JAA - EASA - FAA Nedir?

Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
14.323
Makaleler
7
Çözümler
83
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Havacılık Sektörü
Profil Kapağı
1522248089
Bugün size bana çok sorulan ve ilk zamanlar benimde kafamı karıştıran bu üç otoritenin ne olduğunu ve farklarını anlatmak istedim sizlere. Bu üç kurum şu anda dünya genelindeki havacılık otoriteleridir. Lisanslama ve yetki belgeleri konusunda pilotluk, bakımcılık, yer servisleri gibi konularda belirli standartlar getirerek yetkilendirme yaparlar. Yani havacılık sektörüne girecekseniz eğer yolunuz buralardan geçecek demektir. Şimdi bunların ne olduğunu açıklamak istiyorum sizlere.

JAA: Joint Aviation Authority. Bu kurum Avrupa bölgesinde kurulan ve çevre ülkelerinde dahil olduğu bir kurumdur. Bizim ülkemizde şu an bu kuruma dahildir. Ama Avrupa Birliği'nin kurulmasından sonra havacılıkta da avrupa kendine yeni standartlar getirdi ve EASA'yı oluşturdu. Şu anda avrupa ülkeleri havacılık kurumları JAA'dan ayrılıp EASA'ya geçiş yaptılar ve standartlarını yenilediler.

EASA: European Aviation Safety Agency. Önceki konuda da belirttiğim gibi Avrupa Birliği ülkeleri gelişen havacılık sektöründe eski sistem olan JAA'da kendilerine uymayan aksaklıklar tespit ettikten sonra yeni bir sisteme geçiş yaptılar. EASA sistemine sadece Avrupa Birliği üyeleri dahil olabiliyor. Yani siz her şartı kabul etseniz bile Avrupa Birliği ülkesi değilseniz gene dahil olamıyorsunuz. Maalesef bizim ülkemizde EASA'ya dahil olamıyor. Fakat önceden JAA ülkesi olduğumuz için EASA lisanslı kişiler bizim ülkemizde lisans değişikliği yapmadan rahatça çalışabiliyorlar. Fakat bizim gibi JAA ülkeleri yabancı ülkelerde çalışmak istediklerinde "convert licence" dediğimiz olaya takılı kalabiliyorlar. Yani lisansınızı EASA veya FAA lisanlarına değiştirmek için bir takım sınavlara girmeniz gerekiyor.

FAA: Federal Aviation Administration. Amerikan Havacılık otoritesidir. Amerikan sistemine göre ayarlanmış ve çevre ülkelere ve bazı Asya ülkelerinde kullanılmaktadır. FAA lisansı alabilmek için Amerika'da bir uçuş akademisine gitmeniz gerekmektedir. EASA ve FAA eğitimleri farklılıklar gösterdiği için tam olarak birbirlerinin yerine sayılamıyorlar.

Yukarıda üç sistemide size elimden geldiğince açıklamaya çalıştım arkadaşlar. Lisans değişimi konusuna geri gelecek olursak eğer gördüğüm kadarıyla EASA'dan FAA'ye geçiş yapmak daha kolay gibi görünüyor. Sebebi EASA'nın biraz armutun sapı üzümün çöpü mantığında çalışmasıdır:) Bu yüzden FAA lisansını EASA lisansına çevirmeye kalktığınızda sizden daha fazla talepte bulunuyorlar.

Ülkeler kendi havacılık sisteminde hangi lisansların çalışabileceğini açıklamaktadır. Mesela bazı ülkeler üç lisansıda kabul ederler. Bazıları sadece EASA-FAA lisansları kabul ederler. Bazıları ise sadece bağlı oldukları lisansları kabul ederler. Bu durum ise işe başvuruda gereklilikler kısmında geçerli lisans tipi kısmında açıklanmaktadır.

Türkiye'deki uçuş okullarına gelecek olursak, size "Biz EASA lisansı veren bir kurumuz" diyen okullar size ilk yalan söyleyen okullar olacaktır. Biz henüz Avrupa Birliği ülkesi olmadığımız için bu lisansı size veremezler.

Mümkün olduğunca ve bilgim dahilinde bu karmaşık konuyu size anlatmaya çalıştım arkadaşlar. Aklınıza takılan veya sormak istediğiniz konular veya sorular olursa sorabilirsiniz.

