Özgür irade yoktur

Vardır diyebilmek; bir sineği, sadece senin kanını içtiği için öldürmek veya onu umursamadan uyuyabilmeyi başarabilmek ile ilgili.
Selam Andar Han Hocam, :)
Epeydir görüşmedik, karşılaşmadık.
Özlemişim sizi ve sizin müdahil olduğunuz felsefi konuları.

Yukarıda yazdığınıza gelince,
Konunun tamamını okumuş değilim ama gördüğüm kadarı ile;

Yoktur diyenlerin iddiası bir insanın o sineği öldürme eyleminin veya umursamadan uyuyabilme eyleminin kendi seçimi değil tecrübeleri olduğu yönünde değil mi?

Yukarıdaki ilkel toplumla ilgili argümanınız güzeldi.

Bana sorarsanız insanın seçemediği ve kontrol edemediği pekçok şey olmakla beraber insan hayatı seçimlerden ibarettir ve insan özgürdür. İnsanoğlunun kendini büyük bir çoğunlukla akıntıya bırakmasının nedeni özgür olmaması değil kolaya kaçması ve/veya özgürlüğün bedeline katlanmayı göze alamamasından ibarettir.

Garip birşey daha ekleyeyim. Doğduğu yeri seçemediği ve bunun sonuçları olduğundan bahseden kişiler acaba/mesela Andromeda galaksi'sinde doğmayı bile seçebilecek kadar özgür olmayı mı kastediyor? :) Böyle değilse...?
Tanrısal bir özgürlük bekliyorlarsa tanrısal özgürlük için tek'lik şarttır. İki kişinin olduğu yerde sınırsız özgürlük doğası gereği olamaz.
 
Son düzenleme:
tecrübeleri olduğu yönünde değil mi?

Tabii ki sinek hastalık yaymakta ise öldürmekten başka seçenek düşünülemez. Ama önüne arkasına bakmak gerekliliğinin olması da bizi bir seçime iter.

Öğrenmenin sürekliliği önemlidir ki; ortada bir can üzerinde karar alma kabiliyeti mevcutsa, o zaman kanıtlar umursanmalıdır. Bunu şuraya bağlayabiliriz;

Yoktur diyenlerin iddiası o bir insanın o sineği öldürme eyleminin veya umursamadan uyuyabilme eyleminin kendi seçimi değil tecrübeleri olduğu yönünde değil mi?

Bu kadar tecrübeye binaen hâlâ yetersiz kanıtla hüküm mevcut mudur? O zaman tecrübe dediğiniz de oynanabilir bir enstrüman olmaz mı?

Bana sorarsanız insanın seçemediği ve kontrol edemediği pekçok şey olmakla beraber insan hayatı seçimlerden ibarettir ve insan özgürdür.

Rousseau'nun şu sözleri manidardır;

"İnsan özgür doğar; oysa her yerde zincire vurulmuştur. Falan kimse kendini başkalarının efendisi sanır ama böyle sanması onlardan daha da köle olmasına engel değildir."
 
"İnsan özgür doğar; oysa her yerde zincire vurulmuştur. Falan kimse kendini başkalarının efendisi sanır ama böyle sanması onlardan daha da köle olmasına engel değildir."
İnsanı zincire vuran da kendisidir. Bir zorba karşısında ölmek dahil olmak üzere küçük veya büyük olumsuz sonuçlara katlanmayı göze alarak direnmeyi seçebilme güç ve iradesine sahip değil isek bu kendi seçim ve suçumuzdur.

Küçük veya büyük, az veya çok önemli/önemsiz şeyler için boyun eğiyorsak özgür değiliz mi demek oluyor? Yukarıdaki cümle bu bağlamda söylendi. Uç bir örnek olması asıl fikrin gözden kaçmasına neden olabilir.

Konu başlığı ''özgürlük'' kelimesi kullanılarak açıldığı için çıkmazda gibi geldi.

Aslında insan denilen varlığın seçim yapma yetisi var mıdır? veya yok mudur? şeklinde olmalı idi.

Özgür olmadığını savunanların savlarına bakarsak tüm dünya ve tüm dünya üzerindeki herbir toz zerresinin kontrolüne sahip olsalar bile özgürüm diyemezler. :)
 
Son düzenleme:
Çoğu şey bizim irademizin dışında gerçekleşiyor ve bizi de etkiliyor, gerçekleşen şeylere göre karar alıyoruz. Burada başka bir şey tarafından baskılanmak durumunda kalınınca da irademiz bizim değil bulunduğumuz duruma göre karar alınmış oluyor. Çok da bi olayı yok, herkes bunun farkında değil miydi? Ortalama bir 16 17 yaşındaki bir gencin sorguladığı ve bildiği şey bunlar.

Dünyada sadece biz yaşasaydık bütün her şeyi biz yapabilseydik belki özgür irade olabilirdi. Dünyada sadece biz yokuz, herkes var. Sonuç olarak özgür irade yoktur. Bu dincilerin birkaç oyunlarından bir tanesidir.

İnsanların seçim yetisi, karar alma, yönelme yetisi var. Peki bu kararın oluşmasında neler etkili? Neler etkiliyor bizi ki böyle karar veriyoruz? Kim sana özgür diyebilir? Şu an içinde bulunduğun düşünceler dahi özgür değil olamayacak da hiçbir zaman. Kendi kendinizi de gerektiğinden fazla özgürleştirmeyin, boşa bir çaba olacaktır. Çünkü çevremizden her zaman feyz alacağızdır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı