Korsan hakkındaki görüşleriniz

Tasarım programlarıyla ek işler yaparak para kazanıyorum, full sürümleri ücretli. Aylık 15 $ ücreti var. Eğer yurtdışında yaşasaydım abone olur unuturdum bile, ancak bunu 8 ile çarpınca 120 ₺ yapıyor. Bu programla kazandığım paranın 10'da biri demek. Zaten %20 komisyona, %40 vergilere gidiyor, bir de üstüne %10 verirsem 100 ₺'lik işte elime 30 ₺ kalır. Durum ortada. Ülkemizde zor bu işler anlıyorum ama fiyatlandırma doğru olursa orijinal kullanmayı tercih ederim.

Kitaplık programı yazdım. 30 ₺'den koyuyorum sisteme. Adam mesaj atıyor bedava versene ne açgözlüsün diye. Yahu ömür boyu kullanacaksın bir bira az iç madem istiyorsun programı parasını öde.
Mesela bir şirket yönetiyor. Gelir-gider programı veriyorum 300 ₺'den, o ne arkadaş yapmışsın zaten daha ucuza ver diyor. Şirket sahibi diyor bunu.
Ben kendimin ödemek istemediği fiyatları koymam, hatta bazen bazı hizmetlere daha fazla bile verdiğim olur işime yarıyorsa.

Ancak çok fazla olduğunda alamıyorum.

Trakt.tv üyeliğim var mesela, ya da letterboxd. Bunlar izlediğiniz filmleri kaydedip yıllık istatistikler çıkaran sistemler. Trakt.tv yıllık 480 ₺, letterboxd 400 ₺. Ben de excele atıp orada bakıyorum durumlara. Eğer yıllık ücretleri 50-100 ₺ aralığında olsa gözü kapalı alırım.

Alım gücümüz düşüyor. Korsana yönelmek normal diye düşünüyorum.
 
Oyuna 200 TL'den fazla veremem ben arkadaş. Olmaz, içim rahat etmez. Cimri miyim? Hayır, tasarrufluyum. Aldığım paranın 4/1 'i oyuna gidecekse ben bu oyun'dan zevk alamam. Millet 25 Euro verirken ben ne diye ülkem'deki kur yüzünden 250 TL verecekmişim?

Yine korsan kullanmıyorum, bak Cyberpunk 2077 çıkacak almıyorum bile, sabırlı bir alıcı olup indirim bekleyeceğim.
 
Belki linç yiyeceğim ama şimdilerde korsan kullanana tü kaka muamelesi yapan insan da bana hiç samimi gelmiyor. Çoğu belki de hepsi 3 - 5 bilemedin 7 sene önce korsan yazılım kullanıyordu.

Millet korsan kullansın demiyorum. Ben de şanslıyım neredeyse 5 senedir yurtdışındayım ve buradaki alım gücü sayesinde 5 senedir hiç korsan kullanma durumum olmadı. Ki adım gibi eminim Türkiyedeki herkesin alım gücü yüksek olsa korsan kullanan kalmaz.

Oyun şirketlerine ne demeli? İçerikte olması gereken temel özelliği oyuna koymayıp DLC ile satmaya çalışmaları, oyunun bugları çözmek yerine kozmetiktir lootboxtur onlarla uğraşmaları. Asıl sorun da sadece oyunun satışından milyonlar/milyarlar kazanırken daha fazlasını isteyip oyuncuyu salak yerine koymaya çalışmaları. Mesela pubg'ye o kadar para verdik de ne oldu? Hileyi önlemeye çalışıyormuş gibi gözüküp neredeyse kendileri hileye teşvik ettiler, onları banlayalım da oyunu tekrar satın alsınlar diye.

Yani oyun şirketleri falan da hiç masum değil korsan kullanana kızıyoruz da. Durumu, parası olup da ısrarla korsan kullanan adama tepki gösterilir.
 
Son düzenleme:
Belki linç yiyeceğim ama şimdilerde korsan kullanana tü kaka muamelesi yapan insan da bana hiç samimi gelmiyor. Çoğu belki de hepsi 3 - 5 bilemedin 7 sene önce korsan yazılım kullanıyordu.
Dönemleri şartlarına göre değerlendirmek lazım. 3-5-7 yıl önce değil de bundan 15-20 yıl önce bu ülkede orijinal içerik diye bir şey neredeyse yoktu. O dönemde devlet bayilerde bandrollü korsan satışını bile yaptırıyordu. O zamanki korsan kullanım ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var.
Adım gibi eminim Türkiye'deki herkesin alım gücü yüksek olsa korsan kullanan kalmaz.
Hiç emin olma, gayet de yüklü düzeyde parası olup oyun almaya enayilik gözüyle bakan tahmin edemeyeceğin kadar büyük bir oran var. Bu milletin kodlarına ucuzluk, bedavacılık ve sadaka kültürü işlemiş durumda. Herkesin aylık geliri 10,000 $ bile olsa inatla korsan indirmeye devam edecek milyonlar var.
 
Son düzenleme:
Yani bazı uygulamalar geliştiren biri olarak ben de hem orjinal hem korsan kullandığım şeyler var. Kendi geliştirdiğim android uygulamasını ücretli satıyorum ve içine istesem lisans kontrolü koyup ücretsiz yükleyene kullandırmayabilirim ama reklamı kısıtlar. Daha doğrusu ürünün başka kişilere tanıtımını ve uygulama içi ürün alımını azaltır. Üründen ziyade uygulama içi ürün satışı da iyi getiriyor. O yüzde ikisini de kullanıyorum ve kullanılmasına izin veriyorum. Param olduğu zaman orjinale yöneliyorum ama. Bu da bir gerçek.
 
Durumum olursa alıyorum. Öğrenciyim bir oyuna aylık kiramdan yüksek para vermemi bekleyen arkadaşlara rahat batıyor sanırım. Korsan Sony Vegas kullanıyorum ayrıca. Ne yapacaksınız? Ceza mı keseceksiniz bana?
 
Son düzenleme:
Korsan kullanmayı sevmiyorum, zaten çoğu ücretli programın açık kaynak kodlu ya da ücretsiz alternatifi var. Yoksa bile çok pahalı değilse parası neyse verip alırım. Ancak bazı programlar var 70 mb’lık çok pdf düz nleyici (pdf expert) ücretsiz alternatifi yok arkadaş (bilen varsa mac için güzel ücretsiz ve içindekiler bölümü oluşturabileceğim bir program yazsın). Kendisi 700tl. Ne yapayım ben şimdi 2 PDF’e içindekiler bölümü ekleyecem yok ona uygun program. Photoshop’un, Parallels’in, Microsoft office’in her şeyin ücretsiz açık kaynak kodlu alternatifi var bunun yok. Ücretsiz vpn bile var.

Mecbur kalmadıkça korsan kullanmam, kullandırtmam, cüzdanımın dayandığı kadarını alırım. Mesela windows’u aktive etmeden kullanmak korsan değil Microsoft’un izin verdiği birşey zaten. Ama bir adobe programını crackleyerek kullanmak emek hırsızlığıdır.
 
"Oyundan kazanılan para = Oyunun fiyatı × Oyunu alan kişi sayısı - Şirketin oyunu yaparken ve pazarlarken harcadığı para"
Bu demektir ki oyunu birinin korsan almasının şirkete zararı yoktur orijinal almasının yararı vardır. Korsan almazsa orijinal alacak falan demeyin çünkü korsan kullananların çoğu o oyunu ya korsan oynar ya da hiç oynamaz. Yani sadece korsan oynayanların küçük bir bölümünden para kazanabilir şirket.
 

Geri
Yukarı