Linux'ta oyun oynanır!

Ben hiçbir eski sistemde de sorun yaşamadım.

Ben çift ekran kartlı notebooklar da ekran kartı seçimini yapamadım ( Ubuntu 18.10 ve üzerinde bu sistem var ama). Windows 7 ve Windows 8.1 için Intel Grafik uyumlu sürücüsü yoktu bile. Linux'un kendi içinde vardı ama

Bir de HP maliyetten kaçınmak için eski bir ses sistemi ve Realtek B59 ile başlayan çok dandik bir Wi-Fi sürücüsü kurmuştu. Ama bu sıkıntı Windows 7 ve Windows 8.1 dede yaşadığım bir şeydi.

Performanslarına gram laf etmem.
Arkadaşlar tereyağını fazla ciddiye almayın, belli ki mizah yapmaya gelmiş. Hayatında Linux kullan(a)mamış insanlardan işletim sistemi dersi öğrenmeyin. :) Dahaz az sorunlu ! :D ) Windows sayıyla açık, bug, hata bulundururken tabiki Linux’dan daha iyidir, demek istiyor arkadaş.
İnce güzeldi.
 
Cogu linux dagitimi kullanici dostu olarak cikiyor neye gore buna karar veriyorsunuz?
Ubuntu,Linux Mint bunun gibi dagitimlar icin teknik bilgi neredeyse gerekmiyor yanlis bilgi vermeyin lutfen.
Daha iki sene önce GTX 1060 işlemcili bilgisayarımda Ubuntu'nun en son LTS sürümünü kurduğumda çeşitli sıkıntılar yaşamıştım (Xubuntu muydu yoksa normal Gnome masaüstü ortamını kullanan mıydı emin değilim). Recovery'ye girip oradan Failsafe moda almadan çalıştıramıyordum. Halbuki özellikle Linux'ta eski Ati ekran kartımda yaşadığım gibi sürücü sıkıntıları yaşamamak için kullanıcısı çok olan bir ekran kartı modeli seçmeye özen göstermiştim. Linux'ta ekran kartı sorunlarıyla uğraşmak zaten bana hep zor gelmiştir, fazla uğraşmak da istemeyince düzeltemedim. Onun yerine Hackintosh kurulumu yaptım, inanır mısın daha kolaydı. Genel anlamda bilgisayar ve spesifik olarak Linux kullanımı konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığım doğru, ama bilgisayarla ilgili teknik konuda son kullanıcı kavramının ilerisindeyim. Eğer ben yapamadıysam, daha da fazla uğraşmamı gerektirdiyse bu yüzden Linux'a kötü demem ama bu yüzden kullanıcı dostu olmadığını açıkça söyleyebilirim.

Linux'un kullanıcı dostu olması durumu sürücü sıkıntısı ve benzeri sorunlar yaşamayınca az buçuk doğru oluyor. Mesela teknolojiden anlamayan yaşlı akrabalarımın laptopuna geçici olarak Xubuntu kurmuştum, bir de ekstradan Google Chrome ve uzaktan erişebilmek için Teamviewer kurmuştum. Tek sorun ekran kartı sürücüsünü kapalı kaynak sürücü olarak değiştirdikten sonra bozulduğunda geri düzeltemediğim için görüntünün 1280x720 yerine 640x360 mı ne olmasıydı, onun dışında bir sorun yaşamadılar.

Zaten Windows'un kullanıcı dostu oluşu bile tartışmaya açık, iyi kötü kullanabilmek bile çaba istiyor, teknoloji özürlü kötü bir kullanıcı olmak ile ne yaptığını bilmek arasında bile dağlar var. Linux haydi haydi kullanıcı dostu değil. Linux'u kurduğunuz gibi öylece kullanabildiğiniz az sayıdaki bilgisayarlardan birine sahip değilseniz görsel kullanıcı arayüzünü bile tırnaklarınızla kazıyarak elde etmeniz gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Cogu linux dagitimi kullanici dostu olarak cikiyor neye gore buna karar veriyorsunuz?
Ubuntu,Linux Mint bunun gibi dagitimlar icin teknik bilgi neredeyse gerekmiyor yanlis bilgi vermeyin lutfen.
Işte neredeyse gerektirmiyor. Windows HIÇ gerektirmiyor.
 
@350070 GNU/Linux dağıtımları şu an geldiği noktada çift ekran kartlı sistemlerde de sorunsuz çalışıyor. Eskiden olsa GNU/Linux'u savunmazdım ama çok yol katettiler.

Ubuntu 18.10'dan itibaren destekliyor.
Deep'in OS 15'ten sonra yeni gelen sürümde destekleyeceğini hep söyledi.
Arch'ta destekliyor galiba.
Diğerleri hakkında bilgim yok pek.
 
Olmuyor. Bir örnek ver.

Linux topluluğuna küçük mü diyorsun?

Mesela hangi sürücü? Windows'un aksine GNU/Linux'ta sürücü kurmana bile gerek kalmıyor her şeyi kendisi kuruyor.

Hayatında hiç GNU/Linux kullanmadığın çok belli bari sallamasan iyi olur.
Windows kullanan sayısına baktığımız zaman Türkiye'de yaşayan Yahudilerden daha azınlık oluyor.
 
@waraucida NVIDIA sürücülerini kapalı kaynak olarak yayınladığı için önerilmiyor zaten. NVIDIA kullanıyorsan GNU/Linux'un burada suçu yok. Suç sürücüleri kapalı kaynak yayınlayan NVIDIA'nın.

Ayrıca Xubuntu ve XFCE masaüstü ortamı pek de güzel gözükmüyor bence.
 
Daha iki sene önce GTX 1060 işlemcili bilgisayarımda Ubuntu'nun en son LTS sürümünü kurduğumda çeşitli sıkıntılar yaşamıştım (Xubuntu muydu yoksa normal Gnome masaüstü ortamını kullanan mıydı emin değilim). Recovery'ye girip oradan Failsafe moda almadan çalıştıramıyordum. Halbuki özellikle Linux'ta eski Ati ekran kartımda yaşadığım gibi sürücü sıkıntıları yaşamamak için kullanıcısı çok olan bir ekran kartı modeli seçmeye özen göstermiştim. Linux'ta ekran kartı sorunlarıyla uğraşmak zaten bana hep zor gelmiştir, fazla uğraşmak da istemeyince düzeltemedim. Onun yerine Hackintosh kurulumu yaptım, inanır mısın daha kolaydı.

Linux'un kullanıcı dostu olması durumu sürücü sıkıntısı ve benzeri sorunlar yaşamayınca az buçuk doğru oluyor. Mesela teknolojiden anlamayan yaşlı akrabalarımın laptopuna geçici olarak Xubuntu kurmuştum, bir de ekstradan Google Chrome ve uzaktan erişebilmek için Teamviewer kurmuştum. Tek sorun ekran kartı sürücüsünü kapalı kaynak sürücü olarak değiştirdikten sonra bozulduğunda geri düzeltemediğim için görüntünün 1280x720 yerine 640x360 mı ne olmasıydı, onun dışında bir sorun yaşamadılar.

Zaten Windows'un kullanıcı dostu oluşu bile tartışmaya açık, iyi kötü kullanabilmek bile çaba istiyor, teknoloji özürlü kötü bir kullanıcı olmak ile ne yaptığını bilmek arasında bile dağlar var.
Arkadasin amaci burada tamamen Linux'u kotulemek kimse surucu sorunlari yok demedi yasamadik dedi. Ben bugune kadar 6 farkli sistemde Arch Linux kullandim buna NVIDIA'nin GTX kartlarida dahil bir sorun yasamadim(kapali kaynak olmasina ragmen.) dolayisiyla dediginiz gibi ne yaptigini bilmenin de bu duruma etkisi var. Ayrica gayet guzel aciklamassiniz elinize saglik.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı