4 ms ile 1 ms arasında çok fark var mı?

1 ile 4 ms arasındaki gecikme çok değil zaten minimal düzeyde. Sistemdeki parçaların görüntüye ulaşma süresi çok daha fazla mesela ama kimse bunu bilmez.
 
Sen ya da ben hissedemeyiz. Çok iyi derecede görme/işleme kabiliyeti ve yüksek adrenalin altında savaş jeti pilotlarının ancak ulaşabildiği farkındalık düzeyi 240 FPS civarı. Bilgisayarının başında oturarak normal günlük işleyişte o farkı anlayamazsın. Üstelik 250 kare üzeri değişimleri algılayıp bu 250, bu 1000 diyeceksin? İmkansız. Anomali düzeyinde görsel işleme kapasitesine sahip olmak gerekiyor öyle bir şey için.
250Hz ile 1000Hz arasındaki farkı kare hesabıyla anlamak imkansız belki ama görüntü netliği olarak fark oluyor arada.
motion_blur_from_persistence_on_sample-and-hold-displays.png
Bunu da geçtim 1 ms diye satılan monitörlerin renkten renge değişim süreleri 4-5 hatta daha fazla ms sürelerde olabiliyor modeline göre. 1 ms GtG monitör aldım ama hissediyorum renkler 5 ms sürede değişiyor diye konu açan birisi var mı?
Bu konuya çok hakim değilim bir ara biraz daha araştırma yapacağım ama benim düşünceme göre griden griye geçiş süresiyle bir renkten diğerine geçiş süresi aynı olması lazım, en azından ben böyle düşünüyorum. Gri rengini elde etmek için 3 ana renkte kullanılıyor, griden griye geçişte üç ana renkte kullanıldığından diğer renklerin geçişinde de aynı çıkması lazım benim mantığıma göre. Yoksa niye gri rengi baz alınsın ki?

1ms diye alınan monitörler(24gn600-b gibi) zaten 1ms veremiyor doğru ayarlarda, 1ms ile 5ms arasındaki farkın hissedilebildiğini düşünmüyorum bende.

Gencer Gaming güvenli mi? 0 yorum var yoksa sormazdım.
Site Akakçe'de var. Isterseniz Itopya'dan da alabilirsiniz de Gençer Gaming'in monitörü iade alma şansı Itopya'dan daha yüksek. Itopya direkt servise yönlendiriyor.
 
Görüntü netliği olarak fark oluyor arada.
Sadece görüntüyü senin görüp algılayabileceğin oranda yavaşlatırsan (kare kare gösterirsen) netlik farkını görürsün. :D Önünde 2 monitör olsa, biri 250 Hz diğeri 1000 Hz video oynatsa arasındaki farkı algılaman için anomali düzeyinde görüntü işleme kapasitenin olması gerekiyor ki evinde otururken, adrenalin düzeyin normalken olacak bir şey değil öyle bir kabiliyetin olsa bile.

Benim düşünceme göre griden griye geçiş süresiyle bir renkten diğerine geçiş süresi aynı olması lazım.
Bu iş düşünceyle mi oluyor? Dediğin gibi olsa firmalar niye GtG olarak özellikle belirtsinler? Ayrıca bir sürü site var monitör modellerinin gri-gri ve renk-renk değişim sürelerini test eden.
 
Son düzenleme:
Bu iş düşünceyle mi oluyor? Dediğin gibi olsa firmalar niye GtG olarak özellikle belirtsinler? Ayrıca bir sürü site var monitör modellerinin gri-gri ve renk-renk değişim sürelerini test eden. Onlara bakarsan o 1 ms GtG olayının bile çoğu modelde hikaye olduğunu fark edersin. :D
Şimdilik düşünceyle oluyor çünkü bunu anlatan bir makaleye rastlamadım daha. Renk-renk değişimi sürelerini test eden hangi site var?

Sadece görüntüyü senin görüp algılayabileceğin oranda yavaşlatırsan (kare kare gösterirsen) netlik farkını görürsün. :D
Daha 1000Hz bir monitör çıkmadığı için bir şey diyemeyeceğim ama fark edilebileceğini düşünüyorum. Dediğiniz gibi 240 üstü fark edilemeseydi 240 ile 360 arasında fark da hissedilemezdi.
 
240 ile 360 arasında fark da hissedilemezdi.
9 tane 360 Hz, 1 tane 240 Hz monitörde o FPS'lerde görüntü izletip tek bir tahmin hakkı vereceğim isteyen birine. Bilirse (%10 şansı var, sallasın) o monitörü ona hediye edeceğim ya da parasını vereceğim, bilemezse de o monitörün parası kadar olan parasını alırım.

@Jukac Güvenen varsa gelsin, ortaya parayı koysun. Kazanan hepsini alır. Öyle sayılarını bilerek psikolojik olarak fark gördüğünü iddia etmekle olmuyor.
 
Şu an 60 Hz kullanıyorum :D Hz olarak çok fark eder bence de ms olayını pek bilmiyorum. Önerebileceğiniz monitör varsa Max 2500 TL olacak civarda öneri yapar mısınız? Şimdiden teşekkürler.
Pivot monitör aramıyorsanız şık bir monitör olarak benim yeni aldığıım AOC G2590FX önerebilirim. Tabi monitör TN panel yani daha çok rekabetçi oyunlar için. Eğer renk ve görüntüye/ film izlemeye daha yatkınsanız sanırım çoğu kişi IPS panel önerir.
 
9 tane 360 Hz, 1 tane 240 Hz monitörde o FPS'lerde görüntü izletip tek bir tahmin hakkı vereceğim isteyen birine. Bilirse (%10 şansı var, sallasın) o monitörü ona hediye edeceğim ya da parasını vereceğim, bilemezse de o monitörün parası kadar olan parasını alırım.
Bunun gerçekleşmeyeceğini biliyoruz; hiç işimiz yok bununla uğraşacağız şimdi :D, ikisi arasında fark var diyen kişilere de psikolojik olarak var diyerek kabul etmiyorsunuz.

Madem fark edilmiyor panel üreticileri boşuna 240+ Hz panel üretiyor ve üretmek için çalışıyor. Madem fark edilemiyor boşuna monitörlere Motion blur'u sıfıra indirip 1000Hz netliğinde göstermeye yarayan (Çoğu monitörde düzgün çalışmayan) 1ms, MPRT vs. modu ekleniyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı