1.4 Fiat Egea almaya değer mi?

Alacağınız fiyata göre gayet iyi araba.
 
Vallahi hocam hiç sormadık, babam ile mesai dönüşü konuşacağım, sonra elimizdeki aracı satıp 0 araba almaya çalışacağız, buraya bir danışmak istedim, sizin gibi bilge insanlardan mantıklı bir fikir almak ve aklımdaki soru işaretlerine son vermek istedim.



1.1M pahalı değil mi hocam, bahsi geçen Egea 830k.
1.0 Polo bile daha mantıklı benim gözümde 😄.
•Volkswagen Golf
•Renault Megane
•Volkswagen Polo
•Hyundai Bayon
•Seat İbiza
•Hyundai i20 gibi araçlara bakın.
 
yarı fiyata alınır. Ancak 1.4 Motor gerçekten insanı yoruyor. Devir çevirmeniz gerekiyor hafif rampa veya araç doluysa. Devir çevireceğiniz için yakıta binecek. Yerinizde olsam biraz daha bekler ötv muafiyeti limitinin artmasını beklerdim. i20 1.4 otomatik style paket muafiyete giriyor mu?
 
2,5 sene , 40 bin kilometre 2020 Fiat Egea 1.4 Urban Plus kullanmış, oradan da 2016 Renault Megane 1.2 TCe Touch geçmiş birisi olarak yazıyorum.
Öncelikle araba olarak sizi tatmin eder. Millette Egea'ya karşı bir "Dandik" algısı var ama araba o kadar da dandik değil. Evet malzeme kalitesi olarak bir tek torpido üstü yumuşak plastik, koltuk minder kalitesi çok iyi değil (Ki 2001 Clio'dan sonra üzmez) ve koltuk, kapı döşeme kumaşları biraz adi ve çok kir tutuyor. Onun dışında arabanın kalite anlamında özellikle sizin zihniyetinizdeki (Aile arabası olsun bizi götürsün getirsin diyen) insanlar için bir eksiği yok. Zaten Lounge paket diyorsunuz, donanım anlamında epey keyif verir. Dijital kliması kullanımı aşırı rahat. Şu an Megane'da en çok aradığım şeylerin başında geliyor. Hemen hemen her şeyi tek hareketle yapabiliyorsunuz (Açma, kapama, kısma, derece ayarlama v.b). Megane'da fan kademesini sona getirmek ya da kısmak için "tık tık tık tık tık tık tık" diye defalarca basmak gerekiyor. Egea'da bütün bunlar tek bir çevirme hareketi ile rahatlıkla yapılabiliyor. Ayrıca klimasının soğutma performansı da gayet iyi. Ayarlayın 21 dereceye, gerisini o halletsin bu çok büyük bir konfor. Tepeden güneş mi vurmaya başladı? İlave soğutma yapsın. Tünele mi girdiniz? Klimayı kıssın. O paraya kesinlikle çok büyük bir konfor.
Sonra mesela kol dayaması görsel olarak ucuz duruyor ama daha pahalı duran orta konsolla bitişik kol dayamalardan çok daha konforlu ve saklama gözü de epey derin. Cam açma kapama düğmeleri geceler için aydınlatılmış. Tek eksiği tek tuşla açılıp kapanma olayı bir tek şoför camında var. Donanım kısmını bir kenara bırakıp arabanın kendisini konuşacak olursak;
Hız sınırları dahilinde hiç bir sorun yok. Gerçekten araba o sınırlar içinde her yönden iyi hissettiriyor. Rüzgar ve motor sesi 110-120 km/sa hızlardan sonra duyulmaya başlanıyor. Aracın yolda gidiş hissi yine o hızlara kadar gayet iyi. Ancak koşullar kötüleşince (Rüzgar, hız v.b) araç gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor. Rüzgar sesi alma, rüzgarda yolda gezme gibi sorunları var. Ha bunlar çok mu büyük sorun? Aslında değil. Aşırı rüzgarlı havada 110 yerine 90 ile giderseniz büyük ölçüde araba rahatlıyor.
Yol tutuş konusu ise piyasada gömüldüğü kadar kötü değil. Evet limitleri çok yüksek değil ama öyle kolayca kendini dağıtacak bir araba da değil. Zaten Fiat bu arabanın şasisine güvenmese tek tuşla ESP kapattırmazdı.
Gelelim motor şanzıman ikilisine. Zurnanın zırt dediği yer mi yoksa?
Şöyle söyleyeyim, yine hız sınırları dahilinde gayet yeterli. Şehir içinde sakin kullanan bir aile için 1500-2000 devirlerde seyretmek mümkün. Ayrıca motor atmosferik olduğu için şehir içinde düşük hızlarda turbo dizel alternatifinden daha rahat bir kullanım sunuyor. Fiat değil ama 1.2 TDI Polo kullanmıştım, devir 1500'ün altına her düştüğünde vites düşürmek zorunda kalıyordum. Aksi takdirde araba titriyor ama gitmiyordu. 1.4 Egea'da öyle bir sorun yok. 3. ve hatta 4. viteslerde dahi 1000'li devirlerden toplaması mümkün. Uzun yolda son viteste 3000 devirle 110 km/sa hız yapar ki çoğu atmosferik benzinli 1.6 arabanın ulaştığı değerdir bu. Rampalara gelince güçten düşer doğrudur, hızın düşmesine müsaade etmeden vitesi 6'dan 4'e çekerseniz, genel olarak rampaları 4000 devirle tırmanırsanız hiç bir rampada sorun yaşamazsınız. Yakıtın artmasından korkmayın zira rampa çıkarken hangi motor olursa olsun, kaç devirle çıkarsa çıksın yakıt yükselir. 1.2 TCe motor var, 1750 devirle rampaya giriyor, 22 litre anlık tüketim gösteriyor. 1.4 Fire motor da aynı rampaları 4000 devirde 20'li litreler göstererek çıkıyordu. Motorun bağırmasından da korkmayın zira atmosferik benzinli motor, devir çevirmekten zarar gelmez. Zaten 6-7 saatlik yolda 10 dakika 4000 devir gitmeyle motora hiç bir şey olmaz.
Motor günlük kullanımda yok gibidir. Ses ve titreşim yapmaz. Bazen çalışan motora kontak vurma ihtiyacı hissedersiniz hatta.
Yağ yakma olayınca gelince, benim aracıma Opar değil Selenia yağ konuyordu ve hiç yağ eksiltme sorunu yaşamadım. Muhtemelen Opar yağın buharlaşma derecesi düşük olduğu için, motorda da yağ soğutucu olmadığı için böyle bir sorun yaşanıyor. Gerçi motorda yağ soğutucu yok ama ben 40 küsur derecede Marmaris rampalarını tırmanırken 4000-5000-6000 devir aralıklarında sürdüğümde bile yağ sıcaklığı yükselmedi, yağ eksiltme yapmadı. Dediğim gibi yağla alakalı bir durum bence.
Sözün özü o paralara kesinlikle pişman etmez. Bende şimdi Megane var, Egea'yı arattığı çok yer var.

