Eşitlik ve adalet nedir?

Resimdeki ortamın getirdiği koşullar doğrultusunda eşitlik ve adaleti yerleştirmek gerekiyor. Koşulların uygun olmanın dışında düşünürsek zaten bu işin sonu toplumsal normlara ve sosyokültürel etkilere kadar uzanır.
Zaten sorunun kaynağına tam olarak inilmemesi sebebi ile adaletsizlik denilen olgu yok edilememektedir. Eğer temel sağlam değilse, inşa edilen de yamuk olacaktır. Bu bozukluk içinden de doğruya ulaşım imkansız hale gelebilmektedir.
 
Zaten sorunun kaynağına tam olarak inilmemesi sebebi ile adaletsizlik denilen olgu yok edilememektedir. Eğer temel sağlam değilse, inşa edilen de yamuk olacaktır. Bu bozukluk içinden de doğruya ulaşım imkansız hale gelebilmektedir.

Bu durumda benim gönderdiğim resimi eşitlik ve adalet kapsamında yorumlamak toplumdan topluma değişken gösterecektir.
 
Bunu insanlar üzerinden söylemedim, genel olarak, yaratılışın kendisine söyledim. Buna bütün canlılar dahildir.

Doğanın kanunudur diyip üstelemiyorsunuz ama asıl eşitsizlik orada.
Eşitlik mevcut mudur? Değil midir? İle alakalı bir konudan ziyade bunların ne olduğuna dair bir konu olmasından dolayı olabilir mi? Dünyanın her yerinde eşitsizlik söz konusudur, gibi bir savınız varsa her yeri gezmiş olmanız lazım değil mi?

Ben, bireysel olarak herkese karşı eşit davranıyor muyum ki? Eşitliğin genelde olmamasından yakınayım. Daha en başta ben, insan olarak kendimi kolluyorum. Ayrıca doğada adalet bilincine sahip, insandan başka yaratık var mı? Eğer yoksa, orada eşitliği niye arayalım?
 
Ayrıca doğada adalet bilincine sahip, insandan başka yaratık var mı? Eğer yoksa, orada eşitliği niye arayalım?
Ben de sana bunu diyorum ya, doğanın kendisi adaletsiz. Bu adaletsizliğine, doğanın kanunu diyoruz. Daha da arkası, dünyanın adaletsizliği. Yani doğanın kanunu her ne kadar uyum ve devamlılık için olsa da genel olarak ayrıştırmalar üzerine. Yani en başında dünyanın kendisi saçma bir ev sahipliği yapıyor. Yani sana bir cennet vaad etmiyor, cennetini kendin yarat diyor.

İnsanların yapabileceği, sağlıyabileceği adalet ve eşitlik nedir? Kapitalizm'den daha ötesi olabilir.


Birbirimizi anlamıyorsak, başka bir şeyden bahsediyorsam üstelemiyelim.
 
Yani sana bir cennet vaad etmiyor, cennetini kendin yarat diyor.
Budur zaten mevzu. Yaptıklarınin karşılığını alırsın ki bu da adil olandır. İnsanın sürekli yanlış yapıp doğruyu beklemesinde bir anormallik yok mu?

Kapitalizm uzun mevzu, lakin Rousseau'nun İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı eserinde geçen şu ifadeler manidardır;

"Bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip ''Bu bana aittir!'' diyebilen, buna inanacak kadar saf insanlar bulabilen ilk insan, uygar toplumun gerçek kurucusu oldu. Bu sınır kazıklarını söküp atacak ya da hendeği dolduracak, sonra da hemcinslerine ''Bu sahtekara kulak vermekten sakınınız! Meyvelerin herkese ait olduğunu, toprağın ise kimseye ait olamadığını unutursanız, mahvolursunuz.'' diye haykıracak olan adam, insan türünü nice suçlardan, nice savaşlardan, nice cinayetlerden, nice yoksulluklardan ve nice korkunç olaylardan esirgemiş olurdu!''
 
Ben açıkçası adil olanın herkese eşit olduğunu düşünmüyorum. Yani herkese eşit davranılırsa adillikten kopabiliyoruz. Yani bir tür çelişki aslında bu. Burada da devreye biraz vicdan giriyor gibi sanki.
 
“All animals are equal but some animals are more equal than others.”

equality-equity-justice.jpg
 
Alkış karşılığında laptop verileceğini düşünelim, bedava.

Eşitlik: 3 alkış yapan ve 1 alkış yapan arasında ayrım gözetilmez. İkisine de eşit miktarda aynı özelliklerde laptop verilir.

Örnek biraz tuhaf oldu ama umarım anlamışsınızdır.
 

Geri
Yukarı