Neden Rus Savaş Uçaklarını Tercih Etmiyoruz?

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Tarihimiz boyunca sürekli Amerikan teknolojileriyle içli dışlı olmuş bir ülkeyiz. Tankından tutun, mühimmatlarımıza kadar hiçbir zaman Amerika'nın dokunuşu eksik kalmaz. Savaş uçaklarında da değişen bir şey yok. Aynı şekilde onda da Amerika ekolüne uymuş bir ülkeyiz.

Bu demek oluyor ki yıllardır Amerika'nın mühendisliklerine, teknolojilerine aşina olmuşuz. Havacılıkta, arabalardaki gibi ehliyet sistemi yoktur. Yani sen B ehliyet aldığında A markanın otomobilinden, Z markanın otomobiline kadar bütün otomobilleri kullanabiliyorsun. Ancak havacılıkta dediğim gibi böyle bir sistem yok. Her model için ayrı bir tip eğitimi verilir.
Bu eğitim sadece pilotlara da verilmiyor. Bakımdan sorumlu yer ekibinden, mühendislere kadar birçok kişi bu eğitime sahip olmak zorundadır.

Bir grubu Amerika'ya bu eğitimleri almaya gönderirler. Ardından gelip burada kalanlara öğretmen - öğrenci ilişkisi gibi eğitim verirler. Daha sonra bakım ekiplerinin mühendisliğe karşı aşina olması var. Satın alınan uçakların test sürecinden geçirilmesi gibi birçok etken var. Bunların hepsi ama hepsi zaman + büyük ölçüde ekonomik güç istiyor.

Ha, uçağı aldın, eğitimi verdin. Kullandırmayı öğrettin. Burada iş bitiyor mu? Hayır, bitmiyor. Yine arabalar üzerinden gidelim. 1 aylık ehliyete sahip bir kişi ile 15 yıldır dağda, şehirde araba kullanan bir kişi aynı kefede mi? Aynı tecrübeye mi sahip? Hayır. Burada tecrübe dediğimiz kavram doğuyor. Bu mühendislikleri ve teknolojileri tecrübe etmek, tam performansında kullanmak demek yine yıllar demek.

5a8e0a2661361f153cab0f19.jpg


Güncel bir örnek, F-35 üzerinden gidelim. F-35 için de ayrı tip eğitimi alınmayacak mı? Alınacak elbette. Ancak 2-3 paragraftır bahsettiğim gibi mühendislik aynı. Menşei ABD. Kullanılan teknoloji ilerlese de pilotlarda ve ekiplerde Amerikan yapılarına karşı bir altyapı var.

Aynı zamanda farklı ülkelere ait uçakların aynı sahada kullanması araştırdığım bilgilere göre büyük sorunlar yaratabiliyor. Uyum ve iletişim sorunları gibi. Yani kısacası bizim şu anda Rus uçaklarına geçişimiz bize yarardan çok büyük oranda zarar getirecektir.

Peki aynı zamanda hem Rus, hem ABD teknolojisini kullanan ülkeler yok mu? Evet, var. Bu ülkelerin hepsi anlattığım süreçlerden geçmiştir. Avantajları olduğu gibi dezavantajlarını hem manevi hem de maddi olarak yaşamışlardır, yaşıyorlardır, yaşacaklardır.

Kafalarında bu soru kalanlar için araştırdığım bilgiler doğrultusunda, kendi cümlelerimle olayı anlatmak istedim.

thumb-1920-372211.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ayrıca;
Rus uçaklarının kokpitleri Rusça. :D
Sanmıyorum. Havacılığın dili İngilizcedir. Japon da olsan, Jamaikalı da olsan İngilizce bileceksin. Bakım kitapları ve uçak içi yapılar da buna göre dizayn edilir.
 
Benim de 24, yaşlanıyoruz :D
Benim 31 : (

Her ne kadar meslegimi cok sevsem de, bu konuda bilgili insanlara saygi duyup imrenmekten alikoyamiyorum kendimi : )

@Jira , bir sey sormak istiyorum bir de.

Diyelim ki Amerika'dan X model bir ucak almaya basladik. Bunun egitimini Amerika'dan gelen pilotlar & muhendisler & teknisyenler mi veriyor?

Yani insan iliskilerini baz alan bir egitim modeli mi var yoksa sayfalarca teknik dokuman ve yazilimsal ( simulasyon vs ) destek mi veriliyor?

Ya da mesela diyelim ki F - X model bir ucak aldik 5 sene once. Egitimler tamamlandi ucuruyoruz. Ama 5 sene sonunda bir problemle karsilastik. Bu problemin cozumu icin bize destek veriyorlar mi yoksa "Biz egitimi verdik kardes, artik sizin probleminiz" mi diyorlar? Bu surec nasil yuruyor?

Bir de seyi merak ediyorum. Aldigimiz herhangi model bir ucagi modifiye etme konusunda ne kadar ozguruz? Diyelim ki onumuzde teknolojik bir bariyer yok, istedigimizi ekleyip cikaracak teknolojiye sahibiz. "Yalniz bizim ucaklari o sekilde modifiye edemezsiniz" gibi legal bir engel var mi? Elimizi kolumuzu ne kadar bagliyorlar onu merak ediyorum.
 
Benim 31 : (

Her ne kadar meslegimi cok sevsem de, bu konuda bilgili insanlara saygi duyup imrenmekten alikoyamiyorum kendimi : )
Beğeniliyorsa konularımız ne mutlu bize, teşekkürler :) Olumlu dönüşler almak bizi de heveslendiriyor.

Bence bizi NATO'dan atmasınlar diye:D S400 almamıza bile ne olaylar döndü.
Bu da ayrı bir konuya kapı açan, ayrı bir sebep.
 

Geri
Yukarı