Kur'anı Kerim'de gün kelimesi kaç defa geçiyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Konu bilimdeydi. Konu yanlış kategoride dedim. Mesajım silinmiş, gereksiz mesaj diye uyarı almışım, konu felsefeye taşınmış. Bu moderasyonları yapan moderator sana sesleniyorum; bu konunun neresinde felsefe gördün? Asıl gereksiz konu bu, bunu silsene.
 
Hayır gün kelimesinin Kuran'da 365 kere görülmediğini yazdım.
Görülse ne olacak mesela orası anlamadım, ayrıca numeroloji saçmalıklarını dikkate almaya bile gerek yok.
 
Görülse ne olacak mesela orası anlamadım, ayrıca numeroloji saçmalıklarını dikkate almaya bile gerek yok.
Ya hocam, bazı kişiler Kuran'da 365 kere gün kelimesinin geçtiğini iddia ediyorlar size göre sorun olmayabilir ama onlara göre mucize.
 
Ya hocam, bazı kişiler Kuran'da 365 kere gün kelimesinin geçtiğini iddia ediyorlar size göre sorun olmayabilir ama onlara göre mucize.
Hocam kimlerle ne şekilde nasıl tartıştın bilmiyorum ama okumadan işkembeden sallayan çok herkesin her dediğine ve kanıt sunmadan söylediklerine neden takılıyorsun ki. Bu birincisi ikinci olarak ise bu tip uydurmalar ya da bilmediği konu hakkında yorum yapmalar sadece dinle alakalı değil herkes her konuda bilgili kimsenin bilmediği bir şey yok(!) kime ne sorsan zaten cevaplamaya çalışıyor. Din siyaset bilim felsefe vs. konu önemli değil bilgi sahibi olmadan okumadan yorum yapan insanlarla dolu takılma bak sen ne güzel bulmuşsun araştırmışsın o da garip ne gerek var biri bir şey derse kanıt istersin yoksa inanmaz geçersin. Ayrıca kendin cevabını bulduğun soruyu neden konu açtın. Soru sormuşsun altında da cevabını vermişsin konuyu kendin kapatmışsın bir nevi. :)
 
Son düzenleme:
Ya konuyu açan üye efsaneyi yalanlamış. Kuran'da 365 tane gün kelimesi geçtiğini bunun mucize olduğunu söylüyorlardı. Üyeyi açan kişi ise 365 tane kelime değil 457 tane geçtiğini söylemiş.

Yalnız şöyle bir şey var bazı hocalar "GERÇEK" anlamda 365 gün geçtiğini söylüyor. Yani diyor ki geriye kalan gün kelimeleri mecaz anlam. Yani diyor ki saygı değer hocalar yine 365 tane gerçek anlamda gün kelimesi var. Yani yine mucize bu. Istediğin kadar uğraş bunlar inkar etmeye devam edecek.

Kısaca uğraşmaya değmez.
 
Gün kelimesinin Arapça karşılığı ''yewm''dir ve kökü ise ''y-w-m''dir. Kur'an da tüm biçimleri ile gün kelimesi 475 kere görülür. Kaynak: wikiislam.net/wiki/365_days_mira...Quran

Ek.1 dünya güneşin etrafında 365.25 gün (365 gün 5 saat 49 dakika 12 saniye) de tamamlar.

Kuran’da tekil olarak “bir gün (yevm)” kelimesi 365 defa geçer. 365 sayısı sadece takvimin gün sayısı olarak düşünülmemelidir. 365, aynı zamanda Dünya ile Güneş arasındaki astronomik ilişkiyi ifade eden bir sayıdır. Dünya, Güneş etrafında bir kez dönüşünü tamamladığında, kendi etrafında 365 kez dönmüş olur. Yani Dünya, Güneş etrafında bir kez döndüşünde, Dünya’da 365 gün oluşmuştur. “Gün” kelimesinin tekil kullanımının 365’i vermesi de önemlidir. Çünkü, Dünya’nın Güneş çevresindeki dönüşünde 365 tekil gün oluşur. Kuran’da bu kelimenin 200, 300 veya 400, 500... olarak değil, tam 365 olarak geçmesi sizce tesadüf mü? Gerçekten de “bir gün (yevm)” kelimesinin kullanımı; anlaşılması kolay, taklidi imkansız Kuran mucizelerine bir örnektir. Bu örnek bile tek başına Kuran’da bilinçli bir matematiksel düzen olduğunu ortaya koyabilir. Bu bölümdeki 50 örnek ve daha sonra 19’larla ilgili bölüm incelenirse, Kuran’daki matematiksel mucizenin boyutu daha iyi anlaşılacaktır.