yarı fiyata alınır. Ancak 1.4 Motor gerçekten insanı yoruyor. Devir çevirmeniz gerekiyor hafif rampa veya araç doluysa. Devir çevireceğiniz için yakıta binecek. Yerinizde olsam biraz daha bekler ötv muafiyeti limitinin artmasını beklerdim. i20 1.4 otomatik style paket muafiyete giriyor mu?
İ20'deki 1.4 motor atmosferik değil mi? Fiat'dakinden ne farkı var?
Ayrıca devir çevirme ile yakıt sarfiyatı arasında doğrudan bir bağlantı yok. O rampayı çıkacaksanız o yakıtı yakacaksınız. İster turbo dizel olsun ister elektrikli olsun ister buharlı olsun ister insan gücüyle çalışsın. Rampa çıkıyorsanız sarfiyat artar.
 
Egea nefretcileri gelmemiş öncelikle buna şaşırdım. Egea genel itibariyle tam olarak türk aile tipine birebir uygun bir araç. Egeayı kıyaslayacaksanız fiyat olarak muadilleri ile kıyaslayın. Gidip 300-400 bin ₺ pahalısı araçlarla kıyaslıyorlar hangi akla hizmet anlamak mümkün değil.

A noktasından B noktasına gideyim sorun sıkıntı çıkarmasın. Sanayi ile akraba olmayayım uzun yolda 120-130 giderim diyenler için muazzam bir seçenek egea. Bunun için 1.4 fire motoru sunmuşlar.

Yine A dan B ye gideyim ama çekişi gidişi olsun gerekirse ara gazlama yapayım atmosferik beni yorar diyenler için 1.3 mjet motor sunulmuş.

Ben biraz fantezi seviyorum uçayım kaçayım diyenler içinde 130hp 320 torkluk canavar bir 1.6 mjet motor konulmuş.

Bizim cahil ahmet abi gidip 1.4 alıyor. Yokuşlarda 3.000 devirde vites atıp gitmiyor diyor. Ama cahil ahmet bilmiyorki mühendisler bu araca 6.000 devir koymuş. Gerektirdiğinde bu deviri çevir diye koymuşlar. 3 kuruş parası var parasının karşılığı 1.4 egea almış 1.6mjet performansı bekliyor. Bizim halkımız vites düşürmeyi eziklik olarak görüyor. Araç çekmiyor gitmiyor olarak görüyor. Kardeşim bu adamlar atmosferik motorlu araç koymuş. Yeri geldiğinde devir çevirin diye 6.000 devir koymuş. Çevir 4.000-5.000-6.000 devir bak bakayım yokuşta gidiyor mu kalıyor mu.

Özetle f/p olarak dolu dolu tatmin eder. A dan B ye sorunsuz konforlu gidersiniz. Heleki daha önceki kullandığınız araçlardan geçince direksiyon yumuşaklığı, vites geçişleri tertemiz iç aksam sorunsuz sanayisiz motor... Dolu dolu tatmin edecektir hemde.
 
2,5 sene, 40 bin kilometre 2020 Fiat Egea 1.4 Urban Plus kullanmış, oradan da 2016 Renault Megane 1.2 TCe Touch geçmiş birisi olarak yazıyorum.
Öncelikle araba olarak sizi tatmin eder. Millette Egea'ya karşı bir "Dandik" algısı var ama araba o kadar da dandik değil. Evet malzeme kalitesi olarak bir tek torpido üstü yumuşak plastik, koltuk minder kalitesi çok iyi değil (Ki 2001 Clio'dan sonra üzmez) ve koltuk, kapı döşeme kumaşları biraz adi ve çok kir tutuyor. Onun dışında arabanın kalite anlamında özellikle sizin zihniyetinizdeki (Aile arabası olsun bizi götürsün getirsin diyen) insanlar için bir eksiği yok. Zaten Lounge paket diyorsunuz, donanım anlamında epey keyif verir. Dijital kliması kullanımı aşırı rahat. Şu an Megane'da en çok aradığım şeylerin başında geliyor. Hemen hemen her şeyi tek hareketle yapabiliyorsunuz (Açma, kapama, kısma, derece ayarlama vb). Megane'da fan kademesini sona getirmek ya da kısmak için "tık tık tık tık tık tık tık" diye defalarca basmak gerekiyor. Egea'da bütün bunlar tek bir çevirme hareketi ile rahatlıkla yapılabiliyor. Ayrıca klimasının soğutma performansı da gayet iyi. Ayarlayın 21 dereceye, gerisini o halletsin bu çok büyük bir konfor. Tepeden güneş mi vurmaya başladı? İlave soğutma yapsın. Tune'le mi girdiniz? Klimayı kıssın. O paraya kesinlikle çok büyük bir konfor.
Sonra mesela kol dayaması görsel olarak ucuz duruyor ama daha pahalı duran orta konsolla bitişik kol dayamalardan çok daha konforlu ve saklama gözü de epey derin. Cam açma kapama düğmeleri geceler için aydınlatılmış. Tek eksiği tek tuşla açılıp kapanma olayı bir tek şoför camında var. Donanım kısmını bir kenara bırakıp arabanın kendisini konuşacak olursak;
Hız sınırları dahilinde hiçbir sorun yok. Gerçekten araba o sınırlar içinde her yönden iyi hissettiriyor. Rüzgar ve motor sesi 110-120 km/sa hızlardan sonra duyulmaya başlanıyor. Aracın yolda gidiş hissi yine o hızlara kadar gayet iyi. Ancak koşullar kötüleşince (Rüzgar, hız vb) araç gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor. Rüzgar sesi alma, rüzgarda yolda gezme gibi sorunları var. Ha bunlar çok mu büyük sorun? Aslında değil. Aşırı rüzgarlı havada 110 yerine 90 ile giderseniz büyük ölçüde araba rahatlıyor.
Yol tutuş konusu ise piyasada gömüldüğü kadar kötü değil. Evet limitleri çok yüksek değil ama öyle kolayca kendini dağıtacak bir araba da değil. Zaten Fiat bu arabanın şasisine güvenmese tek tuşla ESP kapattırmazdı.
Gelelim motor şanzıman ikilisine. Zurnanın zırt dediği yer mi yoksa?
Şöyle söyleyeyim, yine hız sınırları dahilinde gayet yeterli. Şehir içinde sakin kullanan bir aile için 1500-2000 devirlerde seyretmek mümkün. Ayrıca motor atmosferik olduğu için şehir içinde düşük hızlarda Turbo dizel alternatifinden daha rahat bir kullanım sunuyor. Fiat değil ama 1.2 TDI Polo kullanmıştım, devir 1500'ün altına her düştüğünde vites düşürmek zorunda kalıyordum. Aksi takdirde araba titriyor ama gitmiyordu. 1.4 Egea'da öyle bir sorun yok. 3. ve hatta 4. viteslerde dahi 1000'li devirlerden toplaması mümkün. Uzun yolda son viteste 3000 devirle 110 km/sa hız yapar ki çoğu atmosferik benzinli 1.6 arabanın ulaştığı değerdir bu. Rampalara gelince güçten düşer doğrudur, hızın düşmesine müsaade etmeden vitesi 6'dan 4'e çekerseniz, genel olarak rampaları 4000 devirle tırmanırsanız hiçbir rampada sorun yaşamazsınız. Yakıtın artmasından korkmayın zira rampa çıkarken hangi motor olursa olsun, kaç devirle çıkarsa çıksın yakıt yükselir. 1.2 TCe motor var, 1750 devirle rampaya giriyor, 22 litre anlık tüketim gösteriyor. 1.4 Fire motor da aynı rampaları 4000 devirde 20'li litreler göstererek çıkıyordu. Motorun bağırmasından da korkmayın zira atmosferik benzinli motor, devir çevirmekten zarar gelmez. Zaten 6-7 saatlik yolda 10 dakika 4000 devir gitmeyle motora hiçbir şey olmaz.
Motor günlük kullanımda yok gibidir. Ses ve titreşim yapmaz. Bazen çalışan motora kontak vurma ihtiyacı hissedersiniz hatta.
Yağ yakma olayınca gelince, benim aracıma Opar değil Selenia yağ konuyordu ve hiç yağ eksiltme sorunu yaşamadım. Muhtemelen Opar yağın buharlaşma derecesi düşük olduğu için, motorda da yağ soğutucu olmadığı için böyle bir sorun yaşanıyor. Gerçi motorda yağ soğutucu yok ama ben 40 küsur derecede Marmaris rampalarını tırmanırken 4000-5000-6000 devir aralıklarında sürdüğümde bile yağ sıcaklığı yükselmedi, yağ eksiltme yapmadı. Dediğim gibi yağla alakalı bir durum bence.
Sözün özü o paralara kesinlikle pişman etmez. Bende şimdi Megane var, Egea'yı arattığı çok yer var.

İ20'deki 1.4 motor atmosferik değil mi? Fiat'dakinden ne farkı var?
Ayrıca devir çevirme ile yakıt sarfiyatı arasında doğrudan bir bağlantı yok. O rampayı çıkacaksanız o yakıtı yakacaksınız. İster Turbo dizel olsun ister elektrikli olsun ister buharlı olsun ister insan gücüyle çalışsın. Rampa çıkıyorsanız sarfiyat artar.

Hocam öncelikle çok teşekkür ederim, 2001 Clio, 2007 accent era, 2004 Toyota Corolla'ya binmişimdir, üçünü de sürme fırsatını bulmuşumdur, şu ana kadar bindiğim bu 3 arabada da aşırı fazla rüzgarda ve 110 140 arası hızlarda yolda gezme mevcut, Toyota'da az, Clio'da fena değil ama o accent era, fren yapsan arkayı bırakır dön desen dönmez arkadan kayar zorlarsan önden de kayar, sadece 4 kişilik bir aileyiz ve tatile çıkarken fazlasıyla bir yük yüklüyoruz diğer ailelere göre, Fiat'ın alt takımı güzel diye yorum yapılıyor ona güveniyorum, motor konusu ise 2001 1.4 8V 75HP Clio ile 5 yıl idare ettik, 1.4 97 HP ve 1.5 110HP era da sürdüm, hakkını vermek lazım 1.5 era canavardı fakat aile için fazla güçlü ve güven vermiyor, Corolla hepsini bulduğum araçtı, fakat eski ve yorulmuş araç, Egea'da çok bir şey arayacağımı sanmam, zaten lounge paket alacağız, uzun yolda 120-160 arası hızlarda rahatlıkla seyredersek hiçbir sorun kalmaz peder bey için, yalıtım konusu da şu ana kadar bindiğim hiçbir arabada sağlam yalıtım yoktu, era rüzgar sesi alıyor, Clio Allah'a emanet, Corolla'da yol sesi vardı arkadan hafif bir rüzgar sesi vardı, ilk alacağımız 0 araba, sorun yaşayacağımızı sanmıyorum, zaten çok deli bir makine kullanmadığımız için 1.4 çok fazla eksik hissettirmeyecektir büyük ihtimalle ki zaten yarışa gitmiyoruz piste girmiyoruz, şehir içi ve uzun yol için aile arabası amaçlı alacağız, o yüzden peder beyle de konuştum, bulduğumuz ilk fırsatta 2023 1.4 Fire Lounge Egea almayı planlıyoruz, tekrardan çok teşekkürler, iyi Sosyaller.

Egea nefretcileri gelmemiş öncelikle buna şaşırdım. Egea genel itibarıyla tam olarak Türk aile tipine birebir uygun bir araç. Egea'yı kıyaslayacaksanız fiyat olarak muadilleri ile kıyaslayın. Gidip 300-400 bin ₺ pahalısı araçlarla kıyaslıyorlar hangi akla hizmet anlamak mümkün değil.

A noktasından B noktasına gideyim sorun sıkıntı çıkarmasın. Sanayi ile akraba olmayayım uzun yolda 120-130 giderim diyenler için muazzam bir seçenek Egea. Bunun için 1.4 fire motoru sunmuşlar.

Yine Adan B ye gideyim ama çekişi gidişi olsun gerekirse ara gazlama yapayım atmosferik beni yorar diyenler için 1.3 mjet motor sunulmuş.

Ben biraz fantezi seviyorum uçayım kaçayım diyenler içinde 130HP 320 torkluk canavar bir 1.6 mjet motor konulmuş.

Bizim cahil Ahmet abi gidip 1.4 alıyor. Yokuşlarda 3.000 devirde vites atıp gitmiyor diyor. Ama cahil Ahmet bilmiyor ki mühendisler bu araca 6.000 devir koymuş. Gerektirdiğinde bu deviri çevir diye koymuşlar. 3 kuruş parası var parasının karşılığı 1.4 Egea almış 1.6mjet performansı bekliyor. Bizim halkımız vites düşürmeyi eziklik olarak görüyor. Araç çekmiyor gitmiyor olarak görüyor. Kardeşim bu adamlar atmosferik motorlu araç koymuş. Yeri geldiğinde devir çevirin diye 6.000 devir koymuş. Çevir 4.000-5.000-6.000 devir bak bakayım yokuşta gidiyor mu kalıyor mu?

Özetle F/P olarak dolu dolu tatmin eder. Adan B ye sorunsuz konforlu gidersiniz. Heleki daha önceki kullandığınız araçlardan geçince direksiyon yumuşaklığı, vites geçişleri tertemiz iç aksam sorunsuz sanayisiz motor... Dolu dolu tatmin edecektir hem de.

Vallahi hocam bizim için sorunsuzluk da önemli çünkü büyük bir sorun çıksa anında ödeyecek durumumuz maalesef ki şu an bulunmuyor, babama dizelden sonra Corolla'yı aldırmamın sebeplerinden biri de zaten atmosferiğin nasıl kullanıldığını anlatmak, (atmosferiği düşük devir kullanıyor genelde) diyorum ki motor senden güç isteediği zaman rodaj vs sakıncalı bir durum yoksa bağırt motoru, atmosferik bu ne kadar devir çevirtirsen o kadar rahat çıkar, yılda bir Ankara'ya gidiyoruz 800km, ayda bir de 200 300km yol yapıyoruz, bizim için aşırı güçsüz değil, önceki yorumumda belirttiğim gibi piste çıkmıyoruz yarış yapmıyoruz, en fazla yapacağımız hız 150 160'dır uzun yolda, vallahi ben ne yalan söyleyeyim önceden 1.4 fire motoru küçümserdim, fakat işin ardına biraz daha detaylı bakınca hem fiyat hem de performans açısından gayet de iyi bir motor geldi bana, hem bütçemize uyuyor hem de aradığımız özelliklerin neredeyse hepsi var ki yeni model araba kullanmamış bir aile için gayet rahat gelecektir bu araç, o yüzden peder beyle de konuşup elimizdeki ilk imkan ile Egea 1.4 lounge almayı düşünüyoruz.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı