i5 4670K ve MSI GTX 970 tabanlı Mini-İTX sistem toplandı

Dr.Aequitas

Kilopat
Katılım
15 Ekim 2014
Mesajlar
1.477
Makaleler
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sonunda Mini-ITX görünümlü canavarı topladık.
Öncelikle tüm bileşenleri listeleyelim:
  • Corsair Obsidian 250D Mini-İTX kasa
  • MSI Z97I Gaming AC Mini-İTX anakart
  • Corsair RM750 Tam modüler güç kaynağı
  • İntel i5 4670K işlemci
  • Cooler Master Hyper TX3 Evo işlemci soğutucusu
  • MSI GTX 970 Gaming 4G OC ekran kartı
  • Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz DDR3 bellek
  • Samsung 840 Pro 256GB SSD
  • Western Digital Caviar Blue 1TB HDD
  • Cooler Master Blade Master 120mm egzoz fanı
  • Asus VN247H 1ms Non-IPS panel monitör
  • Microsoft Wired 200 klavye
  • Logitech G300 Gaming fare
Kısaca kasanın özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Özellikle Mini-İTX sistem toplayacaklar için bu kısım cidden çok önemli. Ben kasayı toplayana kadar akla karayı zor seçtim. Öncelikle kafama takılan soruları belirteyim:
  • Kasa küçük, hava dolaşımı işlemciye O/C yaptığımda yeterli olmayabilir, işlemci soğutucusu takabilir miyim?
    • Anakart monte edildikten sonra anakarttan kasanın üst kapağına kadar olan mesafe 140mm (tabi 5,25" DVD kızağını sökmek şartı ile), dolayısı ile çoğunun boyu 140mm'den büyük olan işlemci soğutucuları malesef bize göre değil. Bu iş için yaptığım ufak çaplı araştırma ile iki adet soğutucu buldum, biri yukarıdaki, diğeri de CM Hyper 103, her ikisi de 140mm'den kısa. Ek olarak kasanın içinde bir adet 140mm ön hava alma fanı ve yanda bir adet 120mm egzoz fanı takılı geliyor. Ben ikinci bir egzoz fanı daha takarak hava dolaşımını garantiye almak istedim. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, kasanın tüm içeriye hava alacağı delikli kısımlarında mıknatıslı toz filtreleri var, çok hoş gerçekten.
  • Ekran kartının uzunluğu sorun olur mu? Hadi uzunluğunu geçtim, bu yaratığın üzerinde 2x10cm fanlı bir soğutma bloğu var, PCB'nin üzerinden epeyce taşıyor, acaba ekran kartı kasanın tavanına değer mi?
    • Kasa 30cm'in üzerindeki ekran kartlarını rahatlıkla takabileceğiniz geniş bir alan sunuyor. Önceki kısımda da belirttiğim gibi alttan üste mesafe 140mm olduğu için kasanın tavanına değme gibi bir sorun olmadı. Hatta kasanın üst kapağındaki cam pencereden yanıp sönen MSI logosunu izlemek çok hoş oluyor.
Ivır zıvır bilgi olarak iki adet 3,5" ve 2 adet 2,5" tak-çıkar'lı sabit disk yuvası var, tam boyutlu güç kaynağı takılabiliyor, güç kaynağından ön panele kadar olan boşluk kablo yönetimi için çok işe yarıyor, ek olarak kasanın içinden 4 tane plastik kablo kelepçesi çıkıyor. 4 tanesi bana yetti gibi ama güç kaynağının içinden 8 tane daha çıktı, çok hoşuma gitti. İleride kasanın içini iyice elden geçirip ter temiz yapmayı planlıyorum.

Bu küçük boyutuna rağmen içinde barındırdığı güç potansiyeli nedeniyle böyle bir sisteme sahip olmak çok hoşuma gitti doğrusu.
İlk olarak TeknoSeyir'de toplanan Teknoküp ile bu serüvene adım attım. Daha sonrasında Cooler Master Elite 130 kasanın içine GTX 780 sığdırdıkları videoyu izlediğim anda artık geri dönüşü olmayan bir yola girdiğimi hissetmiştim. Sonrasında çok uzun araştırmalar sonucu Corsair Obsidian 250D'nin bu iş için biçilmiş kaftan olduğu fikrine vardım ve sonrası zaten çorap söküğü gibi geldi. Her ne kadar MSI GTX 970 aşamasında ilmekler biraz sıkışmış olsa da iki haftalık bir bekleyişten sonra ekran karına da kavuşup sistemi ayağa kaldırdık.

Çok uzun bir yazı oldu, umarım okuyabilenleriniz sıkılmamıştır. Biliyorum, herkese hitap eden bir sistem değil Mini-İTX, ama ilgilenenler, böyle bir sistem toplamayı düşünenler için, benim de cevabını bulmakta çok zorlandığım soruları cevapları ile birlikte yazıp faydalı bir kaynak olabilir diyerek bu kadar detaya indim. Umarım birilerine faydası olur.

Not: Ekran kartı için ayrıca bir başlıkta deneyimlerimi paylaşmayı düşünüyorum.

6TNjYOK.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartını temin etme konusunda sıkıntı yaşarken senin bu kartla birlikte sistem topladığını görmek düşündürücü. Soru; Nereden aldın? :)
 
Cevaplar için geç kaldım kusura bakmayın. Imgur'un da yasaklandığını bilmiyordum, forumdaki yöneticilerin öneri olarak sunduğu iletilere bakarak gidip imgur üyeliği aldım ama oradan resim paylaştığım için bir süre ceza aldık. Aslında oranın resim düzenleme seçeneği filan çok hoş ama neyse. Orada düzenleyip, buradan tekrar paylaşırız artık.

Hayırlı olsun. Montajdan sonra resim isteriz yalnız. :)
Teşekkür ederim, montaj sırasında heyecandan fotoğraf almayı unuttum ama en kısa sürede kablo yönetimi için kolları sıvayacağım, kabloları döşerken detaylı fotoğraf çekerim.

Ekran kartını temin etme konusunda sıkıntı yaşarken senin bu kartla birlikte sistem topladığını görmek düşündürücü. Soru; Nereden aldın? :)
Ben ücreti ödedikten sonra yaklaşık 3 hafta bekledim kartı. Denizli Vatan'dan aldım. Umarım en kısa zamanda bekleyen herkes kavuşur bu canavara.

Bu arada yeni topladığım sistemle alakalı şunu da söylemeden geçemeyeceğim. SSD ne kadar mükemmel bir aletmiş arkadaşlar. Niye kimse bana bunu daha önce söylemedi. Hani normalde UEFI olarak bağlanan disklerde anakartın amblemi görünür ya açılışta, ben onu hiç görmedim, en uzun açılış süresi yaklaşık 8 saniye civarında. Ortalama 5 saniye civarında açılıyor. Ben güç düğmesine basıyorum, birkaç saniye sonra direkt masaüstüm çıkıyor ekrana. Dizüstü bilgisayarım uykudan bile bu kadar hızlı uyanmıyor bazen. İnanılmaz etkilendim.

SSD'ye hiç oyun yüklemedim, oyunların tamamı depo olarak kullandığım HDD'ye yüklü. Bir tanesini SSD'ye yüklemeyi düşünüyorum ama korkuyorum bağımlılık yapar diye :)
 
Son düzenleme:
Kasanın içini açıp kabloları düzenlemeye çalıştım. Güç kabloları çok kalın olduğu için yeterince eğip bükemedim ama olabilecek en temiz hali bu şekilde oldu. Bir kaç resim ekleyelim.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
 
Öncelikle hayırlı olsun.
Bende böyle bir sistem toplayacağım yalnız hala ekran kartının stoğa düşmesini bekliyorum.
Siz msı gtx970'i nasıl-nerden aldınız ?
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı