Doğru diyorsunuz hocam bu gidişin sonu her türlü mezuna kalmakla bitecek gibi iyi ki matematik konularını iyi biliyorum sene sonuna kadar biraz yazılılar için biraz da onun için uğraşırım zaten fizik kimya biyolojinin TYT müfredatı o kadar ağır olmadığı için halletmem de çok vakit almaz matematikte de aynı şekilde uyum sağlarım son sene de sınava yönelik çalışır hallederim ama demesi kolay yapması zor hocam biliyorsunuz 2 yıl boyunca git kütüphaneye saatlerce tek başına çalış gerçekten zor bir psikoloji ve kaldırabilir miyim emin değilim.
Boşuna strese giriyorsun, daha şimdiden mezuna kaldım demen apayrı bir saçmalık. Bunun temel ile falan alakası yok tamamen çalışma stili ve bakış açın ile alakalı. "Temelim yok, yapamam." diye baştan bitirmişsin zaten kafanda. Sınava son gün 3-4 saat çalışıp 80-85 OBP çok rahat yaparsın sadece yanlış çalışma stilin var. Neden-sonuç-neden-sonuç.. şeklinde mantığıyla ve bilgileri bağdaştırabilecek şekilde çalış konulara. Her konuya aynı yaklaşamazsın, her konunun farklı bir bakış açısı ve mantığı vardır bunu kavraman gerek. Konu anlatım kitapları sana bilgiyi sunar, tanım yapar fakat bunun mantığını kavramak ve neden-sonuç ilişkisi kurmak tamamen sana bağlı. Bilgiyi yorumlayın, üzerine düşünün. Bu şekilde çalışırsan zevk ve verim alırsın. Bu arada günde 8 saat zaten okula gidiyorsun bunun üstüne tekrarlar dışında ekstra çalışmalar sınav haftası dışında koymak zorunda olmaman lazım. Eğer koymak zorundaysan da burada okulunda hata vardır.
Mesela MEB kitabından biyoloji çalışırken kendi yorumlarımı ve kendi kurduğum bakış açılarını ben kağıda yazıyorum ve bilgileri bağdaştırıyorum. Neden-sonuç ilişkisi kuruyorum ve bunları da yazıyorum. Bu şekilde verimli oluyor. Konu anlatım defteri ile de bunu yapabilirsin veya video ders kanallarının PDF'leri oluyor videoyu dinlerken kitaba bakarsın ve anahtar kelimelerin altını çizip dediklerimi uygularsın. Bu arada yazdıklarınızı uzun tutmayın ve yazmaya fazla zaman ayırmayın. Fakat yazmaktan da korkmayın, bilgileri kağıda dökmekten.
Matematik için ise tamamen soru çözümü ve pratik. Matematiğin en önemli kısmı yapamadığın sorulara nasıl yaklaştığın. Bu arada formülleri önce ezberle, basit mantığını kavra sonra alıştığında biraz daha mantığına inersin yani çok da zaman kaybetmeni önermem formül ezberlememek için. Ezberlemek diye bir şey yok zaten matematikte, formülü kullanıp aşina oluyorsun bu kadar.
Uzun vadeli tekrar çok etkili oluyor, öğrendiklerini her hafta tekrar et, ezber için çok etkili. Eğer ki fazla zamanın yoksa gün içinde tekrar et veya ertesi gün gibi fakat çok etkili. Mesela bir bilgiyi öğreniyorsun sonra diğer gün soru çözerken o bilgiyi hatırlayamadığını fark edip tekrar öğrenince çok akılda kalıcı oluyor.
Bu arkadaşın mesajında yapamadığın sorulara nasıl yaklaşacağın konusunda güzel bilgiler var.
Benim görüşüm şu şekilde eğer soruyu bilmediğiniz bir bilgiden dolayı çözemediğinizi düşünüyorsanız bence çok vaktinizi kaybetmeden çözümü izleyin.
Ama eğer gidişata yaklaştığınızı düşünüyorsanız ya da soruyu çözeceğinize çok inandıysanız ama yine de çözemediyseniz soruyu o gün unutun ve birkaç gün o soruya hiç bakmayın.
Sonra tekrar sakin kafayla deneyin. Eğer yine yapamadıysanız o zaman çözümüne bakın.
İki durumda da çözümüne bakın deekten kastım da tüm çözümü hemen izlemek değildir.
Çözümün bir kısmına bakın sonra kendiniz o çözümden ilerlemeye çalışın.
Bence tüm çözüme bir anda bakıp o soruyu anladım diyip geçerseniz size faydası olmayacaktır.
O yüzden çözümü adım adım takip edin.
Bir kısmına bakın sonra kendiniz devam ettirmeye çalışın yine olmadıysa biraz daha çözüme bakın sonra yine kendiniz çözmeye çalışın. Bunu bu şekilde devam ettirdiğiniz sürece size çok daha faydası olacağını düşünüyorum.
Ha bu arada son gün çalışıp 90-100 alan kişilerin doğru düzgün çalışma stili uyguladıklarını bile sanmıyorum. Zaten çoğu kişi önemli yerleri akşam not edip sabah tekrar ediyor ki bu bile başlı başına yeterli yani aynı şeyi 50 kere okumaya gerek yok. Bence son gün çalışmanın avantajı şu, fazla strese girmedikleri için zihinleri bilgiyi o an daha iyi seçiyor ve daha iyi algılıyor. Stres gerçekten kötü bir şey.