Türklerin VA panele ön yargılı olması

Hocam ben IPS panelciyim, belki bazı VA paneller IPS'i geçebilir ama bu konuda önyargılıyım canlı renk seviyorum sonuçta profesyonel bir oyuncu değilim. Ama anlayışta gösteririm yani 😁
 
Hocam insanlar zaten amaca göre VA, TN veya IPS alınmaz diyor.

Adam valorant için monitör bakıyorum diyor. Paylaştığı monitör 1ms IPS ama kullanımda ms değerlerinin 1 ile alakası yok.

Başkası kaliteli hikâyeli oyun için monitör konusu açmış attığı panel VA düz ekran. Düz ekran alacaksan IPS'in renkleri daha kaliteli diyorlar ama kavisli istiyorsan VA alman daha mantıklı diyorlar.

Açıkçası renk takıntısı olan birisi varsa HDR'ın IPS monitörlerde daha iyi performans gösterdiği bir gerçek. Ben 4 5 yıl boyunca kavisli VA kullandım renklerden gayet memnundum hiçbir sıkıntı yaşamadım ancak geçtiğimiz sene IPS bir monitör satın aldım ve o zaman işte IPS ile VA arasındaki renk farkını anladım. VA panelli monitörün diğerine göre daha solgun duruyordu.

Geçenlerde kavisli ekranımı değiştirip aynı boyutlarda 2. Bir ekran almak istedim ve IPS olarak samsungdan bir monitör oldum. Renkleri 1. Monitörümdeki gibi değildi ama IPS bir monitördü aynı performansı vermiyordu ama renkleri VA panelden biraz daha canlı duruyordu.

Hepimiz buraya kadar hem fikiriz, sorun buradan sonra başlıyor işte. Bir kişi FPS dereceli oyunlarda rank kasacağım diyorsa VA veya IPS almasının anlamı yok çünki rakipleri TN panel kullanıyor olacaklar ve aralarında gecikme performansı açısından gerçekten farklar oluyor. Film ve oyun oynayacak birisi VA ve IPS gayet iyi uyar. Grafik tasarımcı birisininde IPS alması gayet mantıklı olur çünki TN panel alırsa maalesef renklerin doygunluklarını doğru olarak göremeyebilir.

Bu söylediklerim derme çakma monitör üreten firmalar için değil Viewsonic, Samsung, Benq veya AOC gibi monitör piyasasında tecrübeli firmalar içindir.
Gecikme olarak baktığımızda bugün OLED panelleri de konuşuyor olmalıyız. Renklilik, Kontrast, Gecikme değerlerine bakıldığında aynı yenileme hızı değerinde OLED ile yarışabilecek bir panel yok gibi.
 
Bu söylediklerim derme çakma monitör üreten firmalar için değil ViewSonic, Samsung, BenQ veya AOC gibi monitör piyasasında tecrübeli firmalar içindir.

+Dell

Gecikme olarak baktığımızda bugün OLED panelleri de konuşuyor olmalıyız. Renklilik, kontrast, gecikme değerlerine bakıldığında aynı yenileme hızı değerinde OLED ile yarışabilecek bir panel yok gibi.

Evet yok ama maalesef ki Türkiye şartlarında konuşabilecek fiyatlarda değiller.
 
VA paneller gecikme konusunda daha uygun değiller mi? Hatta IPS'ler gecikme konusunda VA'lar kadar başarılı olmadığı için fiyat varkı daha da açılır ve Fast IPS diye ayrı bir panel teklonojisi sunulmuştur.

Yanlışsam düzeltin.

Bunun dışında dediklerinize katılıyorum.
Bunu zamana yayacak olursak birkaç yıl öncesine kadar dediğiniz doğruydu. Ancak bugün baktığınızda pek çok IPS panel VA panele göre gecikme olarak öndedir. IPS'i önde kılan şeylerden biri de hareketli görüntülerdeki stabilitesidir. Black Smearing veya Ghosting konusunda teknolojisi gereği IPS daha iyi sonuçlar verir. Olay sadece gecikme değil akıcılıktır da aynı zamanda. IPS paneli geliştirerek Fast IPS üretebildiler ama VA bir yerde tıkandı gerisi gelmiyor artık. Yani VA panel doyum noktasına ulaştığı ve geliştirilemediği için IPS'in gerisinde kaldı ve artık bu yüzden çok tercih edilmiyor.
 
Bunu zamana yayacak olursak birkaç yıl öncesine kadar dediğiniz doğruydu. Ancak bugün baktığınızda pek çok IPS panel VA panele göre gecikme olarak öndedir. IPS'i önde kılan şeylerden biri de hareketli görüntülerdeki stabilitesidir. Black smearing veya ghosting konusunda teknolojisi gereği IPS daha iyi sonuçlar verir. Olay sadece gecikme değil akıcılıktır da aynı zamanda. IPS paneli geliştirerek Fast IPS üretebildiler ama VA bir yerde tıkandı gerisi gelmiyor artık. Yani VA panel doyum noktasına ulaştığı ve geliştirilemediği için IPS'in gerisinde kaldı ve artık bu yüzden çok tercih edilmiyor.

Fast IPS için dediğiniz doğru olabilir ama IPS için dediğiniz doğru değil maalesef.
 
Kaliteli bir VA panel bulmak pek zor değil, bulursanız black smearing ve ghosting yaşamazsınız.
İşin özeline girdiğinizde her teknolojinin iyisi ve kötüsü var. İyi VA panellerin maliyeti standart bir IPS panelden çok daha yukarıda. Diyelim ki Black Smearing ve Ghosting yaşamadım bu sefer de gecikme değerleri ve renk konusunda tatmin etmeyecek. Gecikme değerlerine sadece maksimum yenileme hızında bakmamak gerekiyor. VA paneller 60 Hz ve altına düştüğünde ciddi derecede gecikme yaratıyor.
 
İşin özeline girdiğinizde her teknolojinin iyisi ve kötüsü var. İyi VA panellerin maliyeti standart bir IPS panelden çok daha yukarıda. Diyelim ki Black Smearing ve Ghosting yaşamadım bu sefer de gecikme değerleri ve renk konusunda tatmin etmeyecek. Gecikme değerlerine sadece maksimum yenileme hızında bakmamak gerekiyor. VA paneller 60 Hz ve altına düştüğünde ciddi derecede gecikme yaratıyor.
Kaliteli bir IPS ve kaliteli bir VA denedim. Arada gecikme farkı asla göremedim. Gözle pek fark edilecek bir gecikme değil bahsettiğiniz. Karakter 1 sn gecikmeli gelmiyor yani. Renk konusunda sorun yaşanmaz eğer ki panel kaliteli ise. sRGB değerleri önemli dediğiniz için. Kontrast zaten çok iyi VA'larda ki VA'nın olayı o.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı