Neden korsana karşıyız?

Abrams

Hectopat
Katılım
12 Haziran 2020
Mesajlar
795
Çözümler
6
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Şunu baştan belirteyim, korsan destekçisi falan değilim. Ama şöyle bir varsayım yaparsak, 100 TL ile satılan orijinal programı mı almak istersiniz yoksa herhangi bir virüs tehlikesi olmayan ve orijinal dosyalarından farksız olan bedava korsanını mı alırsınız? Ve neden korsana karşı olduğunuzu merak ediyorum. İşin din kısmını, günahı falan bir yana bırakalım. Burada birçoğunuzun yerde sahipsiz 100 TL bulsa bunun günah falan olduğunu bile bile alıp cebe atacağını biliyorum o yüzden bu konuya girmeye gerek yok.
 
Şunu baştan belirteyim, korsan destekçisi falan değilim. Ama şöyle bir varsayım yaparsak, 100 TL ile satılan orijinal programı mı almak istersiniz yoksa herhangi bir virüs tehlikesi olmayan ve orijinal dosyalarından farksız olan bedava korsanını mı alırsınız? Ve neden korsana karşı olduğunuzu merak ediyorum. İşin din kısmını, günahı falan bir yana bırakalım. Burada birçoğunuzun yerde sahipsiz 100 TL bulsa bunun günah falan olduğunu bile bile alıp cebe atacağını biliyorum o yüzden bu konuya girmeye gerek yok.

O zaman bende şöyle söyleyim eski oyunları korsan olarak indiriyorum eski güzel oyunları.
 
Korsan oyunları desteklemiyorum. İndirimlerde oyun alıp stok yapıyorum geç oluyor ama içim rahat oluyor. Fakat korsan yazılımlar hayatımızın bir parçası haline geldiler. Windows'u ve birkaç programı orijinal kullanıyorum. Onun dışında üniversite öğrencisi olarak AutoCAD programı kullanmak zorundayım. Senelik ücreti 13bin TL! Olan bu programı aylık 550 TL! KYK kredimle nasıl alayım ki? Emin olun en son suçlanacak insanlar, bu programları kullanmak zorunda olanlar. Öncelikle döviz neden böyle, alım gücü neden böyle diye sorgulamamız gerekiyor...
 
Kendi adıma konuşayım, ben bu kadar verilen emeği korsan olarak kullanmak istemiyorum. İçim rahat etmiyor, bence hakka girmektir bu. Mesela RDR2 geliştirilirken 80-100 milyon dolar para harcanmış ki bu oyunu yapabilmek için yıllarca sabah akşam çalışan insanlar var. Korsan kullanan insanlar beni ilgilendirmez, herkesin kendi tercihi ancak benim kullanmama nedenim bu.
 
Film, dizi, Photoshop için mutlaka bir utorrent uygulaması yüklüdür.
Yanıldın, 1 istisna bile olsa bu iddian çürüdü şu anda. :D

Her yapımcı Activision, Ubisoft, EA, Rockstar değil. Yüzlerce oyun stüdyosu var ve neredeyse tamamı (birkaç istisna hariç) yaptıkları oyun istenilen miktarda getiri sağlamadığı anda batacak şirket yapısına sahip. Bu şirketler kendi paralarını kaynak olarak kullanmazlar çoğu zaman, ellerinde olmayan para için kredi borçlarına girerler, yıllarca çalışanlara maaş verilir, lisans kullanımları için yüklü ücretler öderler ve yıllarca gelirleri olmadan ellerindeki kaynakları tüketirler. Bu şirketlerin sonraki oyununu riske girmeden yapması için, önceki oyunun toplam maliyetinin 2 katının da üzerinde bir getirisi olması gerekiyor.

Düşünüyorum, bir şirket kursam ve elimdeki tüm kaynaklar ile birlikte çekeceğim kredilerle şirketi büyük bir yük altına sokacağım. Bir sürü insanı işe almak, yıllarca her şeyi para kazanmadan finanse etmek zorunda kalacağım ve bu kadar riske bu kadar emeğe karşı bir oyun yapacağım. Sonra oyunu korsan oynayan kişiler, para verenlere enayi demeye getirip nispet yaparak satın alabilecek kişilerin alım oranlarını da düşürecek. İşin sonunda ise büyük ihtimalle benim her şeyimi ortaya koyarak hatta geleceğimi riske atarak girdiğim bu proje, emek hırsızı ve ahlak sahibi olmayan insanlar tarafından batırılacak. Sonra ben bütün birikimimi insanların işlemekle övündüğü bir "suç" yüzünden kaybedeceğim. Sonraki oyunu yapabilir miyim? Hayır. Yaptığım oyun hiç değilse maliyeti çıkarır mı diye umutla bekleyerek her şeyi sonlandırırım.

Bu hikaye bugüne kadar yüzlerce stüdyonun yaşadığı hikaye. Bu stüdyolar ve bu riske giren insanlar oyunlarını hiç alamayacak kişiler korsan oynadı diye değil, o korsan oynayanlar alabilecek olan başkalarını enayi yerine koyarak ve yaptıklarını gururla savunma ahlaksızlığını göstererek almalarına engel olmaları nedeniyle batıyorlar. Kendin korsan oynuyorsan geç oyna, alabilecek bir başkasının almasını engellemeye sebebiyet verme.

İşte işin hırsızlığı burada. Paranız yoksa geçin bir köşede sessiz sakin oynayın, hırsızlık gururlanacak bir şey değil, mahcup olunacak bir şey. Tüm sektör sadece 4-5 şirketten ibaret değil, o şirketler bile 2 oyunu arka arkaya az satınca yola geliyorken bağımsız stüdyoların ne kadar ipin üstünde dengede kalmaya çalıştıklarını anlayın. Bunu savunanlar da umarım bir gün bir proje için varını yoğunu verir, emeklerini çöpe atıp suç işleyen milyonlarca insan tarafından da el birliği ile batırılır. Belki o zaman bunun ne demek olduğunu anlarlar.

Anlamadığım bir diğer şey ise artık korsan içerik tüketmeye gerçekten neredeyse hiç ihtiyaç kalmadığı halde buna devam edilmesi. Hadi 15-20 yıl önce ülkede orijinal diye bir şey neredeyse yoktu ama artık yıl 2020 oldu. Oyuna yüzlerce TL para vermek istemiyor musun? Artık aylık 2-3 paket sigara parasına, bir sürü oyunu abonelik sistemiyle oynatan servisler var. Günde 2 sigara az iç, git bu sistemlere abone ol.
 

Geri
Yukarı