Manjaro XFCE vs. KDE vs. GNOME

Bu seçim biraz sizde bitiyor. Hangi masaüstü ortamını daha güzel buldunuz?

Bence gnome iğrenç ve verimsiz.

Kde ve xfce candır.

Xfce daha hafiftir ama pek göz alıcı değil.

Kde orta hafifliktedir ve göz alıcıdır.

Linux'a ilk defa başlıyorsanız, Arch tabanlı dağıtımlar yerine Debian tabanlı dağıtımları öneriyorum.

Yanlış bir bakış açısı. Gnome görüntü olarak çok güzel yapılabilir. Kesinlikle verimsiz değil bu arada. Xfce gayet güzeldir. Birkaç tema, Shell vb. özelleştirmelerle diğer dağıtımlardan daha göz alıcı olabilir.

Yeni başlayan biri Ubuntu tabanlı dağıtımlar daha iyi olur ve sıkıntı çıkarsa Ubuntu için güzel forumlar mevcut.
 
Bazı şeyler insanların felsefesine göre değişir. AUR resmi bir repo değilken o DEB dosyasını kurduğunuzda resmi bir indirme yapmış oluyorsunuz. AUR'daki paketler ne kadar sık güncelleme alıyor bilmiyorum fakat kaynağından kurduğunuzda geliştirici ne zaman güncelleme yayınlarsa anında alıyorsunuz.

Yani AUR depoları uygulamaların resmi depolarından yüklenmemiş mi oluyor? Mesela ben atom text editor kullanıyorum. Şu an Linux Mint kullanıyorum ama Manjaro'ya geçiş yapmak istiyorum. Manjaro da atom text editor indirdiğimde Linux Mint'te ki gibi resmi depodan inmeyecek mi? Başkası yüklemiş tarzında bir şey mi oluyor? GitHub vb. yerlerden indirilen bir dosya değil mi? Dediklerinizden sonra kafam çok karıştı :D.
 
Debian resmi depo, Ubuntu PPA'lar hariç resmi depo, Arch AUR hariç resmi depo. Atom dediğiniz metin editörü ise "sudo pacman -s atom" ile yükleyebilirsiniz. Resmi depoda var.

Daha Manjaro yüklemedim ama sanırım kendi yazılım yüklemeden çoğu hepsi yükleniyor. Ben Linux Mint'ten Manjaro'ya geçmeyi düşünüyorum da programcılar için en iyi distro gibi geldi. Biraz araştırdım Fedora da öneriyorlar ama çok içim ısınmadı açıkçası Manjaro'yu bayağıdır beğeniyordum ve sanırım onu yükleyeceğim. Bu uygulamaların da resmi depolarda yeri var mı;
Cisco Packet Tracer, GNU octave, Xournal++, Arduino. Bir de VirtualBox kullanmayı planlıyordum ama bir arkadaş Manjaro'da kullanmanın sorunları olduğunu söyledi.
 
Programları kaynaktan derlemenin avantajları da vardır. Kaynak koduna göz atabilirsiniz ve neyi kurduğunuza emin olabilirsiniz. Debian gibi binary dağıtımlarda kullandığınız programın hangi kaynak kodundan derlendiğine hiçbir zaman emin olamazsınız.
 
Mint ve Manjaro'nun uzun süre kullanılabilecek dağıtımlar olduğunu sanmıyorum. Uzun süre kullanmalık bir şey istiyorsan, Debian ve Debian tabanlı dağıtımlara bakabilirsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı