FPS oyunları ağırlıklı sistemde TN panele geçilmeli mi?

Son düzenleme:
TN hala en hızlısı. Belki TN kadar hızlı IPS'ler vardır ama 2x fiyat ödemeye hazır olun. Monitörde hız denince sadece tepki süresi anlaşılmış ama kimse giriş gecikmesinden bahsetmemiş. Onu da geçtim 1ms GtG yazan her monitörün tepki süresinin aynı olduğunu mu sanıyorsunuz?

Philips 242V8A 75Hz, 4ms GtG, IPS monitörden LG 24GN53A-B 1ms GtG, 144Hz, TN'ye geçtim. Hem giriş gecikmesi hem tepki süresi açısından bayağı hızlı bir monitör denebilir. Philips'e göre çok fark yarattı. Tabii ki 144Hz olması bunda büyük bir etken. Oyunlarda cidden akıyor.

Görüntü kalitesi konusunda başta bayağı korkmuştum. Ama renkler ve keskinlik açısından Philips ile aralarında çok az fark gördüm. TN'ler her ne kadar IPS'ler kadar yatırım görmese de yine de ilerlemişler denebilir.

Yine de TN olduğu gerçeği değişmiyor. Evet bayağı hızlı. Aldın mı oyunda hız açısından kafan rahat oluyor. Ama görüntü kalitesi açısınsan 2 büyük eksi gördüm ben:
1) Philips 1000:1 tipik IPS kontrastındaydı. LG' ise TN'ler içerisinde iyi sayılabilecek yine 1000:1 kontrasta sahip. Ama Philips IPS olmasına ve ikisi de aynı kontrasta sahip olmasına rağmen LG olan yanında grimsi kaldı. Siyahlar hala kötü.
2) En büyük eksisi bu. Hala görüntüleme açıları çok kötü. Direk karşıdan bakmadığınızda görüntü cidden kötüleşiyorlar. Hatta biraz daha büyük olsa karşıdan baktığınızda bile kenarlar renk değiştirecek.

Sonuç olarak uygun fiyata tercih edilebilir. Ya da "Bana sadece hız lazım gerisi çok da önemli değil. Ghosting şu bu uğraşmayayım." diyorsanız alınabilir. Ama aradaki hız farkı sizin için önemli değilse ve bütçeniz IPS'e yetiyorsa IPS tercih etmek çok daha mantıklı. Sadece "FPS ağırlıklı oynanıyor" diye TN alınmaz bence.

Ek: Rekabetçi oynuyorsanız Freesync açmanızı önermem. Bir miktar gecikmeyi arttırır. FPS ve HZ yüksek olmasına rağmen görüntünün yeterince hızlı olmaması frametime'ın yüksek olmasından kaynaklanır genellikle.
 
Son düzenleme:
Millet ne atmış tutmuş bilmeden. Çoğunun TN kullanmadığına ya da en son seneler önce kullandığına eminim.

TN hala en hızlısı. Belki TN kadar hızlı IPS'ler vardır ama 2X fiyat ödemeye hazır olun. Monitörde hız denince sadece tepki süresi anlaşılmış ama kimse giriş gecikmesinden bahsetmemiş. Onu da geçtim 1ms GtG yazan her monitörün tepki süresinin aynı olduğunu mu sanıyorsunuz?

Philips 242v8a 75Hz, 4ms GtG, IPS monitörden LG 24GN53A-B 1ms GtG, 144Hz, TN'ye geçtim. Hem giriş gecikmesi hem tepki süresi açısından bayağı hızlı bir monitör denebilir. Philips'e göre çok fark yarattı. Tabii ki 144Hz olması bunda büyük bir etken. Oyunlarda cidden akıyor. Ghosting yok.

Görüntü kalitesi konusunda başta bayağı korkmuştum. Ama renkler ve keskinlik açısından Philips ile aralarında çok az fark gördüm. TN'ler her ne kadar IPS'ler kadar yatırım görmese de yine de ilerlemişler denebilir.

Yine de TN olduğu gerçeği değişmiyor. Evet bayağı hızlı. Aldın mı oyunda hız açısından kafan rahat oluyor. Ama görüntü kalitesi açısınsan 2 büyük eksi gördüm ben:
1) Philips'im 1000:1 tipik IPS kontrastındaydı. LG'im ise TN'ler içerisinde iyi sayılabilecek 1000:1 kontrasta sahip. Ama Philips IPS olmasına ve ikisi de aynı kontrasta sahip olmasına rağmen LG olan yanında grimsi kaldı. Siyahlar hala kötü.
2) en büyük eksisi bu. Hala görüntüleme açıları çok kötü. Direk karşıdan bakmadığınızda görüntü cidden kötüleşiyorlar. Hatta biraz daha büyük olsa karşıdan baktığınızda bile kenarlar renk değiştirecek.

Sonuç olarak uygun fiyata tercih edilebilir. Ya da "bana sadece hız lazım gerisi çok da önemli değil. Ghosting şu bu uğraşmayayım diyorsanız alınabilir. Ama aradaki hız farkı sizin için önemli değilse ve bütçeniz IPS'e yetiyorsa IPS tercih etmek çok daha mantıklı. Sırf FPS ağırlıklı oynanıyor diye TN alınmaz bence.

Ek: Rekabetçi oynuyorsanız FreeSync açmanızı önermem. FPS ve Hz yüksek olmasına rağmen görüntünün yavaş gelmesi Frametime'ın yüksek olmasından kaynaklanır genellikle.

Teşekkür ederim dostum. IPS'e para bayılacağız galiba. Bana hem G-Sync hem IPS 23'-24, 5 arası 165 Hz bir monitör lazım. Tavsiyen var mı? Forum atmadan önce ASUS VG258QR alacaktım TN olarak bayağı tepki gördü elimdeki VA panel Gamepower mark M20 165 Hz ama dediğim gibi ghostingden mi kaynaklı o akıcılığı vermiyor Hz sanki 70 gibi. Valorant CS:GO gibi oyunlarda o kadar sistem dizip de tittreme ghosting ve akıcısız bir oyun oynamak açıkçası istemem oynanışımı da etkiliyor oyuna Ara verip film dizi başlamak iki bir şeyler izlemek de illaki olacak TN bu durumda geride kalıyor galiba.
 
Ara verip film dizi başlamak iki bir şeyler izlemek de illaki olacak TN bu durumda geride kalıyor galiba.
Yine izlersiniz. Dediğim gibi iyi bir TN, IPS kadar kaliteli görüntü vermese de çok sırıtmaz. Yani abarttıkları gibi değil. O eski TN'lerdi.
Ayrıca sonuç olarak IPS'de de TN'de de gün ışığında karanlık filmler düzgün izlenmez. Karanlık bir ortamda da uzun süre parlak monitör ışığına bakmanızı da önermem.

Ama iyi bir IPS'de Gamepower'da yaşadığınız sorunu yaşamayacağınızdan ve hızı da e-sprocu falan olmadığınızdan size yeteceğinden TN yerine IPS almak daha mantıklı. Hele de bütçeniz el veriyorken.
VA panel Gamepower mark M20 165 Hz ama dediğim gibi ghostingden mi kaynaklı o akıcılığı vermiyor Hz sanki 70 gibi.
Ghosting arkasında bıraktığı ize denir. Ama evet, dandirik bir monitörde böyle sorunlar yaşayabilirsiniz. Hele aldığınız kötü marka monitör VA ise daha fazla olabilir. Çünkü sanılanın aksine VA oyun için en yavaş paneldir. Kesinlikle FPS ağırlıklı sistemde ucuz bir VA önermem. Tabii ki bu sorun sadece monitörden değil başka şeylerden de kaynaklanabilir. Valoranta girip MSI Afterburner ile benchmark kaydı yapıp buraya atarsanı en azından değerlerinizi kontrol edebiliriz.
Bana hem G-Sync hem IPS 23'-24, 5 arası 165 Hz bir monitör lazım.
Açıkcası G-sync hakkında bilgim yok. Ama ben Apex oynarken Frametime artıyor diye Freesync'i devre dışı bırakıyorum.
Monitör önerisi yapamayacağım maalesef. Takip etmiyorum fiyatları modelleri.
 
Elimde Gamepower mark 20 var. Alıcısı var bin TL daha verip TN ASUS'a geçmeli miyim?
Tabii ki de ASUS sunduğu teknolojiler olsun panel farkı kalite farkı olsun arasında uçurum var en önemlisi G-Sync destekli. TN panel beni korkutuyor. Genellikle FPS oyunu oynuyorum arada bir video film izlerim.

Bir soru daha RTX 3060 var FreeSync çalışıyor G-Sync monitöre geçtiğimde akıcılıkta yırtılmada etki olur mu?

ASUS - epey.
GAMEPOWER - epey.

TN panel kesinlikle tavsiye etmem monitörüne az bir şey güneş vursa doğru düzgün göremiyorsun ekranı.
 
G-SYNC destekli mi hocam?

G-SYNC desteği yok galiba.

Dostum benim monitörüm şu.


VA panel ve ghosting yok yani her VA panelde ghosting olmaz. FreeSync premium destekli ama aynı zamanda G-SYNC de destekliyor görselde de gördüğün gibi monitörden monitöre değişiyor anlıyacağın.
 

Dosya Ekleri

  • monitör.PNG
    monitör.PNG
    20,3 KB · Görüntüleme: 6
Dostum benim monitörüm şu.


VA panel ve ghosting yok yani her VA panelde ghosting olmaz. FreeSync premium destekli ama aynı zamanda G-Sync de destekliyor görselde de gördüğün gibi monitörden monitöre değişiyor anlayacağın.

Aynı fiyat bandında garantili faturalı Gigabyte G24 F2 180Hz OC SS IPS adaptive, Free, Free premium Sync destekli monitor buldum o monitörde akıcılık yakalayabilir miyim sorun olur mu bilgisi olan var mı?
 

Geri
Yukarı