Çok uzatıp sıkıcı hale getirmek istemiyorum:) Teşekkürler okuduğunuz için:)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Havacılık konu başlığını canlı tutan her konu için teşekkür ederim. Okurken zevk alıyorum. Emeğinize teşekkürler :D
Okuduğun için ben teşekkür ederim. Elimden geldiğince paylaşmaya çalışıyorum. Malum karmaşık ve hatayı kaldırmayan bir sistem. yardımcı olmak gerek birbirimize:) Aklınıza gelen olur yada sormak istedikleriniz olursa çekinmeden ya konuların altında yada yeni konu açarak sorun lütfen. Mesela şu konuyuda açıklar mısınız dediğiniz olursa. Sevinirim bende.

Moderatör değilim ama elimden geldiğince artık:)
 
Hemen sorayım o zaman :D Flight Simulator X Steam Edition almak istiyorum ama yaz indirimlerini bekliyorum. Sizce Flight Simulator X benim gibi bir havacılık tutkununun yüreğine biraz olsun su serpiştirir mi? Sevindirir mi idare eder mi? Teşekkür ederim :D
 
Ben Flight Simulator X kullandım. Evet görsellik güzel. Ama biraz bazı noktalarda "arcade" kalıyor (çok özür dilerim Türkçe'sini bulamadım:) ). Yani simülatör olmaktan çok yapay kalıyor. Benim tavsiyemi istersen ben X-Plane kullanıyorum. X-Plane simülatörde rüzgar oranlarından basınca, bulut katmanlarından kuş sürülerine kadar herşeye müdahale edebiliyorsun. X-Plane görsellik olarak mükemmel değil. Ayarlardan mükemmel yaparsan kullanamayacak hale gelebilirsin. Sanırım Render işi biraz aşırı bu simülatörde:) Ama mesela senaryonu yazabiliyorsun ben onu seviyorum en çok. Mesela uçuşun 20. dakikasında motor yangını verebiliyorsun veya 3000 ft. yükseklikte aileron donması arızası verebiliyorsun. Bence daha etkili bir olay-senaryo sağlayabiliyorsun. Denemelisin ama 50GB olması lazım indirmesi biraz çileli:)
 
Hocam indirmesi kolayda steamde çok pahalı oyun. Ayrıca aldığımızı düşünelim, R7 240 ile o oyunu ne derecede oynayabilirim onu da bilmiyorum maalesef. Sizce almalı mıyım? Oynatır mı yani?
 
AMD ekran kartlarında çok bilgili değilim şimdi sana yanlış bilgi vermiş olmayayım. Ben GTX 590 ekran kartında masaüstü bilgisayarda ve GT750 Macbook bilgisayarda oynadım ikisinide. Ekran kartını bu ikisiyle kıyaslarsan daha kolay olur senin için. Eğer denk bir ekran kartıysa oynayabilirsin. Ama tabi ayarları en yüksekte açabilir misin onu bilemem.
 
Diğer bazı forumlarda da açar diyorlar düşükde de olsa oynarsın gibisinden. Deneriz bizde sıkıntı yok. Ama konuşacak halim kalmadı 13 Şehit'den sonra. İyi forumlar hocam.
 
Diğer bazı forumlarda da açar diyorlar düşükde de olsa oynarsın gibisinden. Deneriz bizde sıkıntı yok. Ama konuşacak halim kalmadı 13 Şehit'den sonra. İyi forumlar hocam.
Helikopter kazasını diyorsunuz sanırım. Maalesef. Terör olayı değil ama maalesef havacılığın gerçeklerinden birisi. Allah hepsine gani gani rahmet eylesin.
 
Şimdi adını vermeyeyim okulun. Görüşmeye gittim. İnternet sitelerinde de "Çalışanlara EASA pilot lisansı" diye yazmışlar. Soruyorum neye göre EASA veriyorsunuz diye bizim belgelerimiz izinlerimiz var diyorlar. Çok sıkıştırınca olay ortaya çıktı. Meğerse uçuşları burada yaptırıyorlarmış sınav için Yunanistan'a gönderiyorlarmış. Tamam da o zaman ben neden yurt dışında 6000 euro olan eğitime Türkiye'de 16000 euro vereyim:) Hem günde 1-2 saat belki uçabiliyorsun burada. Yurt dışında 4-5 saat uçabiliyorlar günde. Zamandan kazanç sağlar bu da.
 

Geri
Yukarı