Elementary OS Macerası: Matebook 13 ve Elementary OS

Katılım
2 Haziran 2015
Mesajlar
14.196
Makaleler
110
Çözümler
120
Linux bölümünde, uzun bir süre sonra herkese merhaba. :)

Bu kısımda, Elementary OS öncesi maceramı anlatıyorum. İlgilenmeyenler, Elementary OS başlığına gidebilir. :)

Takip edenlerin bildiği üzre, Elemantary OS'u (konuda eOS diye kısaltacağım bundan sonra :) ) çok önce masaüstü sistemimde kullanmıştım. Hafifliği, sürücü uyumluluğu ve macOS'tan fazlasıyla esinlenmiş tasarımı ile, gayet hoş gelmişti bana. Ancak uzun kullanımlar sonrası, eOS'un aktif ve yoğun Linux kullanımımda, isteklerimi karşılamadığını gördüm. Bununla alakalı detaylı bilgileri, eOS hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Nitekim masaüstünün yanında, notebook da kullanıyorum. Masaüstü kadar yoğun kullanmasam bile, benzer amaçlar için kullandığımdan, Windows pek de bana uygun gelmiyordu. ben de bu nedenle, notebookta da Linux'a geçmeye karar vermiştim. Çeşitli araştırmalar sonucu, Matebook 13 cihazıma en uygun dağıtımın, Ubuntu tabanlı Kubuntu olduğuna karar vermiştim. İndirip kurdum ve bir süre kullandıktan sonra sonra gerçekten memnun kaldım. Bununla alakalı detaylı bilgileri de, Kubuntu hakkında açtığım konuda açıklamıştım:


Gelelim bugüne.

Çeşitli sebeplerden dolayı format atmam gerekti ve Windows ile beraber Kubuntu'yu da kaldırdım. Zira amacım macOS kurmaktı. macOS, normalde Matebook 13 ile pek iyi gitmiyordu, zira Wi-Fi adaptörü için sürücü yoktu. Bu da işleri bir hayli zorlaştırıyordu. Ancak aldığım son bilgiler, bu desteğin geldiği yönündeydi ve ben de denemek istedim.

Uzun uğraşlar sonucu her şeyi bir araya getirdim, macOS kuruluma geçtim. Ama işler yolunda gitmedi. Matebook'un Samsung 970 Evo Plus'ın OEM versiyonu olan NVMe SSD'si, macOS ile uyumlu değildi.

Orada bırakmak istemedim, Kubuntu'ya dönmek de istemedim ve eOS'u kurmaya karar verdim. :)

Elementary OS

İlk başta eOS yerine Kubuntu kurmamın sebebi, Wi-Fi sürücüsünün eOS tarafından desteklenmemesiydi. Fakat gördüğüm bir Reddit postu, bu destiğin geldiğini ve eOS'un güzel bir şelilde Matebook 13 ile çalıştığını söylüyordu.

Ayrıca Matebook 13'ün Linux uyumu üzerine oluşturulmuş GitHub reposunda da, Wi-Fi desteği standart hale gelmişti.

İlgili repo:


Yani Matebook 13, çoğu Linux dağıtımıyla uyumlu haldeydi, buna precision touchpad de dahil.

eOS'u kurmak hiç zor olmadı. Sitesinden ISO dosyasını indirdim, Rufus'a yazdım ve kuruluma geçtim. Hızlı bir USB belleğin yardımıyla, indirme ve kurulum yarım saatte bitti. Hiçbir sürücü kurmama gerek kalmadı. Tüm fonksiyon tuşları çalışıyor, eOS parmak izi okuyucu hariç her donanımı tanıdı ve touchpadde ikili ve üçlü tıklama haraketleri, Windows'ta olduğu gibi çalışıyor. GDebi ve Snap paket yöneticisi ile Snap Store uygulama marketini indirdim. Snap Store'u Ubuntu'da da kullanmıştım, güzel bir uygulama.

RAM kullanımı az, sıcaklıklar ideal, çoğu zaman fan duyulmuyor, batarya performansı güzel, ekran parlaklığı kontrolü Windows'a göre daha iyi.

Şu an için çok memnunum. eOS, eğer notebook kullanıcısıysanız ve Linux'u ağır bir şekilde özelleştirmeniz gerekmiyorsa, çok güzel bir alternatif. Kubuntu gibi eOS'u da önereceğim artık.

Okuduğunuz için teşekkürler, sorularınızı sormaktan çekinmeyin. :)

Görseller:


2020-10-30_16-51.png


2020-10-30_16-52.png


2020-10-31_23-56.png


batarya_2.png


Kullandığım tema:

WhiteSur Gtk Theme - Gnome-look.org


Kullandığım wallpaper:

 
eOS çok sade bir dağıtım. Yani tam macOS alternatifi olarak, notebooklar için yapılmış.

Ben mesela, Linux'u çok yoğun kullandığım masaüstü bilgisayarımda Ubuntu kullanıyorum. Çünkü özelleştirmesi, uygulama ekleyip çıkarması daha kolay.

Bu biraz daha kullandığın cihaza ve kullanım amaıcına göre değişiyor. :)
 
Renkler falan ne güzel gözüküyor. Benim bilgisayarda her şey patates gibi gözüküyor.

Tema eOS için çok güzel optimize edilmiş, Big Sur teması ve ikon paketi. Mesela benzer bir temayı masaüstünde, Ubuntu'ya kurmaya çalışmıştım. Bu kadar optimize olmamıştı, özellikle saydam alanlar.

Boşta RAM kullanımı 1.2 GB'ya kadar düşüyor, arkaplanda Skype - Slack - Spotify ve Telegram çalışıyor oluyor.
 
Renkler falan ne güzel gözüküyor. Benim bilgisayarda her şey patates gibi gözüküyor.

Intel kullanıyorsanız Intel denetim masasına girip ekran bölümünden doygunluğu 100E çekin farkı görüceksiniz.
 
Deneyiminizi paylaştığınız ve GNU/Linux ısrarınız için teşekkür ederim.
Galiba sizin sanatçı bir yapınız var, güzel oturumlar, ilginç arka planlar, oldukça uygun ikon temalar ve fotoğrafçı yanınızla açıkça görülüyor.
Atatürk'ün dediği gibi "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir". Siz de bu damarı tamamlayanlardansınız:)
Hayırlı olsun ve her zaman yeni paylaşımlar, yeni deneyimler bekleriz.
 

Geri
Yukarı