Technopat'ta Yardım İsteyecek Kişilerin Dikkatine

Katılım
9 Nisan 2023
Mesajlar
10.100
Makaleler
13
Çözümler
200
Yer
Hinohara Nishitama
Bu sitede görevli veya insanlara yardım etmek zorunda değilim. CTRL + W yaparak sayfayı kapatabilirim ve kimsenin beğenmediği, zevkime uygun şarkılarımla pek ala zaman geçirebilirim. Açarım bir de bizim Deus Ex'i, kendimi eğlendiririm. Bilgisayarda vakit geçirmemin pek çok farklı yolu var fakat emin olun bana en fazla keyif vereni birilerine yardım etme duygusu.

Fark ettiyseniz Linux forumunda açılan "Geberiyorum lan, beceremedim her şeyi elime yüzüme bulaştırdım. Ühü ühü" içerikli konuları açanlara yardım etmeye çalışıyorum. Fazlaca Linux bilgim yok ama bu site üzerindeki popüler forumlardan yardım edebileceğime inandığım tek forum Linux forumu. Biraz bir bilgim var elbette.

İnsanların karşılaştıkları problemler oldukça basit şeyler üzerine olduğu için pek çoğuna yardım edebiliyorum. Fakat mutlaka buna çok da benzer olmasa da yaklaşık şunun uzunluğunda bir muhabbet dönüyor.

+İmdat! Makinem açılmıyor!
-Allah Allah... Niye açılmıyor bir fikriniz olabilir mi?
+Ben ne bileyim?
-Sakin olun... Acaba kasayı geri monte ederken dış kasa ile anakart arasındaki kabloları doğru yerleştirdin mi?
______Uzun süren bir aradan sonra_______
-Makineyi fişe takın mı?
+Tamam halloldu sağ ol +repppppp

Buradaki sıkıntı yardım isteyen tarafın aceleci bir bakış açısıyla kendi makinesi üzerinde gerekli araştırmayı yapmamasıdır. "Ben sorunu yazayım da onlar bulur" tarzı bir bakış açısı işlerin daha zorlaşmasına ve dolayısı ile çözümün çok geç gelmesine neden oluyor. Tabii bizim gibi boş boş bilgisayar karşısında oturup yardım etmek isteyen kişiler için hiçbir sıkıntı yok. Sizin sorununuz bugünde çözülür, yarında çözülür olmadı gelecek yıl çözülür. Hiç mi hiç umurumuzda değil. (Biraz ukalalık yapıyorum, farkındayım ama benim taraftan olaya bakanlar bana hak verecektir.) Buradaki asıl zarar yardım isteyen kişinin kendisinedir?

Şimdi, işleri kolaylaştırmak adına yardım isteyecek kişilerin uyması gereken kuralları sıralıyorum. Uyup uymamak size kalmış, ama uyarsanız öncelikli olarak siz olmak üzere herkese yardımcı olmuş olursunuz.

  • Karşınızdaki kişinin telepati, telekinezi, astral seyahat ve durugörü gibi paranormal yetenekleri olmadığını hesaba katın. Olabildiğince açıklayıcı olun, bir sorunun binlerce sebebi olabilir ve yardım etmek isteyen kişi her an hepsini aklında tutamaz. Açıklayıcı olmaya çalışın ki yardım etmek isteyen bir kişi "Aha tamam, sorun bu. Benim başıma da gelmişti bu tarz bir şey" diyebilsin.
  • Linux'da olan bir sorunun her türlü komut sisteminde karşılığı vardır. Mesela diyelim Skype açılırken çöküyor, konsol üzerinden "Skype" yazarak Skype adlı uygulamanın başlarken ne tarz mesajlar gönderdiğini öğrenebilirsiniz. Bu tarz konsol çıktılarını açtığınız konuya gönderirseniz sorun bir kişi tarafından görüldüğü an çözülebilir. Yoksa öbür türlü "Çıktı alabilir miyiz?" şeklinde konu uzar ve hatta yukarıdaki gibi bir gereksiz muhabbet dönebilir.
  • Duygu mimiklerinizi katmadan, açacağınız konuyu okuyacak kişinin 35 yaşında evli bir adam olabileceğini hesaba katarak ciddi bir dille mesajınızı yazın. Biz sizin yakın dostunuz değiliz, yüz yüze bile gelmedik. "Abi salağım ben ya voltaj arttırdım makine açılmadı ne yapabilirim?" yerine "Overclock sırasında voltaj arttırdıktan sonra makine açılmadı" gibi sade, ciddi ve açıklayıcı bir dil tercih edin.



Mesaj eski bir Technopat üyesi tarafından yazılmış ancak daha sonra sanırım hesabı silinmiş. Hem anlatımını beğendiğim hem de bu şekilde konular arada sırada hala çıktığı için silinmiş konunun tekrar paylaşılmasını önermiştim ancak konuyu tamamen silmişler. Ben de tekrardan paylaşıyorum ki 9 yıl sonra tekrar okunabilsin.

Orijinal mesaj: Yardım İsteyecek Kişilerin Dikkatine | Technopat Sosyal

Bu mesajı görmemi sağlayan @MF'a teşekkür ederim. (@Lord Raiden)
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı