Elektrik kesintisinden sistemi korumak için tavsiyeler

Ali Çelik

Kilopat
Katılım
26 Mart 2016
Mesajlar
548
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Sistemim 750w PSU'dan güç alıyor. Bulunduğum bölgede sürekli elektrikler kesiliyor, sistemin zarar görmemesi için akım kontrollü priz aldım ve onu kullanıyorum. Yalnız bu akım kontrollü priz sadece elektrik dalgalanmasını önlüyor sanırım. Kesintisi sırasında kontrolsüz bir şekilde kapanan bilgisayarın donanımları yine zarar görebilir mi? Yani kesintisiz güç kaynağı almama gerek var mı yoksa akım kontrollü priz sistemi korumaya yeterli mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Elektrik kesintisi olduğu an bilgisayarın kapalıysa sorun teşkil etmez fakat yinede kullanmadığın zamanlar fişini çekmeni öneririm. Bilgisayarın açıkken elektrik giderse yeni nesil anakartlarda sorun çıkarma ihtimali düşük fakat sen yinede kesintisiz güç kaynağı al en azından bilgisayarını kapatmak için vaktin kalır.
 
Korumalı priz al. Bizim evde her prizde var. 30-40 lira bir şey fiyatı. Kaliteli olanından al yoksa oda kurtarmaz. Elektrik gittikten 3-5 saniye sonra sistem kendini kapatıyor, korumalı olandan bahsediyorum. Aniden elektrik geldiğinde de öyle. Kullanmazsan aniden elektrik geldiğinde buzdolabı, televizyon vs yanabilir.
 
Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar. Sanırım akım korumalı priz almak yerine doğrudan UPS almam daha mantıklıymış. Neyse artık şimdi birde UPS almam gerekiyor, fakat UPS alırken nelere dikkat etmem gerekiyor? Sistemim 750w güç çekiyor anlık olarak bu gücü verebilecek ve elektrik kesintisinden sonra sistemi kapatmam için bana minimum 5-10 dakika zaman tanıyacak bir UPS tavsiye edebilir misiniz?
 
Konu biraz eskimiş ama benim bulunduğum bölgede özellikle bu ara çok elektrik kesintisi olmaya başladı. Forumda arama yaparken bunu buldum tesadüfen.

Öncelikle: akım koruyucu prizler sanıldığı gibi gecikmeli güç sağlayamayacağı gibi elektrik dalgalanmalarına karşı da cihazları korumaz. Zira elektrik dalgalanması %99,9 Voltaj üzerinden olur. Voltaj düzenlenmesi için de Regülatör denilen cihazlar kullanılır. Regülatörler UPS işlevi görmez. Ancak son yıllardaki UPS'lerin çoğunun regülatör özelliği de vardır. Bunun yanısıra yine son yıllarda üretilen pek çok cihaz zaten regülatör yahut UPS olmada da 160-180 Volta kadar yaşanan düşmelerde sorun yaratmayacak şekilde üretilmektedir.

Yani: akım kontrollü priz sisteminizi korumaz. Peki ne işe yarar? Parazitlerden, yıldırım gibi manyetik alan etkilerinden yahut anormal akım yükselmelerinden koruduğunu iddia ediyor. Yani bir cihazı binde bir ihtimalle arıza yaratabilecek sayılı durumdan korursa korur.

Diğer sorunuza gelince: UPS'lerin VA yahut Watt değerleri ne kadar süre gideceği ile alakalı değildir. UPS'in içindeki akünün/akülerin Amperi bunda belirleyicidir. Alırken içindeki akü sayısı ve bunların Amperi ile ilgili bilgi edinmeye bakın.
 
PC sisteminin korunması için bildiğim kadarıyla voltaj dalgalanmasına karşı ana kart ve güç kaynağı kullanmak yeterli. Aktif PFC diye geçiyor sanırım. Çoğu güncel ana kart ve PSU'da var. MSI H110M Pro en giriş seviyesi, en ucuz DDR 4 ana kartlardan biri olmasına rağmen voltaj koruması var. Corsair VS450 pek yeni bir PSU olmamasına rağmen voltaj koruması var.
 
Anakartlar ve kaliteli psular zaten korumalı eksra bi şey yapmana gerek yok çok tedirgin oluyorsan kesintiden sonra şalteri indir zarar genelde yüksek akımlı elektrik verildiginden dolayı olur onada razı degilsen kesintisiz güç kaynagı al tuzlu biraz ama bence kafana takmana gerek yok anakart ve psu kaliteli ise sorun yaşamazsın.
 
Aku kullan elektrik kesilse bile 10-15 dakika boyunca aku sayesinde sistem acik kaliyor elektrigi akuden aliyor buda ani kapanmalarin onune geciyor ben yillardir aku kullaniyorum.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı