Onun dışında kısa sürede deneyebileceğin çözümlerden birkaçı ise :Sistemdeki depolama birimlerini test etmek için:
CrystalDiskMark
About CrystalDiskMark CrystalDiskMark is a simple disk benchmark software. Download Standard Edition Aoi Edition Shizuku Edition System Requirements OS Windows XP/Vista/7/8/8.1/10/11Windows Server 2003/2008/2012/2016/2019/2022/2025 Architecture x86/x64/ARM64 Key Features Important Notice -> FAQ U...crystalmark.infoATTO Disk Benchmark 4.01.0f1 Download
ATTO Disk Benchmark is a very popular harddisk and SSD benchmarking tool. Offers nice features to benchmark RAID setups.www.techpowerup.com
Ekran kartını test etmek için ise:
İşlemciyi teste sokarak doğrudan takılma problemini anlayamayız, fakat sistemin stabilitesini ölçmek için prime95, occt, aida64, linpack gibi testlere de bakabilirsin.
Download Prime95 version 30.19 Build 20
Download Prime95 - a handy tool for overclockers and system stability checkers, Prime95 has a feature called "Torture Test" that allows maximum stress testing on the CPU and RAM. There are several options allowing the stress test to focus on the memory, processor, or a balance of both.www.guru3d.com OCBASE/OCCT : Free, all-in-one stability, stress test, benchmark and monitoring tool for your PC
Ocbase is the home of OCCT, the most popular all-in-one stability / stress testing / benchmarking / monitoring tool available for PCwww.ocbase.com Linpack Xtreme 1.1.7 Download
Linpack is a benchmark and the most aggressive stress testing software available today. Best used to test stability of overclocked PCs. Linpack tendswww.techpowerup.com
Bu testleri yaparken sistem değerlerini görmek için de:
Bellekler için zaten Memtest86 önerilmiş.
Onun dışında kısa sürede deneyebileceğin çözümlerden birkaçı ise:
1. BIOS sıfırlamak.
2. Sahip olduğun bellekleri farklı slotlara takmak ve teker teker kullanmak.
3. XMP açık ve kapalı şekilde denemek.
4. Varsa sistemdeki herhangi bir hız aşırtmayı kapatmak.
Bir de asıl problemi yaşadığınız oyunu söyleyebilir misiniz? Karşılaştırma için deneyebilirsem bakayım.
Sistemdeki tek depolama birimi Kioxia SSD değil mi?
Testleri yaptıktan sonra da bilgilendirme yaparsınız.Hocam BIOS'u güncellemeyi denemiştim ancak fayda etmemişti. Söylediğiniz gibi sıfırlayıp tamamen stok hale getirip deneyebilirim. RAM'leri farklı slotlara takıp deneyeceğim, XMP kapalı şekilde de açık şekilde de denedim ancak fayda etmedi. Ekran kartımı hız aşırtmalı bir şekilde kullanıyordum, bu sorunları yaşamaya başlayınca sıfırladım ve yine düzelmedi. Şuan hız aşırtmasız şekilde bu sorunları yaşıyorum. Asıl problemi yaşadığım oyun Fortnite. Normalde oynadığım bir oyun değil, test etmek için indirdim ve aşırı derecede donuyor. Onun dışında Forza Horizon 5 ve Apex Legends'ta da fazlasıyla oluyor.
FPS sabitlemeyi denediniz mi? Ben genelde tüm oyunlarımı 164 FPS'e sabitliyorum. Çok daha akıcı hissettiriyor.Testleri yaptıktan sonra da bilgilendirme yaparsınız.
FH5 ve Apex Legends'da problem yaşamıyorum. Fortnite oynamadığım için bilmiyorum.
Apex için ayarlardan Doku Kalitesi ayarını en yükseğe almanızı öneririm, o ayarı düşüğe alınca takılma oluyor veya Spot Shadows ayarını da High'dan yukarı çekince takılma olabiliyor.
Testleri yaptıktan sonra da bilgilendirme yaparsınız.
FH5 ve Apex Legends'da problem yaşamıyorum. Fortnite oynamadığım için bilmiyorum.
Apex için ayarlardan Doku Kalitesi ayarını en yükseğe almanızı öneririm, o ayarı düşüğe alınca takılma oluyor veya Spot Shadows ayarını da High'dan yukarı çekince takılma olabiliyor.
FPS sabitlemeyi denediniz mi? Ben genelde tüm oyunlarımı 164 FPS'e sabitliyorum. Çok daha akıcı hissettiriyor.
Kullandığınız tarayıcıda donanım hızlandırmayı kapatmayı deneyebilirsiniz.Apex için söylediğiniz ayarları denerim. FPS sabitlemeyi sadece Fortnite'ta denedim, 144'e sabitledim ama hala takılmalar ve donmalar oluyordu. Donanımsal bir sorun olduğu kesin gibi hissediyorum nedense. Memtest bitsin söylediğiniz her şeyi tek tek deneyip bilgilendirme yapacağım.
@Hamza Ensar Sağlam @Süleyman Yusuf Memtest işlemi bitti. Hiçbir sorun bulunamadı, errors kısmı da 0'dı hep. Söylediğiniz şeyleri yapacağım ve sonuçları yazacağım ancak ondan önce söylemek istediğim bir şey var. Memtest yapmadan önce bir sorunla karşılaşmıştım. Videoda gözüküyor, ekrandaki YouTube videosu oynatılırken garip garip görüntü bozulmaları oluyor, o sırada da imleç kasıyor. İmlecin kastığı pek belli olmuyor ancak görüntü bozulması bariz bir şekilde belli. Tam ekran yapıp geri çıkınca düzeliyor. Bunun hakkında bir fikriniz var mı?
Kullandığınız tarayıcıda donanım hızlandırmayı kapatmayı deneyebilirsiniz.
Görüntüdeki titreme belli oluyor, fakat imlecin kastığını ben hissetmedim. Format denemişsiniz zaten. Testlerden sonra sistemi sıfırdan söküp takmayı deneyebilirsiniz. En son olarak teknik servisin yolu gözüküyor. Hangi parçadan olacağını tam kestiremiyorum. Fakat görüntüdeki titreme kablo, monitör veya ekran kartından olabilir.Hocam daha önce karşılaştığım bir sorun değildi, ilk defa oldu bu görüntü bozulması. Aklıma direkt ekran kartının problemli olabileceği geldi. İmlecin kasması ise defalarca oldu. Donanım hızlandırmayı kapattım.
Görüntüdeki titreme belli oluyor, fakat imlecin kastığını ben hissetmedim. Format denemişsiniz zaten. Testlerden sonra sistemi sıfırdan söküp takmayı deneyebilirsiniz. En son olarak teknik servisin yolu gözüküyor. Hangi parçadan olacağını tam kestiremiyorum. Fakat görüntüdeki titreme kablo, monitör veya ekran kartından olabilir.
Evet, videoda imlecin kastığı gözükmüyor ancak ben bariz bir şekilde hissettim. Bakalım şu an söylediğiniz testleri uyguluyorum hepsinin sonuçlarını paylaşacağım burada duruma göre ya servise gönderirim ya da yapılabilecek bir şey varsa yaparım.
@Hamza Ensar Sağlam @Süleyman Yusuf Bütün testleri yaptım;
Heaven benchmark ve Valley Benchmark'ta ara ara stutter sorunu devam etti. %0.1 FPS oranı 9 FPS'ye kadar düştü. Onun dışında görüntü bozulması gibi bir şey olmadı. Superposition Benchmark testinde ise her şey olması gerektiği gibiydi, %0.1 FPS oranı 80 civarlarındaydı. Kasma, donma, stutter gibi şeyler olmadan test bitti.
Prime95 testinde hiçbir şekilde kasma donma takılma olmadı.
AIDA64 testinde de GPU'yu teste soktuğum zaman sistem aşırı derecede donmaya başlıyor, sistem kullanılmayacak hale geliyor. İmleç bile o kadar donuyor ki testi zor kapattım. RAM'i veya CPU'yu teste soktuğumda ise sistem biraz yavaşlıyor, Chrome'da sekmeleri kaydırırken kasıyormuş gibi bir görüntü oluyor.
LinpackXtreme testinde ise sistem az bir şey yavaşladı o kadar.
Heaven testlerindeki sahne geçişlerinde anlık takılma olması normal.Evet, videoda imlecin kastığı gözükmüyor ancak ben bariz bir şekilde hissettim. Bakalım şu an söylediğiniz testleri uyguluyorum hepsinin sonuçlarını paylaşacağım burada duruma göre ya servise gönderirim ya da yapılabilecek bir şey varsa yaparım.
@Hamza Ensar Sağlam @Süleyman Yusuf Bütün testleri yaptım;
Heaven benchmark ve Valley Benchmark'ta ara ara stutter sorunu devam etti. %0.1 FPS oranı 9 FPS'ye kadar düştü. Onun dışında görüntü bozulması gibi bir şey olmadı. Superposition Benchmark testinde ise her şey olması gerektiği gibiydi, %0.1 FPS oranı 80 civarlarındaydı. Kasma, donma, stutter gibi şeyler olmadan test bitti.
Prime95 testinde hiçbir şekilde kasma donma takılma olmadı.
AIDA64 testinde de GPU'yu teste soktuğum zaman sistem aşırı derecede donmaya başlıyor, sistem kullanılmayacak hale geliyor. İmleç bile o kadar donuyor ki testi zor kapattım. RAM'i veya CPU'yu teste soktuğumda ise sistem biraz yavaşlıyor, Chrome'da sekmeleri kaydırırken kasıyormuş gibi bir görüntü oluyor.
LinpackXtreme testinde ise sistem az bir şey yavaşladı o kadar.