Linux'un Windows'a göre artıları ve eksileri

Katılım
3 Mayıs 2020
Mesajlar
4.064
Makaleler
1
Çözümler
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar son zamanlarda çok fazla Linux ve Windows kullanıcıları arasında kavga görüyorum. Bu benim sinirimi bozuyor ve bende bu yüzden dürüst bir şekilde bu konu hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. Böyle zamanlarda direkt bu konuyu karşı tarafa gönderebilirsiniz.

Not: Bu konu tamamen kendi linux/windows deneyimime göre düzenlenmiştir.

1- Oyun desteği:
Linux'ta çoğu oyunu proton sayesinde oynayabilirsiniz ama bu oyunlar pek de kararlı çalışmıyor. Özellikle ağır oyunları oynamak biraz zor örneğin ben GTA 5'i ve hatta bus driver isimli eski küçük bir oyunu da çalıştıramamıştım proton.db'de altın olarak gözükmesine rağmen çalıştıramamıştım. Tabii bazı oyunlar çalışıyor bazıları çalışmıyor. Linux'un native olarak desteklediği oyunları daha çok tavsiye ederim. ETS 2 veya Minecraft gibi.

2- Kullanım kolaylığı: Debian/Ubuntu tabanlı dağıtımlarda kullanım aynı Windows gibi. Kişiselleştirme ya da başka bir şey yapmak istemediğiniz sürece terminali açmanıza gerek bile yok kullandığınız süre boyunca. Fakat şuradan bir eksi kırmak istiyorum bir sorun yaşadığınız zaman Windows'a göre çözmesi 1000 kat daha sıkıntılı oluyor. Arch veya Gentoo'ya gelecek olursak bunlar zaten Linux'u çok kullanmış kişiler için. Neredeyse her zaman terminal kullanıyorsunuz ve bir sorun yaşadığınızda çözmesi iyi bir Linux kullanıcısına çok ta zor olmuyor.

3- Stabillik: bu sürüme göre değişiklik gösterir. Windows 10 çok stabil bir işletim sistemi fakat Windows 11 hiç stabil olmayan bir işletim sistemi kendi deneyimlerime göre. Debian/Ubuntu tabanlı sistemler stabil işletim sistemleridir. Arch'a döndüğümüzde ben Arch kullandım ve bin pişman oldum yüzlerce hatayla karşılaştım bu hataları çözmeye çalışırken Linux Kernel'ini çökerttim. Sonuç olarak şu an Windows kullanıyorum. Fakat dediğim gibi kendime göre böyle yıllarca Arch kullanıp sorun yaşamamış olanlarda var.

4- Yazılım desteği: bu konuda Linux'a puan vermek istiyorum çünkü her şeyin alternatifi var hiçbir sıkıntı çekmiyorsunuz. Ve bu alternatiflerin hepside açık kaynak ve ücretsiz olduğu için bence yazılım desteği konusunda Linux daha iyi.

5- Kişiselleştirme: bu konu hakkında konuşmaya gerek yok herhalde :D. Kişiselleştirmeye önem verip yapabildiğiniz tek şeyin duvar kâğıdı değiştirmek olmasını istemiyorsanız baştan aşağıya her türlü hayalinizdeki tasarımı dizayn edebileceğiniz ya da insanların yaptığını kullanabileceğiniz Linux'a hoş geldiniz!

6- Kaynak tüketimi: Windows saçma sapan Microsoft servisleri ile boşta 4-5GB RAM yiyen bir işletim sistemi. Ayrıca eski bilgisayarlarla uyumlu değildir yeni sürümleri ve Microsoft bu kullanıcıları yeni bilgisayar almaya zorlar. Linux'ta ise böyle değil saçma sapan servisler yok ve boşta 300-400 MB RAM yer. Eski bilgisayarlar ile fişek gibi çalışır ve günceldir.

7- Sürücü desteği: iki taraftada temel ihtiyaçlar olarak hiçbir sürücü sıkıntısı yoktur fakat markasız bir webcam veya markasız bir ışıklı klavye vb. aldığınızda Linux'a uygun sürücüsünü bulamayabilirsiniz.

Söylemek istediklerim: dediğim gibi iki tarafında artıları ve eksileri var ve bu konu tamamen benim yaşadıklarıma dayanarak hazırlandı. Windows'u gömmek te uygun değil Linux'u gömmek te uygun değil. Sormak istediğiniz her soruyu sorabilirsiniz. İyi günler!
 
Sürücü desteği konusunda yazdığına katılmıyorum. Creative Z ses kartım var ve Linux için uyumlu sürücüsü yok. Bu yüzden sorunlu çalışıyor.
 
Linux'da oyun, program, sürücü destekleri berbat.

Ben sürücü desteği konusunda sorun çekmedim. Kullandığım programlar konusundada hiç sorun çekmedim. Her şeyin alternatifi var olmasa bile Wine ile açıyorum. Oyun desteğine gelirsek evet biraz oyun desteği çok da iyi değil.
 
Herhalde, Tempestian'ın o trol gönderisinden sonra bunu yapmaya karar verdin değil mi?

Linux'de şu an yaşadığım en büyük eksi oyunlarıma Türkçe yama kuramıyor oluşum. Onun dışında harika çalışıyor.

Artıları olarak söylemek isterim ki özelleştirme kısmı sadece görsel bakımdan ibaret değil. Windows'da var mı bilmiyorum ama kendi klavye kısayollarınızı oluşturabilir ve o kısayola istediğiniz şeyi atayabilirsiniz. Farenizin konumuna göre komutlar ayarlayabilirsiniz.(Ekran 8 tarafına fareyi götürünce çalışmasını/ olmasını istediğiniz bir özellik. Çok kullanışlı. )

Bunlar Windows'da artık var mıdır bilmiyorum. Ben Linux kullanmaya başladığımda Windows 11 yoktu. Ayrıca ona rağmen Windows 10'un bol bloatware'li ve çok fazla kullanıcı verisini ihlal ettiğini unutmamak gerekir. Kendi programları olan Defender'in bile kaynak canavarı olduğunu bilmeyen yoktur.
 
Son düzenleme:
Ben sürücü desteği konusunda sorun çekmedim. Kullandığım programlar konusundada hiç sorun çekmedim. Her şeyin alternatifi var olmasa bile Wine ile açıyorum. Oyun desteğine gelirsek evet biraz oyun desteği çok da iyi değil.
Bana Solidworks, Visual Studio ve Photoshop gerekiyor, destek yok. Ayrıca Acer NitroSense olmadığı için fan ayarlayamiyorum. NBFC configi de yok.
 
Sürücü desteği konusunda yazdığına katılmıyorum. Creative Z ses kartım var ve Linux için uyumlu sürücüsü yok. Bu yüzden sorunlu çalışıyor.
Birkaç alternatif ses sağlayıcısı denediniz mi acaba? Alsa,PulseAudio,Pipewire gibi. Bazen değiştirmek epey güzel oluyor.

Bana Solidworks, Visual Studio ve Photoshop gerekiyor, destek yok. Ayrıca Acer NitroSense olmadığı için fan ayarlayamiyorum. NBFC configi de yok.
Fanlar gibi hardware işleri için bazı modüller var.
Diğerleri de Bottles ile çalışıyor olması lazım.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı