor olmalı.

A maddesini sağlıyorsun. Tamam. Ama söz konusu şirket "The Office of George Gould", yani TOGG ismiyle 2003'te kurulmuş, alan adı da en geç 2014'ten beri ellerindeymiş zaten. B ve C maddelerini sağlamıyorsun. Mahkeme %100 haklı bir karar vermiş. Açılan davaya konu yasayı bile mi bilmeden açılmış bu dava gerçekten anlamıyorum.

Gerçekten çok teşekkürler ama savaştığınız efsunlu bir argüman var...

"Önümüze taş koymaya çalışıyorlar!"
 
Mahkemenin haklı bir yanı yok. Çocuk zihniyetiyle düşünmeyin. Ortada ismi "TOGG" olan bir şirketin olması bile alan adı davasını kazanması için yeterli bir sebep. Kaldı ki prototip araç halka ve tüm dünyaya tanıtılmış. ".com.tr" alan adı alınmış. Tamamen yerli bir projenin önüne koyulmaya çalışılan bir taştan başka bir şey değil. Eminim önümüzdeki süreçte alan adını da "seve seve" verecekler.

Bilmeyenler için; sizin resmi isminizi kullanarak bir site açılsa bile dava açarak alan adını geri alabiliyorsunuz.

Amerika'nın yerli bir projenin önüne taş koymasına sevinenlere de acıyorum. Maksat A partisi ya da B partisi değil. Baştaki gider bizim istediğimiz gelir. Tek bir tane devletimiz var. Aklınızı başınıza koyun tekrar düşünün.

nissan.com'u örnek veren arkadaşlar için ise gitsinler sahibinin soy ismine baksınlar. Soy ismi olduğu için vermemekte hakkı var. Ancak isim hakkı alındığında vermeme şansları yok.
Togg.com da belki de başka ülkede şirket açmakta olan birinin kurduğu sitedir, neresi haklı?
 
"TOGG'u engellemeye çalışıyorlar"
dunyanin-en-asil-milleti-olarak-turkler_1544599.jpg
 
Lexus Lfa'nın ilk prototipi 2003'te üretilirken aracın siparişleri 2009'da başladı. Bir araç ve o aracı üreteceğin platformu geliştirmek öyle kolay bir şey değil, senin şu an bindiğin araçların çıktığı üretim platformu en az yarım asırlık tecrübe ve temeller üzerinde ve milyarlarca dolar ar-ge ile kurulu.
Ayrıca fabrika olayını da unutmamak lazım, TOGG'un şu an fabrikası hala inşaattayken lfa dünyadaki en büyük araba üreticilerinden birinin çatısı altında her imkan sağlanarak geliştiriliyordu.

Lfa'dan bahsediyoruz. Biri hükümet destekli proje biri bir firmanın projesi hangisi daha hızlı olmalı? Lexus bünyesi Türkiye'den daha mı büyük oluyor?
 
LFA'dan bahsediyoruz. Biri hükümet destekli proje biri bir firmanın projesi hangisi daha hızlı olmalı? Lexus bünyesi Türkiye'den daha mı büyük oluyor?
Evet, bünyesi, imkanları, kadrosu ve tecrübesi binlerce kat daha büyük. Bir tarafta tek markasıyla VAG'a kafa tutan bir firma, diğer tarafta henüz doğum aşamasında, kendi milletine bile varlığını kabul ettirememiş bir marka.
 

Geri
Yukarı