Yazılım okumadan yazılım öğrenilir mi?

Öyle yorumlar var ki ilginç... Okulunu okumadan yazılımcı olunmaz diyenler 9 senede mezun olup zar zor iş bulanlar sanırım. Yazılım diye bir bölüm yok, bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği var. Mühendislik ve yazılım bambaşka şeyler. Sen oturup frontend ya da backend geliştirici olacağım diyorsan gayet olup. Ben yazılım mimarı olacağım diyorsan iş başka yerlere kayıyor. Kendi başarısızlıklarınızı başkalarının umudunu kırmak için kullanmayın.
 
Bu arkadaş dediklerinde kesinlikle haklı ama bu arkadaş ya yaşı büyük dolayısıyla sektöre eskiden girmiş bir arkadaş ya da gerçekten disiplinli çalışan ve bilgisi fazla bir arkadaş. Yani her dışarıdan kendini geliştiren bu arkadaşın yaptıklarını yapamaz çünkü sadece ülkemizde değil dünyada artık özellikle mühendislik alanları kurtlar sofrasına dönmüş vaziyette siz kendinizi geliştirmiş 1 yazılımcı olabilirsiniz ama dünyanın dört bir yanından ayrıca sizin ülkenizden binlerce kendini geliştirmiş üstüne bu konuda dünyanın en iyi 1000 okulundan birinden mezun olmuş insanlarla rekabet etmeniz gerekecek.


Yurt içinde artık çok fazla gerçekten kaliteli eğitim veren yazılım mühendisliği bölümleri açıldı ve nedense üniversite okumadan kendini geliştirmeyi planlayan arkadaşlar bu mühendislikleri kazananların hep 4 senesini sadece okul dersleri için uğraşarak geçirdiğini, kendilerini geliştirmediklerini, projeler yapmadıklarını ve firmalarda staj, kısa süreli çalışma veya direkt çalışma gibi olaylarla geliştirmediğini zannediyor. Eğer gerçekten bu işe bir hevesiniz varsa sınava adam gibi hazırlanıp bir bölüm kazanın, çünkü kendi kendine çalışarak kendini gerçekten geliştirebilecek adam o üniversite sınavını da hayli hayli yapar. Eğer yapamıyorsa demektir ki kendi kendine yazılım alanında da geliştirecek disipline, çalışma bilgisine ve altyapıya sahip değildir.
Yaşım büyük değil. 23 yaşındayım 15-16 yaşımdan beridir sadece çok çabaladım ve kararlarımda hep kesin oldum üniversite de iken bile hep kendimi geliştirdim derslere gitmediğim oldu evde kendim bir alanda geliştirmek için. Okula bir süredir gitmiyorum çünkü zamanımı alıyor ve öğretilen hiç bir şey olmuyor. Matematik, algoritmalar temel dersler bunlar önemli hep söylediğim gibi fakat bunları öğrenmek için de okul şart değil. İnsanın kendi azimi olursa ve isterse yapabilir. Normal bir öğrenciden kat ve kat fazla çalıştım fazla araştırdım. Üniversitedeki sınıftakiler yatarken ben yine evde kendimi geliştirdim. Kendini geliştirmediğin sürece hiç bir şey olamazsın. Hedefin olacak ve onun için çabalayacaksın. Azimli olduktan sonra her şey oluyor.
 
Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, yazılım sektörü diğer meslekler gibi değil. Sürekli olarak kendini geliştirmen gerekiyor. Belli bir yazılım dilinde uzmanlaşman yetmiyor, İngilizce şart. Bak olmalı demiyorum %100 şart. Eğer İngilizce olmazsa yeteri kadar ilerleyemezsin.
 
Bu noktada da artık ChatGPT devreye giriyor. Ben okuluna gittim yine de kendim öğrendim. Derste 3+5 öğretim sınavda Google yapmanı istiyorlar zaten. Evet bu yaşandı bu arada.
Usta çırak ilişkisi önemli. Bana göre okul daha iyi. ChatGPT yanlış cevap veriyor bazen. Böyle olduğunu söylersek hocanın öğretmesi daha mantıklı.

Ayrıca, öğretim üyesi ChatGPT'den daha iyi bilir. Tabii ChatGPT bilgi haznesi daha geniş ama öğretim üyesi kadar iyi değil.

Benim görüşüm bu şekilde. Başkası karşıt düşüncede olabilir.
 
Burada ki asıl olay anlam karmaşası olması. İnternetten öğrenerek programlamacı olursunuz, mühendis değil. Üniversitelere de yine sallanmış konuda gördüğüm kadarıyla. Üniversite sadece okumaya gittiğiniz yer değil bağlantılar kurduğunuz, sizinle aynı düşünceyi paylaşan öğrencilerle öğrenim gördüğünüz yerine göre pırlanta gibi bir fırsattır.

Üniversite okumadan olur ancak tamamen kişiye kalmış bir durum. Kendisinde o iradeyi buluyor mu? Hobi olarak yaklaşılmamalı bu işe. Yol çok çetrefilli ne yazık ki.
Üniversitenin kurduğu bağlantılar çoğunlukla hocaların açtığı şirketlerde gönüllü stajyer adı altında kölelik yaparsan erişebileceğin erişsende hep para için çalıştıran insanlardan oluşan kişiler. Hiç bir okuldan bağlantı kurmadım fakat en iyi şirketlerden bağlantılarım var.
 
Ki geliştirme konusuna gelecek olursak üniversite eğitimi ne kadar kötüde olsa o eğitim senden eninde sonunda istenecek. Aşırı iyi bir yazılımcı değilsen bir şirkette eğitimin olmadan senior olman imkansıza yakın.Junior olabilirsin ve ya online çalışabilirsin.
 
Usta çırak ilişkisi önemli. Bana göre okul daha iyi. ChatGPT yanlış cevap veriyor bazen. Böyle olduğunu söylersek hocanın öğretmesi daha mantıklı.

Ayrıca, öğretim üyesi ChatGPT'den daha iyi bilir. Tabii ChatGPT bilgi haznesi daha geniş ama öğretim üyesi kadar iyi değil.

Benim görüşüm bu şekilde. Başkası karşıt düşüncede olabilir.
ChatGPT yazılımda bir şey yapamıyor. Kafası çok karışıyor. 4'ü denemedim ama alması gereken çok yol var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı