i5 13600K için undervolt işlemi problem olur mu?

Doğru olanı yapmışsınız, beta BIOS'tan bende çekiniyorum, hayır Turbo Boost'u kapatırsanız elle tutulur bir performans kaybı yaşamazsınız daha stabil çalışıyor. RAM konusuna gelirsek 3200 MHz dediğinize göre sisteminiz DDR4 olması lazım, anakartlarda yüksek RAM frekansı alabilmeniz için ayrıca detaylı BIOS ayarlarına girmeniz gerekli, ancak anakart bunu desteklese de DDR 4'lerde işlemci bellek Max değeri 3200MHz'dir daha üst değerleri hiçbir işlemci desteklememektedir! DDR5 RAM'lerde işlemcilerin maksimum bellek değerleri 5600 MHz'dir. Bu değerleri işlemci üreticisinin teknik verilerinden de ulaşabilirsiniz.

An itibarıyla BIOS 1663 yayınlandı ve anakartı güncelledim ancak elle tutulur bir farklılık yine göremedim ve tekrardan Intel Boost defult ayara çektim, şu an gayet stabil ve sağlıklı çalışıyor 360 mm Corsair H150 sıvı soğutmayla i5 13600K işlemci CS:GO 2 oyununda Low ayarlarda (CPU'ya yük bindirecek şekilde) Turbo Boost açıksa 80 derece üstü kapalıysa Max 75 derece görmekte.

BIOS ayarlarından şu anda -0.13v aşağıya indirdim ama Intel XTU programından kısacık stress test açıyorum hala 100 dereceye ulaşıyor işlemci. Programda ki thermal throttling butonu hemen "yes" oluyor haliyle. İşin garibi -0.13v veriyorum ama hala güç tüketimi azalmadı ve HWiNFO programında Vcore kısmını 1.456v gösteriyor işlemci %100 olduğu zaman ama BIOS'u açtığım zaman 1.2v civarlarında işlemci. Anlamadım bir türlü yardımcı olabilecek varsa bu konuda çok sevinirim.
 
BIOS ayarlarından şu anda -0.13v aşağıya indirdim ama Intel XTU programından kısacık stress test açıyorum hala 100 dereceye ulaşıyor işlemci. Programda ki thermal throttling butonu hemen "yes" oluyor haliyle. İşin garibi -0.13v veriyorum ama hala güç tüketimi azalmadı ve HWiNFO programında Vcore kısmını 1.456v gösteriyor işlemci %100 olduğu zaman ama BIOS'u açtığım zaman 1.2v civarlarında işlemci. Anlamadım bir türlü yardımcı olabilecek varsa bu konuda çok sevinirim.

BIOS'u default ayarlara çek bu bir ikincisi BIOS'unu Intel baseline olan BIOS'a güncelle ve bu ayarlarda kal. Ötesi şu an yalan çünkü.
 
Peki hocam Turbo Boost'ı güç seçeneklerinden mi kapatıyorsunuz bu 1.cisi 2.ci olarak da Turbo Boost kapalıyken ne kadar FPS düşüyor. Bu BIOS meselesini takip etmeye devam edeceğim.
Turbo boost u bios dan disable yapmam yeterli oluyor , 20 30 fps fark ediyor hocam , Sadece oyun oynuyorsanız hiç gerek yok.
 
Turbo Boost'u BIOS'tan disable yapmam yeterli oluyor, 20 30 FPS fark ediyor hocam, sadece oyun oynuyorsanız hiç gerek yok.

Turbo Boost'u kapatınca 20-30FPS aşağı düşüyorsa ne anlamı kaldı ki bu işlemciyi almanın? Ben BIOS ayarlarından 0.15v falan düşürdüm profilide 1'e çektim hem aşırı ısınmıyor hem de performansta yok denecek kadar az fark var. 230W güçten 180W'lere kadar düştü güç tüketimide.
 
Turbo Boost'u kapatınca 20-30FPS aşağı düşüyorsa ne anlamı kaldı ki bu işlemciyi almanın? Ben BIOS ayarlarından 0.15v falan düşürdüm profilide 1'e çektim hem aşırı ısınmıyor hem de performansta yok denecek kadar az fark var. 230W güçten 180W'lere kadar düştü güç tüketimide.

Baseline profile kullanmak daha mantıklı baseline proilde 1.5v üzerini hiç görmedim işlemci spike atıyor bazen Opera'ya girerken o normal anladım artık onu anakarta bir ayar vermedim çünkü ben direk işlemciye komut verdim mayıs'ta ki BIOS'la.
 
Reddit'te konuda asla SVID'i asla Intel Fail Safe kullanmayın yazıyor diye onu denildiği gibi Typical'a aldım pl1 pl2 değerlerini ayarladım ve LLC değerlerini denedim sırayla 5,4,3,2,1 şeklinde. LLC1 de sıcaklıklar güzel sorun yok şimdilik memnun kaldım bakalım.
 
i5 13600K icin gunlerdir makaleler okuyorum, fakat bu islemcide sorun var arkadaşlar. Ben sahsen Intel ile iletisime gecip degisim talep ettim ve yakinda alacaklar evimden. Stabil kullanmak icin en kolayi Lite load modu 9'a cekip IE cep ayarini kapatmak, fakat performansta ciddi azalma oluyor. Benim anakartimda Lite load modu default olarak 22 veriyor :D ve stres testinde karta 1.6 civarinda v gidiyor, keza 100 derece oluyor ve kapaniyor. Default ayarlarda stres testinde 5.1 GHz'e cikamiyor, diyorum sorunlu bu islemci. Su an Lite load mode 9 da, Intel Extreme Tuning'de otomatik OC yaparak kullanıyorum, bosta 0.7 v goruyorum, maksimum yukte 1.3 v oluyor son derece stabil. Fakat uzun vadede dusuk voltaj islemcide sorun cikartabilir.
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot 2024-08-21 005214.png
    Screenshot 2024-08-21 005214.png
    13,9 KB · Görüntüleme: 28
  • Screenshot 2024-08-21 005232.png
    Screenshot 2024-08-21 005232.png
    12,8 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
i5 13600K icin gunlerdir makaleler okuyorum, fakat bu islemcide sorun var arkadaşlar. Ben sahsen Intel ile iletisime gecip degisim talep ettim ve yakinda alacaklar evimden. Stabil kullanmak icin en kolayi Lite load modu 9'a cekip IE cep ayarini kapatmak, fakat performansta ciddi azalma oluyor. Benim anakartimda Lite load modu default olarak 22 veriyor :D ve stres testinde karta 1.6 civarinda v gidiyor, keza 100 derece oluyor ve kapaniyor. Default ayarlarda stres testinde 5.1 GHz'e cikamiyor, diyorum sorunlu bu islemci. Su an Lite load mode 9 da, Intel Extreme Tuning'de otomatik OC yaparak kullanıyorum, bosta 0.7 v goruyorum, maksimum yukte 1.3 v oluyor son derece stabil fakat stres testinde hala 100 dereceyi zorluyor. Bence yeni uretim olan i5'lerden alin, degisim isteyin.
1 hafta uğraştım yüksek voltaj, çok ısınma, bitmeyen mavi ekranlar, asla undervolt kabul etmeme, SVID auto yapınca bile mavi ekran veriyordu derken en son windows kurulumuna izin vermedi ve K işlemci olmasına rağmen grafik kartını görmedi. Tray işlemciydi ama aldıktan 1 hafta sonra gönderdim İncehesap'a değiştirdiler yeni gelende böyle sorunlar yok, voltaj 1.3ü görmedi sanırım şimdilik dünden beri deniyorum.
 
Aynı stoktan gondermisler, bende oradan tray aldim fakat bir ay oldu alali cok oyun oynayamamistim. Simdi yeni yeni fark ediyorum. Intel bu yil cok uzdu...
 
5,3ghz e 4,2ghz ayarladım LLC1 için en yüksek bu seviyelerde çalışıyor. Undervolt potansiyeli şimdilik iyi gibi ama daha öğrenmemiz gereken şeyler var sanırım.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı