10. sınıf için açık liseye geçmek mantıklı mı?

@P R O F O U N D yahu denetlemeden kastım tabii ki denetlenecek, işinde kötü olan öğretmenler görevden alınacak. Onun yerine aktif ve genç kişiler göreve alınacak. Dediğiniz gibi de alt yapının da oturulması lazım.
 
@Rory yahu denetlemeden kastım tabii ki denetlenecek, işinde kötü olan öğretmenler görevden alınacak. Onun yerine aktif ve genç kişiler göreve alınacak.
Kadro olayı varken bunu yapamazsınız. İşte bu da bir altyapı hatasıdır.
Akademisyenlerin kadrolu olmasına karşıyım. Sistematik bir hatadır bu.
Vakıf üniversitelerinde böyle bir olay yok. Herkes ektiğini biçiyor. O yüzden devlet üniversitelerinden daha kaliteli bir eğitim var.
 
Bunu okuyan da sancak ki Türkiye en iyi eğitim veren ülkelerden. Komik bir yazı olmuş.
Kosta Rika'da bile daha iyi lise eğitimi aldım. Fizik, Biyoloji gibi dersler uygulamalıydı. Mesela çiçeği parçalara ayırdık tek tek inceledik. Türkiye'deki gibi kitaptan ezberletmediler. Zaten olması gereken de bu ama nedense Türkiye'de yapılmıyor? Eğitim endeksine bir göz atın isterseniz.
Sıralamalarda nasibini alıyor Türkiye. Yani, benim bunları anlatmama bile gerek yok.

Ayrıca, sizin döneminizde lisede enstrüman öğretiliyordu demek o da iyiymiş çünkü Türkiye'de lise okuyup müzik bölümünü seçen arkadaşlarım "enstrüman falan öğretilmiyor sadece şarkı söyletiliyor ve nefes, diyafram egzersizleri yaptırılıyor" demişlerdi. :D

Bu arada sosyokültürel etkileşimden bahsetmişsiniz. Hangi kültür? Türk vatandaşlarının kültür seviyesi oldukça düşük. Bunun başlıca sebebi alım gücüdür. Çoğunlukla bir Avrupa genci 20 yaşında en az 10 ülke gezmiş olabiliyorken Türk genci 20 yaşında daha şehirden hatta köyden dışarı çıkmamış bile olabiliyor. Kitap okuma oranını söylemiyorum bile.

Sonuç: Türkiye'de akademi, eğitim yok. Dolayısıyla okumanıza bile gerek yok fakat zorunluluktan okuyorsunuz çünkü okumazsanız işsiz kalırsınız yada iyi bir işiniz olmaz.
Gerçi artık okuyunca da olmuyor da bir ihtimal oluyor hala.
Kısacası, ders çalışmak şartıyla açık liseye geçilebilir.
Ben Türkiye'de eğitim mükemmel demedim ancak bahsettiğin kadar bitik durumda da değil. Kimseye yalan borcumuz yok, dokuzuncu sınıf boyunca lisemde gitar dersi aldım ancak lisem Türkiye'de ilk on liseden birisiydi. Müzik öğretmenimiz de gayet ilgiliydi tabii bunun etkisi var. Network diyebileceğiniz ortamı da burada oluşturuyorsunuz zaten. Çok sayıda doktor, avukat, akademisyen, mühendis vs. Türkiye'de yahut yurt dışında çalışan arkadaşlarımla dostluğum burada başladı. Kimisi beni felsefeyle tanıştırdı kimisi sayesinde tiyatroya ilgi duydum vs. yani özetle birbirimize bir şeyler kattık. Son sınıftayken yurt dışında master sürecinde olan bir mezunumuz gelmişti mesela gayet ufuk açıcı olmuştu. Örnekleri artırabilirim ancak uzatmanın anlamı yok. Boğaziçi ve Odtü konusuna hiç girmiyorum buralardan mezun arkadaşlarım var ve aldıkları eğitimden de arkadaş gruplarından da memnundular. Elbette eskiye nazaran kötü diyebilirim genel ortalamaya ancak öncelikle bu bahsettiğim üniversite yahut lise ortamlarında bulunmadan akıl ve mantıktan uzak eleştirilerde bulunmayın. Daha geçen hafta dokuzuncu sınıf sıra arkadaşımın Exeter'den kabul aldığı haberini aldım lütfen sallarken ufak atın insanları da yanlış bilgilendirmeyin.
Tabii ki oturduğunuz yerden eğitim sistemine sallayıp kesip biçmek daha kolay. Kimse demiyor ki eğitim sistemi mükemmel en ideal seviyede. Sadece sen ne yaptın? Atıyorum ODTÜ'yü beğenmiyorsun ya mesela ODTÜ'de okuyabilecek bir akademik başarıyı yakalayabildin mi? Ama üniversite sınavı zekayı ölçmüyor değil mi aynen kesin ölçmüyor zaten. Konuşmak ve iş yapmak; eleştirmek ve bir şeyler başarmak... Çok uzak kavramlar neyse sen sadece eleştirmeye devam et. @P R O F O U N D
 
Son düzenleme:
Dokuzuncu sınıf boyunca lisemde gitar dersi aldım ancak lisem Türkiye'de ilk on liseden birisiydi.

Herkes Türkiye'nin ilk on lisesinden birine gidemiyor. Ayrıca, ilk on lisesinden biri başarılı eğitim veriyor diye Türkiye'nin genel lise eğitimi çok kötü olmaktan çıkmıyor.
Bu arada, ben de Türkiye'de 2 yıl Antalya'nın en iyi lisesinde okudum (erkek lisesine puanım yetiyordu ancak fiziksel engellerim sebebiyle ailem göndermedi ki Antalya da diğer illere göre yetersiz sayılmaz.) 2 yıl sonunda da Kosta Rika'ya taşındık. Orada aldığım eğitim bir başkaydı. Türkiye'de öğrencilere okulda bilgisayarın yüzünü göstermiyorlarken orada programlama eğitimi vardı. :D

Network diyebileceğiniz ortamı da burada oluşturuyorsunuz zaten. Çok sayıda doktor, avukat, akademisyen, mühendis vs. Türkiye'de yahut yurt dışında çalışan arkadaşlarımla dostluğum burada başladı. Kimisi beni felsefeyle tanıştırdı kimisi sayesinde tiyatroya ilgi duydum vs. yani özetle birbirimize bir şeyler kattık. Son sınıftayken yurt dışında Master sürecinde olan bir mezunumuz gelmişti mesela gayet ufuk açıcı olmuştu. Örnekleri artırabilirim ancak uzatmanın anlamı yok.

Network dediğimiz şey esas olarak üniversitede oluşur lisede değil.
Örnekleriniz güzel ama kullanım şekli yanlış. :D
Hadi diyelim ki böyle bir networkünüz var bu sizi asla ve asla yurt dışı seviyesine çıkaramaz.
En düşük seviye ab üyesi olan ülkelerde bile liseyi bitirdikten sonra Avrupa'nın en iyi üniversitelerine giden çok öğrenci var çünkü ab üyesi ülkeler ab vatandaşlarına üniversite kolaylığı sağlıyor.
Eğitim kısmına hiç girmeyeceğim. Ab standartlarında eğitim ile Türkiye eğitimini karşılaştırmak saçma olur. Türkiye'de iddia ettiğiniz gibi bir eğitim yok. Yok!
Evet bu yazınızla uydurmalara başlamışsınız. Devam edelim.

Boğaziçi ve ODTÜ konusuna hiç girmiyorum buralardan mezun arkadaşlarım var ve aldıkları eğitimden de arkadaş gruplarından da memnundular. Elbette eskiye nazaran kötü diyebilirim genel ortalamaya ancak öncelikle bu bahsettiğim üniversite yahut lise ortamlarında bulunmadan akıl ve mantıktan uzak eleştirilerde bulunmayın.

Boğaziçi ve ODTÜ konusunda da yalan söylediğinizi ıspatlayabilirim.
Tekrar yurt dışına gitmeden önce sabancı üniversitesinde 1 yıl okudum ve aynı seviyede oldukları dolayısıyla İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi gibi önde gelen devlet üniversitelerinin hocalarından ders aldım. Bu hocaların çoğu seminerlerde farklı şekillerde mobbing yaptı. Yalan borcum yok. Bu tarz seminerlerde bahsettiğimiz üniversitelerden arkadaşlar edindim ve yarısından fazlası mobbingden şikayetçiydi.

Daha geçen hafta dokuzuncu sınıf sıra arkadaşımın Exeter'den kabul aldığı haberini aldım lütfen sallarken ufak atın insanları da yanlış bilgilendirmeyin.

University of Exeter'in 2022 yılı için kabul oranının %75 üstü olduğu gerçeği var.
Yani böylesine yüksek bir kabul ortamında arkadaşınızın Türkiye'nin ilk 10 lisesinde okumasının size ana etken olduğunu düşündüren nedir? Bu kadar yüksek kabul oranı varken Türkiye'nin herhangi bir lisesinden mezun olan herhangi bir öğrencinin exeter üniversitesinin 80'den yüksek not ortalaması koşulunu karşılayıp kabul edilebilme ihtimali çok yüksek. :D
Ki, yurtdışındaki çoğu üniversite MEB diplomasını kabul etmeyip uluslararası bakolarya programına yönlendiriyor. Sizin kıytırık lisenizin etkisi 0 yani bu durumlarda.
Bir şey hakkında bilginiz yoksa fikriniz de olmasın. Bilip bilmeden konuşarak insanları yanlış yönlendirenin siz olduğunu yeterince kanıtladım bu yazımla.

Tabii ki oturduğunuz yerden eğitim sistemine sallayıp kesip biçmek daha kolay. Kimse demiyor ki eğitim sistemi mükemmel en ideal seviyede. Sadece sen ne yaptın? Atıyorum ODTÜ'yü beğenmiyorsun ya mesela ODTÜ'de okuyabilecek bir akademik başarıyı yakalayabildin mi? Ama üniversite sınavı zekayı ölçmüyor değil mi aynen kesin ölçmüyor zaten. Konuşmak ve iş yapmak; eleştirmek ve bir şeyler başarmak... Çok uzak kavramlar neyse sen sadece eleştirmeye devam et.

Türkiye'nin en iyi üniversitesi sabancı üniversitesini "burslu" kazanmışım. Daha ne yapacağım?
Şimdi köklü üniversite edebiyatına girmeye kalkarsın diye yazayım sabancı üniversitesinin sağladığı akademik ve sektör imkanları ve akademik kadrosuna herhangi bir devlet üniversitesi kafa tutamaz. Bir defa Türkiye'deki açık ara en iyi yönetilen üniversitedir. Bölüme değil fakülteye girilir ve 1.sınıf ortak okutulur 2.sınıfta bölümler seçilir. Fakülte değişimi de mevcut. Böylece öğrenciler istedikleri bölümde okuyabiliyor. O saydığınız üniversitelerin hangilerinde var böyle öğrencileri düşünen program? Qs ranking bunu yeterince açıklıyor zaten. Benim açıklamama gerek yok. Yani, uzatmayacağım.
Ha, qs Ranking'e bakarak yazıyorsun, rankingler yanıltıcı ve doğru değil tarzı şeyler demeye kalkarsan da; şu an okuduğum üniversite Avrupa'nın en köklü ve en iyi teknik üniversitelerinden ntnu. %20'nin altında kabul oranı var. Sabancı'yı yeterli görmüyorsan ntnu sana yeterli gelecektir.

Evet yine bilip bilmeden konuşmuşsun bu sefer benim hakkımda. Türkiye'nin ilk 10 lisesinde okuduğunu iddia eden biri için fazlaca seviyesiz bir yazı. Şahsen ben senin gibi bilmediğim bir konu hakkında konuşmam. Özellikle kişi hakkında. İddia ettiğiniz kadar kültürlü ve eğitim almış birisi kin beslemez ama siz sosyokültürel açıdan cidden bayağı gelişmişsiniz. :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tabii ki oturduğunuz yerden eğitim sistemine sallayıp kesip biçmek daha kolay. Kimse demiyor ki eğitim sistemi mükemmel en ideal seviyede.

Evet, bayağı mükemmel seviyedeyiz :D Mükemmel seviyede olduğumuz için de son sıralardayız. Bu veriler 2019 verileri, muhtemelen daha da düşüş olmuştur şimdi.
 

Evet, bayağı mükemmel seviyedeyiz :D

Siz şükredin Afrika'da okul bile yok daha ne istiyonuz devlet bedava eğitim veriyor yıllarca okuyorsun(!)
 
@GameTech34 eğitim bitik durumda yahu. Arkadaş gelmiş savunmasını yapıyor, ne olduğu aslında az çok tahmin edilebiliyor. Milleti manipüle etmeye çalışıyor.

İnsanların bu kadar basit şeyleri bile görmemelerine şaşıyorum burada manipüle etmeye çalışanlar dışında gerçek anlamda Türkiye süper ekonomi çok iyi olduğunu zanneden var.
 

Geri
Yukarı