Kuran’da “gün” kelimesinin birçok kullanım tarzı mucizevidir. “Gün” kelimesinin tekil kullanımları 365 kez geçerken, gün kelimesinin çoğul kullanımları (eyyam, yevmeyn) ise 30 defa geçmektedir. Böylece bir ayın gün sayısını ifade eden 30 sayısı verilir. Bir senede birden fazla ayın olmasından dolayı bu günlerden farklı aylar oluşur. Oysa 365 gün, bir yılı oluşturur. Böylece “gün” kelimesinin tekilinin (yevm) 365 defa geçmesi gibi, çoğulunun da (eyyam, yevmeyn) 30 defa geçmesi anlamlıdır.

Güneş takvimi 30 ve 31 günlük aylardan oluşurken, Ay’a bağlı takvim 29 ve 30 günlük periyodlardan oluşur. 30, her iki takvimin kesişim kümesidir. Kuran’ın indiği toplumda Ay takvimi kullanıldığını gözönüne alırsak 30 sayısının kullanılması yine anlamlıdır. Ay’ın (gökteki uydu) bir ayı (yılın kısmını) oluşturma süresi 29.53 gündür. Bunun yuvarlatılmışı ise 30’dur. Bu tarz matematiksel mucizelerde Kuran’ın matematiksel işlem olan yuvarlamayı tam olarak doğru yaptığına tanık olmaktayız. Nitekim Dünya, Güneş’in çevresinde 365.25 günde dönüşünü tamamlar. Bunun yuvarlatılmışı ise 365’tir.

“Gün (yevm)” kelimesinin Kuran’da tekil olarak 365 kez, çoğul olarak 30 kez geçtiğini gördük. “Gün” kelimesinin bütün türevleriyle kullanımı ise 475 kezdir. Yani “gün” kelimesinin tekil, çoğul ve diğer türevlerinin toplamı 475’tir. 475 sayısı 19x25’e eşittir (19’un tam 25 katı). Kuran’daki matematiksel mucizeyi incelediğimizde Kelime-Uyumlarındaki-Matematiksel-Mucize kısmından sonra 19 Mucizesi’ni inceleyeceğiz. O bölümü okuduğunuzda 19’un neyi ifade ettiğini daha iyi anlayacaksınız. Kuran’daki Kelime-Uyumlarının-Mucizesi ile Kuran’daki 19 sistemi bu örnekte olduğu gibi içiçe geçebilmektedir. “Gün” kelimesinin Kuran’daki kullanımı, 19 mucizesinden bağımsız olarak mucizevi özellikte olduğu için, biz “gün” kelimesi ile ilgili bulguları Kelime-Uyumlarında-Matematik (KUM) açısından inceledik.

“Gün” kelimesinin türevlerindeki 19 çarpanı gibi 25 çarpanı da özel bir sayıyı ifade eder. Daha önce belirttiğimiz gibi gün kavramı Dünya’nın Güneş ile ilişkisi sonucunda oluşmaktadır. Dünya, Güneş’in çevresindeki bir dönüşünü gerçekleştirirken 365 kez kendi çevresinde döner. Bu arada Güneş de kendi çevresinde aynı şekilde dönmektedir. Peki Dünya kendi çevresinde 365 kez döndüğü zaman Güneş kendi çevresinde kaç kez döner? Sıkı durun, tam 25 kere... Anlaşılması kolay, taklidi imkansız bu mucizenin belirttiği sayı, Kuran’ın indiği dönemde, indiği bölgede bilinmiyordu. Kuran’ın anlamlı tekrar sayılarında, o sayıların belirttiği oluşumlara işaret etmesi mucize olduğu gibi, bu sayıların o dönemde bilinmeyenleri ifade etmesi de mucize oluşturmaktadır.

Ayrıca 25’in katsayısı olan 19’un Güneş-Dünya-Gün kavramları bağlamında önemi vardır. Çünkü Dünya’nın, Güneş’in ve Ay’ın aynı hizaya geldiği Meton devri; 19 Dünya yılında bir kez oluşur. Yani Güneş bir Meton devrinde 19x25= 475 defa kendi etrafında dönmüş olur. (Bir sonraki bölüm KUM-4’ü okuyun). Evet, tam 475 kez. Bu sayı tamı tamına gün kelimesinin tüm türevleriyle Kuran’daki geçiş sayısına eşittir.

Kaynak: Kur'an Hiç Tükenmeyen Mucize, 8. Baskı, Bölüm: Matematiksel Mucizeler, Sayfa: 294-296
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı